Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

Ηλίας Καραβόλιας

Η σημερινή μέρα είναι δύσκολη για την πατρίδα μας. Η άκαμπτη στάση του γερμανικού διευθυντηρίου της Ευρωζώνης και ο έμμεσος εκβιασμός για πιστωτική ασφυξία απο την ΕΚΤ, δημιουργούν ασφυκτικά πλαίσια για να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας δώσει όχι νέα δανεικά, αλλά δημοσιονομικό περιθώριο για μελλοντική βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους, με στόχο πλέον την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Άγνωστος Χ φυσικά παραμένει το ΔΝΤ και η στάση του σχετικά με τα αιτήματα μας. Ποια είναι αυτά;

Ο Βαρουφάκης θα ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα; Δημοσιονομικό ”χώρο και χρόνο” μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 (ζητάει 9μηνο για να μας δώσουν τουλάχιστον 6μηνο) ώστε με ενδιάμεσο πρόγραμμα η Ελλάδα να εκπληρώσει το 70% των μεταρρυθμίσεων του παλιού προγράμματος (μνημόνιο) και ταυτόχρονα το υπόλοιπο 30% να αντικαθίσταται από βασικές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ(η περίφημη “εργαλειοθήκη”OOΣΑ)
Σίγουρα θα προτείνουμε μείωση του στόχου για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, απο 3,5 % που συμφωνήσαμε με την τρόικα, και επίσης θα προταθεί η υιοθέτηση μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός στην βουλή χθές είπε οτι θα τεθεί απο ελληνικής πλευράς το θέμα της χρήση των 11 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη διεκδίκηση των 1,9 δις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία αφορούν κέρδη των κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά της. Παράλληλα,ζητάμε να αυξηθεί το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών για αγορά εντόκων του ελληνικού δημοσίου, σε λογικό ύψος (8 δις) ώστε να καλύψουμε βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Και το ερώτημα όλων είναι; τι θα μας ζητήσουν οι εταίροι και δανειστές μας για όλα αυτά που ζητάμε;

 

Είναι αλήθεια ότι σχεδόν ξέρουμε τί ζητάνε: επώδυνα μέτρα οριζόντιων περικοπών σε δημόσιες δαπάνες, μέτρα που αρνήθηκε να πάρει και η προηγούμενη κυβέρνηση μας. Και γι αυτό πολλοί, εντός και εκτός Ελλάδας, προβλέπουν ακραία ρήξη με τους δανειστές και επικίνδυνη κατάληξη για την χώρα. Όντως, οι πιθανότητες δεν είναι μικρές για ένα τέτοιο σκηνικό. Και φυσικά οι συνέπειες θα είναι άμεσα ορατές στην καθημερινότητα μας και όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πώς αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρώπη, η χώρα θα οδηγηθεί στο χάος και στο αδιέξοδο.
Είναι όμως πιθανό στο σημερινό Eurogroup που θα παρευρίσκονται η Lagarde του ΔΝΤ και ο Draghi της ΕΚΤ να μην υπάρξει συμφωνία,να διαφανεί μάλιστα και σύγκρουση αλλά….τελικώς η συμφωνία να βρεθεί στις 16 Φεβρουαρίου του 2015 στο τακτικό Eurogroup.

Η κυβέρνηση χάραξε εξ αρχής μια στρατηγική ισχυρών κόκκινων γραμμών, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, μια στρατηγική που ανέβασε το εθνικό φρόνημα αλλά και κέρδισε ξένους συμμάχους. Σταδιακά και γρήγορα, ακούγοντας τον βρυχηθμό του Βερολίνου, η κυβέρνηση μετακινήθηκε σε προτάσεις και θέσεις.
Προφανώς, μελέτησε τον αντίκτυπο του σεναρίου να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και κατανόησε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό γιατί θα έθετε σε ακόμη μεγαλύτερη ομηρία την Ελλάδα .Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι με τις καταθέσεις να έχουν μειωθεί στα 145 δις (μείωση 15 δις μεταξύ 2 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου) είναι προφανές ότι η πιστωτική ασφυξία αυξάνεται. Ξέρουν όμως επίσης στην κυβέρνηση , και το έχουν ως όπλο στην διαπραγμάτευση, ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύνολο της πιστωτικής γραμμής του ELA τα 59,5 δις, ενώ υπάρχουν και άλλες εγγυήσεις (collaterals) αν χρειαστούν για να αυξηθεί η γραμμή ELA.

Όλο το κλειδί της σημερινής κρίσιμης ημέρας είναι αν θα πειστούν οι εταίροι να μας δώσουν ”τεχνικές διευκολύνσεις”
ώστε να συμφωνήσουμε σε μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές και εμπροσθοβαρείς (και όχι σε καταναγκαστικά μέτρα λιτότητας όπως αυτά του email Χαρδούβελη) για να πετύχουμε ελάφρυνση του χρέους μέσω ανταλλαγή ομολόγων με ρήτρες ανάπτυξης ή επιμήκυνση με μείωση επιτοκίων, σενάριο που ελπίζουμε επιτέλους να εξεταστεί σε βάθος λίγων μηνών (ενώ μας υποσχέθηκαν ότι θα το έβλεπαν απο τον Δεκέμβρη του 2012…)

 

SHARE
RELATED POSTS
Γιώργος Νικητιάδης: “Για να προασπίσουμε τα σύνορά μας”
Εξισορρόπηση ανάμεσα στους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας, του Νίκου Ζέρβα
Ο φαύλος κύκνος, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.