Από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση το 2009, η Ευρώπη είναι εγκλωβισμένη στην θεσμική παγίδα φιλελεύθερων συμφωνιών, από την οποία έχει μόνον δύο δρόμους διαφυγής, και αποκλειστικά δύο:
1) την οικονομική κατάρρευση του οικοδομήματος υπό το βάρος των εσωτερικών του αντιφάσεων, ή καλύτερα
2) ένα πολιτικό ατύχημα που θα φέρει την ανατροπή. Εφόσον η πρώτη διέξοδος-προσωρινά-αναχαιτίστηκε από την νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δεν υπολείπεται παρά η δεύτερη λογική που κατευθύνει τα μεγάλα θεσμικά δημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, όχι ως μία φυσιολογική κατάσταση του πολιτικού βίου, αλλά ως σταθερή πηγή, που η δύσπνοια των απειλών της δικαιώνει όλα τα μέσα.
Από αυτή την οπτική, πρέπει να επαινέσουμε την επιμονή της Βόρειας Κορέας που προσφέρει στους Ευρωπαίους το εναλλακτικό μέσο της αυτονομιμοποίησης ως προς τα δημοκρατικά τους διαπιστευτήρια, και προωθούνται μάλιστα ως τέτοια που ο Επίτροπος Μοσκοβισί (Moscovici) σπάει πλάκα με μία επίσκεψή του στην Ελλάδα για να ενθαρρύνει, ελλείψει του καλού βίου, την καλή λιτότητα, μία παρέμβαση που διατυπώνει ικανοποιητικά την σκέψη ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στηρίζονται στην κυριαρχία των λαών!
Χωρίς να αμφισβητούμε περαιτέρω την πραγματική στερεότητα της λύσης στην πρώτη λύση της ΕΚΤ, δεν αποκλείεται ο βαθμός της δήμευσης των πολιτικών θεσμών σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε. να αφήνει την ελάχιστη πιθανότητα του δεύτερου δρόμου-εκτός βέβαια από την (μακρινή) περίπτωση μίας επανάστασης με οργανωμένη μορφή! Η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ θα μάς δώσει γρήγορα την απάντηση. Δεν μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα παρουσιάζονται ιδεατά για τον Τσίπρα. Είναι από το μαγγάνι της Γερμανίας, πολύ συνειδητοποιημένης του κινδύνου, που έχει προκαταβολικώς επιπλήξει αυστηρά την εναλλακτική του δεύτερου δρόμου διακηρύσσοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο η ευρωζώνη μπορεί στο εξής να αντιμετωπίζει σοβαρά, επιπλέον ως τρόπο για να παγιωθούν ευθύς αμέσως οι όροι του συσχετισμού δυνάμεων που δίχως άλλο θα διαμορφωθούν από την στιγμή που μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο θεσμικό της πεδίο γνωστοποιήσει τις προθέσεις της για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της παραμονής της στην ζώνη του ευρώ.
Θεσσαλονίκη, Ιούλιος 2016
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr