Βιβλίο

Για το “Χελιδόνι” του Ηρακλή Χοροζίδη, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

 

 

 

 

 

Τζίνα Δαβιλά 

 

 

 

 

 

15179140_1335354563141576_7629842852121651561_n.jpg

 

 

Τζων Ριντ: «Μισώ την αμαρτία, αλλά αγαπώ τους αμαρτωλούς»


Δυο θαυμάσια ουσιαστικά σ’έναν τίτλο: «Χελιδόνι» και «Αμαρτία». Αν ζητούσα να επιλέξεις ανάμεσα στον αμαρτωλό και στον απατεώνα, εσύ ποιον θα επέλεγες;

Η Ελένη είναι ο ορισμός της αμαρτίας δεδομένου ότι οι αποφάσεις της επηρεάζουν δραματικά τη ζωή της, αλλά και τις ζωές των άλλων. Διάγει βίο με παράλληλες αφετηρίες και ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αγιότητας. Θα μπορουσε να είναι η Ωραία Ελένη της Τροίας, αλλά κανείς δεν πολέμησε για χάρη της. Ο πόλεμός της είναι εσωτερικός, βουβός, σκληρός, στον οποίο η ίδια κρατά την ασπίδα και το μαχαίρι. Είναι ο θύτης και το θύμα. Όσο σκάβει μέσα της μαθαίνοντας τον εαυτό της, τόσο χάνεται σε διαδρομές που απέρριπτε ή δεν φανταζόταν.

Ο Ηρακλής Χοροζίδης, ο συγγραφέας του βιβλίου “Το Χελιδόνι της Αμαρτίας” επέλεξε να την ονομάσει «Χελιδόνι», αυτό το θαυμάσιο πουλί που πρωτοζωγραφίσαμε στο Δημοτικό, θαυμάσαμε για την ψαλιδωτή ουρά, θελήσαμε να πετάξουμε μαζί του για κόσμους άγνωστους στην παιδική μας φαντασία και συνδέσαμε στο μυαλό μας με τους αποχαιρετισμούς, τα ζεστά κλίματα, την αυγή της Άνοιξης, την επιστροφή στα οικεία, είτε ως νικητής είτε ως νικημένος.

 

Η Ελένη κάνει κύκλους ηρωικούς, αυτοεξευτελιστικούς, ατίθασους, πεισματάρικους, μοναχικούς και λυτρωτικούς σε μια αληθινή ιστορία με αστυνομικά, κοινωνικά, ερωτικά και ελάχιστα παραμυθητικά στοιχεία. Το βιβλίο έχει κινηματογραφική ροή, στην οποία ο αναγνώστης δημιουργεί το σκηνικό σύμφωνα με την προσωπική του ανάγκη και αισθητική.

 

Αγαπάω τους αμαρτωλούς, συνεπώς αγάπησα και την Ελένη που στα δικά μου μάτια σχεδόν αγιοποιήθηκε. Το βιβλίο που τρέχει σαν γάργαρο νερό, μου υπενθύμισε την φυσική ροπή του ανθρώπου στο σφάλμα, στο λάθος και στο «πέσιμο». Ή αλλιώς τη διαρκή ανηφοριά που τη λέμε ζωή και είναι και το ζητούμενο. Μια υπέρβαση διαρκείας.

 

“Το Χελιδόνι της Αμαρτίας” Ηρακλής Χοροζίδης, εκδόσεις Hedera.

Το βιβλίο θα γίνει ταινία στην Αυστραλία και θα προβληθεί και στον Καναδά

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

 

SHARE
RELATED POSTS
Διαβάζοντας: “HHhH”, του Άγγελου Κουτσούκη
20-93055VivliaEkthesh800-454.jpg
Η Ελλάδα υποδέχεται την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Άνθρωποι που έγιναν κι άνθρωποι που θα γίνουν… ιστορίες, του Μάνου Κοντολέων      

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.