Τα λόγια σου σε δεσμεύουν, τουλάχιστο όταν είσαι σοβαρός πολιτικός και όχι λαοπλάνος. Ο νεαρός Τρυντώ δεν είχε άλλη επιλογή, όταν ο ίδιος έχει τόσες φορές διακηρύξει ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να καταδικάσει κάποιον για τον τρόπο ζωής του, όσο παράξενος κι αν του φαίνεται. Έτσι την Κυριακή 2 Ιουλίου έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός του Καναδά που συμμετείχε στην παρέλαση των LGBTQ (Lesbians, Gays, bisexuals,Transgenders, Queers) στο Τορόντο. Αλλά ακολούθησε την παράδοση της οικογένειας του: ο πατέρας του Πιερ Έλλιοτ Τρυντώ είχε πει τα απίστευτα για πριν μισό αιώνα λόγια σε πουριτανική χώρα: «Το κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να μπει στην κρεβατοκάμαρά ενός πολίτη».
Ασφαλώς ο νεαρός Τρυντώ θα έχει πολιτικό κόστος μια και η κοινότητα των LGBTQ δεν είναι πάνω από 1-2% και η μεγάλη πλειοψηφία είναι μεν ανεκτική αλλά όχι και σύμφωνη. Δε φαίνεται να τον νοιάζει. Έτσι κι αλλιώς σε μισό έτος έχει πάρει αποφάσεις που κλονίζουν την παραδοσιακή πολιτική της χώρας, όπως το να έχει ίσιο αριθμό αντρών και γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο, «Επειδή ζούμε στο 2015» όπως είχε πει ως λακωνική μνημειώδη εξήγηση.
Πολλά από όσα γίνονται στον κόσμο είναι γιατί θέλουμε να κρατήσουμε για τον εαυτό μας το μονοπώλιο του ορθού και να καταδικάσουμε κάποιον που έχει διαφορετικές ιδέες. Και πιο πολύ με θλίβει το γεγονός ότι είμαστε διατεθειμένοι να ασχοληθούμε με το θέμα του ερωτικού προσανατολισμού, που τέλος πάντων δε ζημιώνει κανέναν, αφήνοντας στην άκρη θέματα από τα οποία κρέμεται σαν από μια κλωστή η ύπαρξη του ανθρώπου. Πιο πολλά θα ακούσεις κατά των γκέι παρά για το φανατισμό των μουσουλμάνων ή την καταπίεση των λαών του τρίτου κόσμου. Πιο πολύ μας νοιάζει τι κάνει ερωτικά κάποιος παρά ότι εκατομμύρια πεθαίνουν από την πείνα. Συχνά είναι πιο φανατικοί αυτοί που δεν έχουν ποτέ υψώσει φωνή διαμαρτυρίας κατά της βίας, αλλά νοιάζονται για τα «παρά φύσιν» των άλλων (που τα μισά τα κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια, αλλά εκεί δεν το θεωρούμε «παρά φύσιν»). Μερικοί θα πουν: μα πλήττουν το θεσμό του γάμου. Ποιο θεσμό; Που επίσημα έχει 42% διαζύγια και άλλο τόσο συμβατικές, αδιάφορες, νεκρές συμβιώσεις;
Αν ασχολούμαι με το θέμα της συμμετοχής του Τρυντώ στην παρέλαση του Pride Parade είναι γιατί θέλω να τονίσω ότι μπορεί να μη μας αρέσει ότι οι γυναίκες της Αραβίας φορούν μπούργκα στον Καναδά, αλλά δεν μπορούμε να τους στερήσουμε αυτό που είναι ατομικό δικαίωμα. Δυστυχώς τα δεινά του ανθρώπινου είδους προήλθαν από την πίστη καθενός ότι έχει το μονοπώλιο στο σωστό και δίκαιο. Κι εδώ οι θρησκείες αντί να καλλιεργήσουν την αγάπη, την αλληλοκατανόηση και την ειρήνη, προσφέρουν το μίσος και μάλιστα ως επιβράβευση της ηθικότητας. Καμιά δεν εξαιρείται διαχρονικά: το Ισλάμ σήμερα ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με την Καθολική Εκκλησία της εποχής της Ιερής Εξέτασης (οι σοφοί στην πυρά, οι σκεπτόμενες γυναίκες μάγισσες που πρέπει να σκοτώνονται) ή με την Ορθόδοξη της εποχής των αιρέσεων και της εικονομαχίας («Σε τρεις μέρες σκοτώθηκαν μεταξύ τους στην Κωνσταντινούπολη τόσοι όσους δεν είχε σκοτώσει η Ρώμη σε τρεις αιώνες», ιστορικός Will Durant).
Ευτυχώς δεν ισχύει το Δόγμα του Αμβρόσιου Αιγιαλείας γιατί θα επιζούσε μόνο ο ίδιος, μια και όλοι οι άλλοι όλο και έχουμε κάποια διαφορά μεταξύ μας…
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The articleexpresses the views of the author
iPorta.gr