Πόρτα στην Πολιτική

Η τελική ελληική πρόταση – Πού συμφωνεί και πού διαφωνεί με τους θεσμούς

Spread the love

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον για το Eurogroup και στη συνέχεια τη σύνοδο κορυφής όπου θα καθοριστεί εάν θα παραμείνει το αδιέξοδο στο ελληνικό ζήτημα, με ότι και αν αυτό σημαίνει, ή εάν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και τον δανειστών της χώρας.

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει αύριο, Δευτέρα, σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντ. Τουσκ, ενώ το απόγευμα θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης [Eurozone Summit] με θέμα την Ελλάδα.

 

Εν τω μεταξύ το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε Κυβερνητικό Συμβούλιο ενώ όπως έγινε γνωστό από κύκλους του Μαξίμου στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε θέμα ενδεχόμενης παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, εάν αυτή δεν συνοδεύεται με ελάφρυνση του χρέους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες προτάσεις που έχει καταθέσει η Αθήνα φαίνεται να περνούν από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο τη συζήτηση ίσως να δυσκολέψει το ζήτημα του ΔΝΤ το οποίο η κ. Μέρκελ επιθυμεί να παραμείνει.

 

Επίσης όπως έχει γίνει γνωστό οι Ευρωπαίοι εταίροι μας φέρονται να έχουν δεχθεί τα περισσότερα ισοδύναμα μέτρα που αφορούν υψηλά εισοδήματα και επιχειρήσεις, όπως επίσης, πιθανότατα, δέχονται τα έσοδα από το μέτρο των 100 δόσεων, δηλαδή 300 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα τόσα του χρόνου και όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι που έχουν γνώσει των διαπραγματεύσεων με αυτά καλύπτεται το κενό που χωρίζει τα δύο μέρη.

 

Σημειώνεται ότι δεν εγγράφονται τα έσοδα από την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

 

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι εάν χρειαστεί θα μπει υπόμνηση για έκτακτα μέτρα από το χρόνου, ενώ διευκρινίζεται ότι η ελληνική πλευρά να ζητεί αναφορά στο χρέος πιο δεσμευτική από εκείνη του 2012.

 

Όσον αφορά στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά: Οι δανειστές μάλλον κάνουν πίσω και οι όποιες αλλαγές θα αφορούν μόνο τα μεγάλα και εμπορικά νησιά όπως τη Μυκόνο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο κλπ. που έχουν μέσο όρο εισοδήματος πάνω από το μέσο όρο του ελληνικού εισοδήματος.

 

Επίσης σχετικά με το ΦΠΑ των αγροτών αυτό παραμένει ως έχει, όμως ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση.

 

Για το ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ οι δανειστές δέχθηκαν τον μεσαίο συντελεστή, δηλαδή αύξηση της τάξεως του 13%.

 

Συναίνεση δείχνουν στα εργασιακά και στις συλλογικές συμβάσεις, καθώς υπαναχωρούν στις ομαδικές απολύσεις. Ανησυχία όμως επικρατεί για τη στάση του ΔΝΤ στο επίμαχο θέμα.

 

Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, ότι οι δανειστές δέχθηκαν αναβολή της εργαλειοθήκης του Ο.Ο.Σ.Α για κάποια επαγγέλματα, όπως επίσης δέχθηκαν να μην πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φαρμάκα.

 

Ακόμη εκτιμάται ότι είναι απίθανα να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά η μείωση επικουρικών συντάξεων, ενώ «κόκκινη» γραμμή είναι η μείωση συντάξεων και μισθών.

 

Εν τω μεταξύ πληροφορίες θέλουν να αυξάνεται η φορολογία σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ

 

Προβλέψεις υπάρχον για την επιβολή μικρής έκτακτης εισφοράς για ένα χρόνο, ενώ παραμένει η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

 

Βέβαια όλα αυτά εμπίπτουν στο καλό σενάριο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η στάση του ΔΝΤ.

SHARE
RELATED POSTS
”QUINTET”, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Ο κ. Τσίπρας, οι ταυρομαχίες και η Μεγίστη ανακάλυψη, του Νίκου Σταθόπουλου
Δημήτρης Κατσούλας
Κυριάκο στο τιμόνι της χώρας, εδώ και τώρα, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.