Πόρτα στον Κόσμο

Κατάρ 2022: «Η άσχημη πλευρά του ωραίου παιχνιδιού», της Μαρίας Καρχιλάκη

Μαρία Καρχιλάκη
Spread the love

Μαρία Καρχιλάκη

 

 

 

 

 

 

Μαρία Καρχιλάκη

 

 

 

 

 

khalifa-stadium.JPG

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο «η άσχημη πλευρά του ωραίου παιχνιδιού», για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των ξένων εργατών στις, υπό κατασκευήν, αθλητικές εγκαταστάσεις του Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022, ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά κάνουν πως αγνοούν: κακοποίηση, εξαντλητικά ωράρια και εργασία κάτω από τον καυτό ήλιο δίχως προστασία, στέρηση μισθού και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, διαμονή σε άθλια καταλύματα χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Η Αμνηστία πήρε συνεντεύξεις από 231 εργάτες από νοτιο-ασιατικές χώρες οι οποίοι απασχολούνται είτε στo εργοτάξιο του εμβληματικού σταδίου Khalifa είτε στους παρακείμενους χώρους πρασίνου (Aspire Zone). Μηδενός εξαιρουμένου κατήγγειλαν ότι:

Πλήρωσαν σε μεσάζοντες στις χώρες τους ακόμη και $4.300 δολάρια για να μπορέσουν να δουλέψουν στα έργα του Κατάρ.

Άλλη δουλειά τους υποσχέθηκαν κι άλλη κάνουν∙ το ποσόν του μισθού τους -όταν και εάν αυτός τους καταβάλλεται- ισοδυναμεί με το μισό απ’ αυτό που είχε συμφωνηθεί.

Οι εργοδότες τους στο Εμιράτο τους απειλούν με ποινές αν διαμαρτυρηθούν, όπως ότι θα τους παραδώσουν στην αστυνομία ή/και δεν θα τους αφήσουν να φύγουν ποτέ από το Κατάρ.

 

deepak

 

deepak Πηγή: Διεθνής Αμνηστία

 

Ορισμένοι από τους Νεπαλέζους εργάτες κατήγγειλαν ότι δεν τους άφησαν να παραστούν στις κηδείες των συγγενών τους που έχασαν τη ζωή τους στον περσινό καταστροφικό σεισμό.

Καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς

Εκείνη που επιτρέπει, αν όχι ενθαρρύνει, αυτή τη σύγχρονη σκλαβιά είναι η ‘Kafala’, ή άλλως το ‘χορηγικό καθεστώς’ βάσει του οποίου δύνανται να δουλέψουν οι ξένοι εργάτες στα εργοτάξια του Κατάρ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, λοιπόν, αυτού του συστήματος, πρέπει απαραιτήτως να έχουν σπόνσορα στο Εμιράτο, ο οποίος είναι υπεύθυνος γι αυτούς και μόνο με τη δική του υπογραφή μπορούν ν’ αλλάξουν δουλειά ή να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το ρόλο του σπόνσορα διαδραματίζουν οι εργοδότες τους, οι οποίοι, κατά κανόνα, τους παρακρατούν τα διαβατήρια, τους αρνούνται βίζα εξόδου και τους υποβάλλουν σε λογής-λογής απάνθρωπες συμπεριφορές, όπως εκείνη, τέτοιον καιρό πέρυσι, που τους είχαν υποχρεώσει να τρέξουν σε ημι-μαραθώνιο με τζιν και σαγιονάρες για να ‘σπάσει’ η διοργάνωση το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ συμμετοχών. Με άλλα λόγια οι σπόνσορες-εργοδότες έχουν δικαίωμα περίπου ζωής και θανάτου στους εργάτες.

 

 

sakib.jpg

 

 

 

sakibΠηγή: Διεθνής Αμνηστία

 

 

Η FIFA φαίνεται να έχει διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Υποστηρίζει πως οι Αρχές του Κατάρ έχουν ήδη μεριμνήσει και ότι «η κατάσταση έχει βελτιωθεί».

 

Όμως η Αμνηστία της ασκεί σκληρή κριτική, την κατηγορεί για «αδιαφορία» και αξιώνει η Ομοσπονδία αφενός να πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους στο Κατάρ αφετέρου ν’ ασκήσει την επιρροή της στο Εμιράτο έτσι ώστε να δεσμευτεί ότι θ’ αλλάξει την Kafala πριν από το 2017 οπότε θ’ αρχίσει να εντατικοποιείται η δουλειά στα αθλητικά εργοτάξια.

 

amnesty quote

 

amnesty quoteΠηγή: Διεθνής Αμνηστία

 

Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στα αθλητικά έργα του Κατάρ θα δουλεύουν δεκαπλάσιοι απ’ ότι σήμερα, δηλαδή περί τους 36.000 εργάτες.

 

lodging.png

 

lodging Καταλύματα ξένων εργατών στο Κατάρ – Πηγή: Διεθνής Αμνηστία

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Η Χίλαρι κατεβαίνει για πρόεδρος των ΗΠΑ: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της
“Στον κόσμο μας” – In our “world” (video), του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou
World Refugee Day 2020 – Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.