Ανοιχτή πόρτα

Η Χιονάτη και οι εφτά άνδρες εναλλακτικού αναστήματος, του Χρήστου Χωμενίδη

11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Spread the love

11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Ο Χρήστος Χωμενίδης είναι συγγραφέας

 

 

 

 

 

ekea3.jpg

 


Ολοένα και συχνότερα η πραγματικότητα μοιάζει με παρωδία και η παρωδία με πραγματικότητα. Στην πολιτική ιδίως σκηνή, καθώς και στο απέραντο και άναρχο διαδίκτυο, δύσκολο πλέον να διακρίνεις ποιός σοβαρολογεί, ποιός αστειεύεται, ποιός διατελεί σε ψυχασθενικό παραλήρημα και ποιόν απλώς τον πνίγει το δίκιο του.


Διόλου παράξενο συνεπώς που όταν έμαθα πως -με παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων- λογοκρίθηκε το “Χτύπα σαν ‘Αντρας!” της Άντζελας Δημητρίου, δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι επρόκειτο για αληθινή είδηση και όχι για ευφάνταστη πλάκα.

 

“Δηλαδή τι;” αναρωτήθηκα αποσβολωμένος μόλις βεβαιώθηκα σχετικά με το πρώτο.

 

“Θεώρησαν οι θεματοφύλακες της γυναικείας απελευθέρωσης ότι η Λαίδη προτρέπει πασχαλιάτικα τους άντρες να ξυλοφορτώνουν τις συντρόφους τους; Φοβήθηκαν ότι ένας -ένας έστω!- Έλληνας θα παρεξηγήσει το μήνυμα της διαφήμισης κι αντί να τρέξει να ψωνίσει από το γιγάντιο παιχνιδάδικο, θα μεταμορφωθεί σε βάναυσο αρσενικό;” “Μπορεί απλώς να βρήκαν το φιλμάκι κακόγουστο…” μού είπε μια φίλη. “Το γούστο, στις δημοκρατίες, δεν κρίνεται από τα δικαστήρια” της απάντησα.


Αφού μας έσωσε από την Άντζελα, η Γραμματεία Ισότητας αναμενόμενο ήταν να πάρει φόρα. Να γίνει ακόμα πιό αδέκαστη, ακόμα πιό μαχητική. Επόμενος στόχος της, το σποτάκι υπέρ της αιμοδοσίας σε ευρηματική σκηνοθεσία Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, με πρωταγωνιστή έναν από τους πιό προικισμένους ηθοποιούς μας, τον Μάκη Παπαδημητρίου.


Τι δείχνει το βίντεο; Μία παρέλαση στερεοτύπων στην πλέον υπερβολική, φανταχτερή εκδοχή τους. Τον ατρόμητο πυροσβέστη, τον παιδαρά ναυαγοσώστη, τον γοητευτικό γιατρό με το τετράγωνο πηγούνι και τους γκρίζους κροτάφους, να διεκπεραιώνουν τους αναμενόμενους ρόλους τους. Εκείνος όμως που κάνει στο τέλος τη διαφορά, εκείνος που με μιά του κίνηση σώζει τρεις ζωές, είναι ο απλός, καθημερινός, άσημος άνθρωπος. Ο εθελοντής αιμοδότης. Εκείνος είναι ο ήρωας της μικρής ιστορίας.


Τι είδαν και εξεμάνησαν στη Γραμματεία Ισότητας και στην Ένωση Νοσηλευτών; Σεξιστικά πρότυπα, ισχυρά αρσενικά, υποταγμένα θηλυκά, σωβινιστικά μηνύματα εναντίον των νοσηλευτριών και των γυναικών γενικώς. “Δεν φορούν” λέει “οι επαγγελματίες της υγείας κόκκινα εσώρουχα!” Χαίρω πολύ. Ούτε οι πυροσβέστες στην Ελλάδα σώζουν γατάκια, όπως παρουσιάζεται στην αρχή του βίντεο. Θα έπρεπε άραγε και η Πυροσβεστική μας Υπηρεσία να παρεξηγηθεί καθώς τη δείχνουν να σπαταλά χρόνο και ενέργεια σε ασήμαντες αποστολές;
Η πολιτική ορθότης δεν αποτελεί εγχώριο προϊόν. Πρωτοφύτρωσε πριν από δεκαετίες στην Αμερική ως όψιμη παραφυάδα του πουριτανισμού. Κατ’αρχήν αποστολή των “πολιτικά ορθών” είναι να εκκαθαρίσουν τη γλώσσα από διατυπώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ρατσιστικές. Πήραν, για παράδειγμα, τη γομολάστιχα και έσβησαν τη λέξη “αράπης” από τα μυθιστορήματα του Μάρκ Τουαίην. Εισήγαγαν στην καθομιλουμένη την έκφραση “significant other” -“σημαντικός έτερος”-, εξοβελίζοντας το “σύζυγος” ή “συνοδός” που θα μπορούσε να προσβάλει τα ανύπανδρα και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Έφτασαν σε σημείο να αμφισβητήσουν το γένος του Θεού. Γιατί να προτάσσουμε το άρθρο “ο” και όχι το άρθρο “η” όταν αναφερόμαστε στον -με συγχωρείτε, στον/στη- Δημιουργό;


Πολλοί, εννοείται, πήραν την πολιτική ορθότητα στο ψιλό. “Η Χιονάτη και οι Εφτά Άνδρες Εναλλακτικού Αναστήματος” είναι από τα αστειάκια που κυκλοφόρησαν. Ο Φίλιπ Ροθ ωστόσο, στο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του “Το Ανθρώπινο Στίγμα”, δείχνει σε τι διαστρέβλωση της πραγματικότητας μπορεί να οδηγήσει η εκκαθάριση της γλώσσας. Πόσο θυμίζει το ιδίωμα των πολιτικά ορθών την εφιαλτική καθεστωτική διάλεκτο στο “1984” του Τζορτζ Όργουελ.
Αντί να φρίττει η Γραμματεία Ισότητας με το σποτ του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, ας ενισχύσει η ίδια όσο μπορεί την εθελοντική αιμοδοσία.


Αντί να ξιφουλκεί εναντίον της Άντζελας Δημητρίου, ας πληροφορήσει τον κόσμο ότι τα παιχνίδια και τα ρούχα που πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές αποτελούν συνήθως προϊόντα παιδικής εργασίας.


Εκτός και αν ειλικρινά πιστεύει πως το να χτυπάς το αυγό σου σαν άντρας είναι χειρότερο από το να καταναλώνεις ό,τι φτιάχνουν ανήλικοι, οι οποίοι επιβιώνουν με μισό δολλάριο την ημέρα…-

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  Δημοσιεύεται και στα Νεα.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

 

SHARE
RELATED POSTS
Παρένθετες μητέρες και Αριστερά, του Μάνου Στεφανίδη
Λήξη θητείας Αντιπρύτανη…, του Δρ Σπύρου Συρόπουλου
Τι είναι η woke agenda και αν, πόσο, ποιους και γιατί μας αφορά, του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.