Πόρτα στον Κόσμο

Η εκρηκτική σχέση της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα, της Μαρίας Καρχιλάκη

Μαρία Καρχιλάκη
Spread the love

Μαρία Καρχιλάκη

 

Μαρία Καρχιλάκη  

  

 

 

 

tumen2.JPG

 

 

Δεδηλωμένη θέση του Πεκίνου αναφορικά με το βορειοκορεατικό ζήτημα είναι ότι στην περιοχή πρέπει να υπάρχει σταθερότητα. Η Κίνα συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα, συνεπώς οποιαδήποτε αναταραχή στη χώρα της δυναστείας των Κιμ μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και στην ίδια. Παραδοσιακά, λοιπόν, φροντίζει αφενός να μην καταρρεύσει οικονομικά το καθεστώς της Πιονγιάνγκ αφετέρου να μην του επιτεθούν οι ΗΠΑ κι επεκτείνουν, έτσι, τον έλεγχό τους σε ολόκληρη την Κορεατική Χερσόνησο.

 


Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, σαν κάτι να έχει αλλάξει.

 

Τα πρώτα σημάδια ότι η Πιονγιάνγκ συνιστά πηγή αστάθειας, άρα απειλή για το Πεκίνο, έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη του 2013 στη μεθόριο με τη Βόρεια Κορέα. Η Κίνα ενίσχυσε την στρατιωτική της παρουσία, εγκατέστησε σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης σε 24ωρη βάση, έστειλε drone, πραγματοποίησε γυμνάσια που πήραν μεγάλη δημοσιότητα.

 

Το πλέον, όμως, ηχηρό μήνυμα προς την Πιονγιάνγκ -αλλά και την Ουάσιγκτον- εστάλη μόλις πριν από δύο εβδομάδες, όταν ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, επισκέφτηκε την Κίνα και παρακολούθησε άσκηση με πραγματικά πυρά μια ανάσα από τα βορειοκορεατικά σύνορα. Ο Αμερικανός επιτελάρχης δήλωσε ότι συζήτησε με τους Κινέζους το ενδεχόμενο ενός πολέμου με τη Βόρεια Κορέα και πως οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για αμεσότερη επικοινωνία των γενικών επιτελείων τους.

 

 

red-line.JPG

 

 

κόκκινη γραμμή στη γέφυρα του ποταμού Τουμέν δείχνει το σύνορο Κίνας – Βόρειας Κορέας (φόντο) – πηγή: REUTERS/Sue-Lin Wong

 

Οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι η Κίνα δεν παίρνει μέτρα για να διαφυλάξει τα σύνορά της σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος στη Βόρεια Κορέα μόνο, αλλά προετοιμάζεται και για μάχη μέσα στο έδαφος του γείτονά της. Αυτό υποδηλώνουν τα γυμνάσια με πραγματικά πυρά στην Κίτρινη Θάλασσα (βίντεο), εκείνα στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα -μεγάλης κλίμακας, με τη συμμετοχή μεταφερόμενων ταξιαρχιών και μονάδων ειδικών δυνάμεων- όπως και η αποστολή τεθωρακισμένων, εκεί, σε περιόδους έντασης. Τον περασμένο Απρίλιο, όπως είχε αποκαλύψει το CNN, είχε θέσει σε «ύψιστη επιφυλακή» βομβαρδιστικά ικανά να φέρουν πυραύλους τύπου Κρουζ.

 

Η συμφωνία του 1979 του Πεκίνου με την Πιονγιάνγκ προβλέπει ότι η Κίνα θα την υπερασπιστεί αν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της. Αν, όμως, συμβεί το αντίθετο, αν, δηλαδή, η Βόρεια Κορέα ξεκινήσει τις εχθροπραξίες, τότε είναι μόνη της. Θεωρητικά, λοιπόν, παίρνοντας τοις μετρητοίς αυτό που λέει η συμφωνία, το Πεκίνο, εάν και εφόσον εμπλακεί σε μάχες εντός βορειοκορεατικού εδάφους, θα βρεθεί στο πλευρό του καθεστώτος.

 

Θεωρητικά, όμως. Διότι, τελικώς, δεν αποκλείεται να στραφεί εναντίον του. Όπως μετέδωσε το UPI, επικαλούμενο το Radio Free Asia, τον περασμένο Μάιο, Βορειοκορεάτης αξιωματούχος φέρεται να είπε, στη διάρκεια διάλεξης, ότι οι πύραυλοι της χώρας του στοχεύουν και την Κίνα. «Ο προσφάτως δημιουργηθείς και επιτυχώς εκτοξευθείς νέος πύραυλος Huasong-12 μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και να πλήξει όλους τους στόχους στην Κίνα», ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα λόγια του. Ασχέτως των λόγων που η Βόρεια Κορέα θα έκανε κάτι τέτοιο στον πιο σημαντικό οικονομικό της εταίρο, την απειλή -την ευθεία απειλή- που αυτή συνιστά, το Πεκίνο δείχνει να την παίρνει τοις μετρητοίς. Πέραν όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, αυτό φαίνεται και από τα πυρηνικά καταφύγια που ξεφυτρώνουν γύρω από το Σενγιάνγκ (χάρτης), πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Λιαονίγνκ στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

 

Κοντολογίς, εάν και εφόσον ξεσπάσει πόλεμος στη Χερσόνησο της Κορέας, στο κάδρο, μαζί με τις ΗΠΑ και την Πιονγιάνγκ, θα είναι και το Πεκίνο.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Άρεσε ο Ινδιάνος!, του Γιώργου Αρκουλή
Θέμα ωρών η ανακοίνωση του νέου κόμματος του Γ. Παπανδρέου
2cf6603.jpg
Η Νύχτα των Κρυστάλλων, της Μαρίας Καρχιλάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.