Υγεία

H δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Κακή διατροφή, αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες, κακές συνθήκες υγιεινής λίγος χρόνος για την τουαλέτα, φάρμακα που προκαλούν δυσκοιλιότητα, νευρολογικά νοσήματα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες παθήσεις του παχέος εντέρου ενοχοποιούνται για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Ψυχολογικά προβλήματα ή ψυχοσωματικές διαταραχές επηρεάζουν την πέψη και την απορρόφηση νερού στο παχύ έντερο. Ο τρόπος ζωής μας είναι καθοριστικός στο να προλάβουμε την δυσκοιλιότητα ή και να την καταπολεμήσουμε.

Πέρα από τα φαρμακευτικά σκευάσματα:

 Πίνουμε καθημερινά άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια.

 Αποφεύγουμε καφέδες και τα αναψυκτικά και πίνουμε χυμούς και πράσινο τσάι.

 Ασκούμαστε ήπια: περπατάμε ή κάνουμε ποδήλατο. Η έντονη φυσική άσκηση μειώνει την ένταση των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του. Όταν σταματά η άσκηση η λειτουργία του εντέρου ομαλοποιείται.

 Ακολουθούμε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή. Καλό πρωινό με γιαούρτι , φυτικές ίνες, δημητριακά, φρούτα, όσπρια και λαδερά φαγητά. Από δημητριακά προτιμούμε βρώμη και μη ραφιναρισμένα δημητριακά . Επιλέγουμε ψωμί από πιτυρούχο σιτάλευρο, σίκαλη, φρυγανιές και παξιμάδια ολικής άλεσης.

 Ναι στους χυμούς, κυρίως από δαμάσκηνα και πορτοκάλι.

 Ναι στα φρούτα: σύκα, μήλα, σταφύλια, χουρμάδες, δαμάσκηνα (με το φλοιό τους) και ακτινίδια.

 Διαχειριζόμαστε το άγχος μας!

H ποσότητα και η σύσταση της τροφής, ο χρόνος που μεσολάβησε από το προηγούμενο γεύμα και η ψυχολογική κατάσταση μας, καθορίζουν την κένωση του στομάχου που μπορεί να γίνει από 3 έως 8 ώρες μετά τη λήψη τροφής, με την κατανάλωση λιπαρών τροφών να την καθυστερούν.

Η δυσκοιλιότητα προκαλεί αίσθημα φουσκώματος, πίεση στο στομάχι, πόνο στην κοιλιά, κολικούς, ναυτία και κράμπες. Ο ασθενής έχει κακή διάθεση και αισθάνεται κουρασμένος. Ανάλογα με τα συμπτώματα και το χρόνο διάρκειας τους, η δυσκοιλιότητα διακρίνεται σε οξεία και χρόνια. Η οξεία ή αλλιώς περιστασιακή δυσκοιλιότητα εμφανίζεται για μικρό χρονικό διάστημα και απροειδοποίητα. Συνήθως οφείλεται στην αλλαγή τρόπου ζωής, για παράδειγμα σε ένα ταξίδι αλλά και σε άγχος, κάποια φαρμακευτική αγωγή, ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης ή της εμμηνόπαυσης κ.α Η χρόνια δυσκοιλιότητα διαρκεί μεγάλα χρονικά διαστήματα ενώ κάποιες μορφές της είναι σοβαρές και απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

 

Υπάρχει θεραπεία;

 

Τα υπακτικά δηλ. τα καθαρκτικά φάρμακα που ενίοτε διατίθενται από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή ιατρού συνήθως ανακουφίζουν τον ασθενή. Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός πρέπει να αξιολογήσει τα συμπτώματα και να αποφασίσει για την αγωγή που πρέπει να ακολουθηθεί. Ως ευεργετική εκτιμάται η δράση της φαρμακευτικής ουσίας δισακοδύλη, η οποία εντείνει την εντερική κινητικότητα και προσφέρει προγραμματισμένη ανακούφιση σε 6-10 ώρες μετά τη λήψη της. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για το αν οι φυτικές ίνες είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικές από διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως και ποια κατηγορία φαρμάκων είναι αποτελεσματικότερη.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων. Ενδείκνυνται για την απλή δυσκοιλιότητα και είναι διάφοροι φυσικοί πολυσακχαρίτες όπως το πίτουρο των σιτηρών και κολλοειδή υδρόφιλα από σπόρους κάποιων φυτών που δρουν στο λεπτό και το παχύ έντερο. Επιπρόσθετα δρουν μαλακτικά όπως η παραφίνη και το παραφινέλαιο και διεγείρουν την εντερική κινητικότητα όπως η δισακοδύλη, το καστορέλαιο, η σέννα και το πικοθεϊκό νάτριο.

 

SHARE
RELATED POSTS
Πώς να προστατευθώ από την ξηροδερμία; ,της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τροφές σύμμαχοι στις ανοιξιάτικες αλλεργίες της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Παιδιά και γλυκά: θέλει τρόπο!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.