Πόρτα στον Κόσμο

Γιατί ελληνικά προϊόντα; Γι’αυτό….

ola_per_geniki_site3-400x400.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Ανακοίνωση: 

 

Το iPorta.gr στηρίζει ελληνικά προϊόντα, εξαιρετικής ποιότητας που, αν μη τι άλλο, μπορούμε να ελέγξουμε τις συνθήκες παραγωγής τους. Γιατί ό,τι σας προτείνουμε το κάνουμε πρώτα “δικό” μας. 

 

 

 

ola_per_geniki_site3-400x400.jpg 

 

Δροσιστική  καρπουζάδα, λεμονάδα, ροδακινάδα 

από τα παραδοσιακά προϊόντα Gia…giamas,

μυρίζει καλοκαίρι!

100% φυσικό προϊόν από σύνθλιψη φρέσκων πραγματικών φρούτων χωρίς χημικά πρόσθετα.

Δημιουργεί 25 ασύγκριτες καρπουζάδες των 580ml.

Η καρπουζάδα διαθέσιμη στην αγορά μετά την πρώτη συγκομιδή καρπουζιών για το 2016.

 

Τα Θαύματα της Μέλισσας

[Πατήστε το link]

 

1464161061.png  

 

 

Americans spend over a billion dollars every Halloween on chocolate, accounting for 10% of most chocolate company’s annual revenue. And the average American citizen eats over 11 pounds of chocolate a year. So this Halloween, use your money to let them know that child slavery will not be tolerated by American consumers.

 

Last September, a lawsuit was filed against eight companies – including Hershey, Mars, and Nestle – alleging that the companies were duping consumers into “unwittingly” funding the child slave labor trade in West Africa, home to two-thirds of the world’s cacao beans.

 

Cocoa-Child-Laborer

 

Worker ages range from 11-16 (sometimes younger). They are trapped in isolated farms, where they work 80 to 100 hours a week. The film Slavery: A Global Investigation spoke with freed children who reported that they were often beaten with fists and belts and whips.

 

“The beatings were a part of my life,” Aly Diabate, a freed slave, told reporters. “Anytime they loaded you with bags (of cocoa beans) and you fell while carrying them, nobody helped you. Instead they beat you and beat you until you picked it up again.”

 

To help you avoid supporting slavery this Halloween, Here are seven chocolate companies that benefit from child slave labor:

 

Hershey

Mars

Nestle

ADM Cocoa

Godiva

Fowler’s Chocolate

Kraft

 

***

 

Η μαρτυρία ενός παιδιού σκλάβου στις φυτείες που προμηθεύουν κακάο τις βιομηχανίες της δύσης. Όσα παιδιά επιχείρησαν να αποδράσουν και πιάστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα.

 

Το 1528, ο Ερνάν Κορτές, ο εξερευνητής που κατέκτησε το Μεξικό, έφερε στην Ισπανία το δέντρο “Theobroma cacao”, το αγαπημένο κακαόδεντρο των Μάγια και των Αζτέκων. Οι Ισπανοί επεξεργάστηκαν τους καρπούς του δέντρου, πρόσθεσαν ζάχαρη και το γευστικότατο ρόφημα επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη. Τον 19ο αιώνα δημιουργήθηκε η πρώτη μπάρα σοκολάτας, απ’ τον Ολλανδό Coenraad Johannes van Houten.

 

Πλέον, οι φυτείες κακάο αποτελούσαν μία απ’ τις σημαντικότερες πηγές πλούτου για τους Ευρωπαίους, που είχαν επεκτείνει την κυριαρχία τους σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

 

Το 1880 οι Πορτογάλοι οργάνωσαν τις πρώτες φυτείες κακάο στην Αφρική, στο νησί Σάο Τομέ και Πρίνσιπε. Η δουλεία είχε καταργηθεί το 1875, αλλά στις φυτείες κακάο ο χρόνος φαίνεται ότι κυλούσε πιο αργά, καθώς οι συνθήκες εργασίας δεν άλλαξαν καθόλου.

 

Κάθε χρόνο πέθαινε το 11% των εργατών, περισσότεροι από τους οποίους είχαν απαχθεί απ’ την Αγκόλα και δούλευαν παρά τη θέλησή τους.

 

Η καλλιέργεια του κακάο επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Αφρική και πολλές μικρές, οικογενειακές φάρμες που της διαχειρίζονταν οι ίδιοι οι Αφρικανοί άρχισαν να εμφανίζουν κέρδη.

 

Με την παγκόσμια οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1930, τα κέρδη εξαφανίστηκαν και απέμειναν πολύ λιγότερες φυτείες κυρίως στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα.

 

Στα μέσα του 2ου αιώνα, τα αφρικανικά κράτη άρχισαν να εκσυγχρονίζονται, να αποκτούν την ανεξαρτησία τους και η “ανεπίσημη” δουλεία εξαλείφθηκε. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευε ο κόσμος.

 

Το 2000, μια σειρά από δημοσιογραφικές έρευνες αποκάλυψαν ότι η δουλεία “ζει και βασιλεύει” στις φυτείες κακάο. Και αυτοί οι σύγχρονοι σκλάβοι δεν είναι ενήλικοι, αλλά παιδιά που πουλιούνται απ’ τις οικογένειές τους και πολλά πεθαίνουν, πριν προλάβουν να ενηλικιωθούν.

 

Τα παιδιά πρέπει να μεταφέρουν σάκους που έχουν πολλαπλάσιο μέγεθος και βάρος απ’ τα ίδια. Αν καθυστερήσουν στη μεταφορά των σάκων, τιμωρούνται, συνήθως με μαστίγωμα.

 

Οι σύγχρονοι σκλάβοι της σοκολάτας

 

Η UNICEF υπολογίζει ότι περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά εργάζονται σε φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού, που από τη δεκαετία του ’70 διατηρεί την παγκόσμια πρωτιά στις εξαγωγές κακάο.

 

Παιδιά κάτω των 10 ετών χειρίζονται τεράστια μαχαίρια, με τα οποία σπάνε το σκληρό κέλυφος που φιλοξενεί τους πολύτιμους καρπούς.

 

Οι ηλικίες των εργατών κυμαίνονται από 5 μέχρι 16 και προέρχονται ως επί το πλείστον απ’ τις φτωχότερες χώρες της ηπείρου, όπως είναι η Μπουργκίνα Φάσο και το Μάλι.

 

Τα παιδιά πρέπει να μεταφέρουν σάκους που έχουν πολλαπλάσιο μέγεθος και βάρος απ’ τα ίδια. Αν καθυστερήσουν στη μεταφορά των σάκων, τιμωρούνται, συνήθως με μαστίγωμα.

 

Παιδιά κάτω των 10 ετών χειρίζονται τεράστια μαχαίρια, με τα οποία σπάνε το σκληρό κέλυφος που φιλοξενεί τους πολύτιμους καρπούς.

 

Δεν υπάρχει ούτε ένα παιδί χωρίς σημάδια στο σώμα του, από τραυματισμούς με τα μαχαίρια. Μερικά έχουν χάσει ακόμα και τα χέρια τους, εξαιτίας μίας και μόνο κακώς υπολογισμένης κίνησης.

 

Όταν μάθουν να χρησιμοποιούν τα θανατηφόρα εργαλεία της “δουλειάς” τους, έχουν να αντιμετωπίσουν άλλους κινδύνους. Καθημερινά, χρησιμοποιούν τοξικές ουσίες για να ραντίσουν τις φυτείες, χωρίς ίχνος προστασίας.

 

Τα παιδιά-δούλοι ονειρεύονται μόνο να αποδράσουν

 

Όταν τελειώνει η δουλειά της ημέρας, πολλές ώρες αφότου έχει πέσει το σκοτάδι, τα παιδιά τρώνε το φαγητό που τους αναλογεί: καλαμπόκι και μπανάνες. Είναι τα φθηνότερα τρόφιμα που κυκλοφορούν και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες παιδιών σε ανάπτυξη.

Το βράδυ κοιμούνται πάνω στο ξύλινο πάτωμα. Τα ξημερώματα αρχίζουν πάλι τη δουλειά. Όσα παιδιά επιχείρησαν να αποδράσουν και πιάστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα. Έχουν γίνει ελάχιστες ενέργειες για την καταπολέμηση της σύγχρονης παιδικής δουλείας. Δημιουργήθηκε ένα τυπικό πρωτόκολλο, που αν και ζητά την κατάργηση της παιδικής εργασίας, δεν επέβαλε καμία νομική μεταρρύθμιση.

 

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ο βασικός παραγωγός κακάο για γίγαντες όπως η Cadbury, η Hershey’s κι η Nestle. Συνεργάζονται πολύ διστακτικά με τις έρευνες της UNICEF, αρνούνται να αποκαλύψουν από που παίρνουν το κακάο τους.

 

Λίστα εταιριών που χρησιμοποιεί παιδιά σκλάβους:

 

Hershey
Mars
Nestle
ADM Cocoa
Godiva
Fowler’s Chocolate
Kraft

Πηγή λίστας: usuncut

 

SHARE
RELATED POSTS
Thanksgiving: η μέρα που πρέπει να γιορτάζεται απ’όλο τον κόσμο, του Γιώργου Σαράφογλου
Jonathan-Powell-300x182.jpg
Πρέπει να μιλούν οι κυβερνήσεις με τους τρομοκράτες;, της Μαρίας Καρχιλάκη
niko.png
Για την Παλμύρα, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.