Πόρτα στον Κόσμο

Η άγνωστη γενοκτονία του πλανήτη – Αντάρτες Ρονχίγια διώκονται στη Μιανμάρ

8f624cfa8b47429fb8f304ebf310673d_18-1021x576.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8f624cfa8b47429fb8f304ebf310673d_18-1021x576.jpg

 

 

Φόβοι για γενοκτονία των Ρονχίγια στα σύνορα Μιανμάρ-Μπαγκλαντές

 

 

Για 400 νεκρούς από την περασμένη Παρασκευή κάνουν λόγο διεθνή πρακτορεία, ενώ μουσουλμάνοι Ροχίνγια συρρέουν στο Μπανγκλαντές για να ξεφύγουν από τη βία και τις διώξεις στη Μιανμάρ. Ακόμη 20.000 είναι εγκλωβισμένοι στo «πουθενά», μεταξύ των συνόρων των δύο χωρών της ανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

Στο μεταξύ η ακτοφυλακή του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε ότι εντόπισε σήμερα τα πτώματα 20 Ροχίνγια, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά και εννέα γυναίκες, αφού το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε στον ποταμό Ναφ, το φυσικό σύνορο μεταξύ του Μπανγκλαντές και της Μιανμάρ, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τη βία.

 

Μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων ανταρτών Ροχίνγια εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ την Παρασκευή, στα δυτικά, έχει προκαλέσει νέο κύμα διώξεων, γεγονός που διογκώνει την φυγή στο Μπανγκλαντές, όπου ήδη ζουν περισσότεροι από 400.000 ομοεθνείς τους πρόσφυγες.

 

Ο στρατός της Μιανμάρ ισχυρίζεται ότι διεξάγει επιχειρήσεις εκκαθάρισης εναντίον «εξτρεμιστών τρομοκρατών» και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντολές να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό. Ωστόσο οι Ροχίνγια που έχουν φτάσει στο Μπανγκλαντές καταγγέλλουν μια εκστρατεία πυρπολήσεων και μαζικών σφαγών με στόχο να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

 

Χθες είχαν εντοπιστεί τα πτώματα δύο γυναικών Ροχίνγια και δύο παιδιών, αφού το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε πυρά από τους συνοριοφύλακες της Μιανμάρ, δήλωσε ο Αριφούλ Ισλάμ, διοικητής της ακτοφυλακής του Μπανγκλαντές.

 

Οι Ροχίνγια είναι απάτριδες…

 

Η μεταχείριση του περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγια, ως μουσουλμανική μειονότητα στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα που βρίσκεται σε μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.

 

Οι Ροχίνγια θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αν και ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.

 

Ωστόσο, και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Η αστυνομία τους κατηγορεί ότι επιδίδονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο ναρκωτικών.

 

ΕΡΤ

 

SHARE
RELATED POSTS
12χρονη ζωσμένη με εκρηκτικά ανατινάχθηκε προκαλώντας θάνατο
Η ζωή δεν είναι πατέντα, του Ηλία Καραβόλια 
07-21105517938026.jpg
Οι πρώτες 100 μέρες του Μακρόν

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.