Η κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική διαταραχή η οποία στις ημέρες μας φαίνεται να γίνεται όλο και πιο συχνή ανεξαρτήτου φύλου, κοινωνικού στρώματος και ηλικιακής ομάδας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες, θα παρουσιάσει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην επόμενη δεκαετία υπολογίζεται ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα ασθένεια, μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επίσης, παρόλο που η κατάθλιψη «πλήττει» κυρίως τις γυναίκες, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των ανδρών μέσης ηλικίας με κατάθλιψη συνεχώς μεγαλώνει. Τα τελευταία 40 χρόνια έχει διαπιστωθεί μια αύξηση της συχνότητας της νόσου, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με τον τρόπο που ζει ο σύγχρονος άνθρωπος.
Πράγματι, για τους περισσότερους από εμάς, ο καθημερινός τρόπος ζωής γίνεται όλο και πιο στρεσογόνος. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις, η οικονομική κρίση, οι πιεστικές συνθήκες ζωής που κυριαρχούν στις περισσότερες κοινωνίες προκαλούν στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής του άνδρα, όπως στην εργασία, στις διαπροσωπικές του σχέσεις, ακόμη και στη σεξουαλική του ζωή επιφέροντας μάλιστα σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
Ένα άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητά του. Τα συμπτώματα αυτά είναι κυρίως άσχημη διάθεση και απώλεια του ενδιαφέροντος για ασχολίες και δραστηριότητες που του ήταν πάντα ευχάριστες. Η κακή διάθεση φαίνεται να καθιστά αδύνατη την απόλαυση της ζωής, επιφέροντας αίσθηση ανηδονίας, την οποία ο άνδρας βιώνει ακόμη και στη σεξουαλική του ζωή. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί δυσκολία στον ύπνο και προβλήματα στη λήψη τροφής, όπως αύξηση ή μείωση της όρεξης για φαγητό. Συχνά υπάρχει σωματική κούραση και έλλειψη ενεργητικότητας που βασανίζουν ακόμη περισσότερο το άτομο. Παράλληλα, είναι πιθανό να παρατηρηθεί δυσκολία σε λειτουργίες όπως η μνήμη και η συγκέντρωση. Επιπλέον, ο άνδρας μπορεί να κάνει άσχημες σκέψεις για τον εαυτό του, όπως ότι δεν αξίζει ή ότι δεν είναι σημαντικός ως προσωπικότητα και σε κάποιες περιπτώσεις να σκεφτεί ακόμη και να κάνει κακό στον εαυτό του.
Όσον αφορά τη σεξουαλική υγεία, η κατάθλιψη είναι πιθανό να επιφέρει αρνητικές συνέπειες, όπως στυτική δυσλειτουργία, διαταραχές στην εκσπερμάτιση και μειωμένη ερωτική επιθυμία. Η μείωση της ερωτικής επιθυμίας είναι ένα πολύ συχνό αποτέλεσμα της κατάθλιψης. Ο άνδρας χάνει το ενδιαφέρον του και το κίνητρο για τη συνέχεια της σεξουαλικής του ζωής ενώ «βυθίζεται» στη γενικότερη κατάσταση ανηδονίας που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη. Η διάθεσή του για εμπλοκή στο σεξ μειώνεται καθώς επίσης ελαττώνονται και οι σεξουαλικές του φαντασιώσεις. Παράλληλα, ο άνδρας με κατάθλιψη είναι πιθανό να εμφανίσει δυσκολία στο να αποκτήσει και να διατηρήσει τη στύση του, κάτι που λειτουργεί επιβαρυντικά στην ήδη μειωμένη διάθεση για σεξουαλική επαφή. Επιπλέον, νεότερες έρευνες σχετικές με τη σεξουαλική υγεία συσχετίζουν την κατάθλιψη με την εμφάνιση διαταραχών της εκσπερμάτισης, όπως την πρόωρη και την ανεσταλμένη εκσπερμάτιση. Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση φέρεται να συσχετίζεται ισχυρά με την κατάθλιψη, κυρίως επειδή προκαλεί μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή αλλά και αίσθηση ανηδονίας.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr