Της Τζίνας
Σημαντικό λίπασμα του συστήματος είναι το κέρδος. Τα τεχνοκρατικά συστήματα έχουν τα δικά τους ιδιάζοντα κίνητρα. Έτσι, η επιτρεπτικότητα του Playboy ενσωματώνει την σεξουαλικότητα στην βιομηχανική ορθολογικότητα. Πρόκειται, ωστόσο, για σεξ χωρίς τελετουργικό, ακραία μορφή εμπορευματοποίησης. Η τεχνοκρατία είναι το προϊόν μίας ώριμης και επιταχυνόμενης εκβιομηχάνισης. Έστω και αν η επιδίωξη κέρδους μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί, η τεχνοκρατία, ωστόσο, θα παρέμενε σε ισχύ.
Το κύριο πρόβλημα είναι ο πατερναλισμός της εμπειρογνωμοσύνης μέσα στο κοινωνικό σύστημα έτσι οργανωμένο που εξαρτάται απολύτως από την εμπειρογνωμοσύνη. Αναφέρομαι στο είδος της εμπειρογνωμοσύνης ως μίας οριοθετημένης περιοχής, όχι στην επιστημονική εγκυρότητα ή το κύρος της επιστήμης. Η εμπειρογνωμοσύνη έχει μάθει χιλιάδες τρόπους να εκβιάζει την συγκατάθεσή μας με αδιόρατη λεπτότητα.
Παράδειγμα πατερναλισμού της εμπειρογνωμοσύνης είναι το National Health Service στην Μεγάλη Βρεττανία (Βρεττανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας), ένα μεγαλόπνοο σχέδιο του Σοσιαλισμού για να τεθεί η Ιατρική Επιστήμη στην υπηρεσία της κοινωνίας (sic). Με την πάροδο του χρόνου, η ιατρική εμπειρογνωμοσύνη γιγαντώνεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες μίας αναπτυσσόμενης βιομηχανικής τάξης, όπου κρίνεται αναγκαία η συμβολή επαγγελματικά αρμόδιων διαχειριστών.
Οι ειδήμονες απλώς μιλούν για πιθανότητες και πρακτικές λύσεις. Πολιτική τους είναι η τεχνοκρατία, η ανελέητη επιδίωξη του όλο και αυξανόμενου ορθολογικού ελέγχου. Κόμματα και κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά οι ειδήμονες μένουν για πάντα. Διότι χωρίς τους ειδήμονες το σύστημα δεν λειτουργεί. Χωρίς τον απόλυτο ορθολογικό έλεγχο η μηχανή σταματάει.
Οι παραδοσιακές αριστερές ιδεολογίες είναι παροπλισμένες και παντελώς αδύναμες για ν’ αντισταθούν στα τεχνάσματα της εκσυγχρονισμένης (!) τεχνοκρατικής εμπειρογνωμοσύνης. Είμαστε έγκλειστοι μέσα στον «Λεβιάθαν» (Hobbes) του βιομηχανικού υπεροργανισμού και όλοι υποκλίνονται στην τεχνική ευφυΐα που οικοδόμησε εξ αρχής το σύστημα.
Θεσσαλονίκη,
10.05.2016