Στιγμιότυπο από στρατόπεδο ανταρτών στην επαρχία Χάμα της Συρίας – Πηγή: REUTERS/Khalil Ashawi
Την περασμένη Τετάρτη η γερμανική Aστυνομία συνέλαβε, κοντά στο Ντόρτμουντ, ένα Σύρο, τον Ibrahim Al F., 41 ετών, για εγκλήματα πολέμου· είχε φτάσει στη Γερμανία με το κύμα των συμπατριωτών του που αιτούνται άσυλο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο συλληφθείς ηγείτο παραστρατιωτικής ομάδας 150 ατόμων υπό την ομπρέλα του FSA που μάχεται τον στρατό του Άσαντ. Μόνο που αν αποδειχθούν στο δικαστήριο αληθινές οι κατηγορίες, ο Ibrahim Al F. και οι άνδρες του, ουδόλως είχαν στόχο την ανατροπή του καθεστώτος της Δαμασκού αλλά αποκλειστικά και μόνο τη λαφυραγωγία προς ίδιον όφελος. Η περιοχή, την οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους, το φθινόπωρο του 2012, στο Χαλέπι, και οι εναπομείναντες κάτοικοί της, βίωσαν μερόνυχτα τρόμου και υπέστησαν τα πάνδεινα.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία των γερμανικών Αρχών δείχνουν ότι, αντάρτες, υπό τις διαταγές του, είχαν στήσει αυτοσχέδια φυλακή στην οποία αιχμαλώτιζαν όσους εμπόδιζαν τις λεηλασίες τους και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια απαιτώντας λύτρα για να τους αφήσουν ελεύθερους αλλά και τη συνεργασία τους στο πλιάτσικο. Επέβλεπε προσωπικά τα βασανιστήρια ενώ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις κρατουμένων ήταν ο ίδιος βασανιστής. Είχε, επίσης, επανειλημμένως προσπαθήσει να πουλήσει κλεμμένες αρχαιότητες.
Χαλέπι, περιοχή υπό τον έλεγχο των ανταρτών – Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail
Πώς, όμως, οδηγήθηκαν οι γερμανικές Αρχές στον Ibrahim Al F.;
Μέσω των προσφύγων συμπατριωτών του -είναι η απάντηση. Όπως γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων με έδρα τη μικρή πόλη Μεκενχάιμ κοντά στη Βόννη, η BKA, δέχεται καθημερινά περί τις 25 με 30 αναφορές για εγκλήματα πολέμου απ’ τους πρόσφυγες στη χώρα. Τα στοιχεία προκύπτουν κατά τη διάρκεια των τυποποιημένων συνεντεύξεων όσων αιτούνται άσυλο. Ερωτώνται, μεταξύ άλλων, απ’ την αρμόδια γερμανική Αρχή, την BAMF, αν έχουν πολεμήσει με το συριακό στρατό ή υπηρετήσει στις δυνάμεις ασφαλείας, αν γνωρίζουν ή υπήρξαν μάρτυρες εγκλημάτων πολέμου -της χρήσης χημικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων- και εάν μπορούν με στοιχεία και ντοκουμέντα ν’ αποδείξουν τυχόν ισχυρισμούς τους. Παρότι οι απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα είναι προαιρετικές, οι πρόσφυγες ανταποκρίνονται με το παραπάνω.
Αποτέλεσμα;
Η ΒΚΑ κατακλύζεται αυτή τη στιγμή από εκατοντάδες αναφορές (περίπου 2.800) και ζητά απ’ το Αρχηγείο να την ενισχύσει με προσωπικό για να εκπονήσει τις έρευνες που απαιτούνται, καθώς οι περισσότερες καταγγελίες δεν συνοδεύονται από απτές αποδείξεις. Προσώρας, βάσει αναφορών προσφύγων για εγκλήματα πολέμου, η Υπηρεσία ‘τρέχει’ 13 έρευνες.
Ενεργό ανάμειξη στον εντοπισμό εγκληματιών πολέμου έχουν ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι επισκέπτονται τις προσφυγικές δομές στη χώρα και συγκεντρώνουν στοιχεία. Ένας εξ αυτών, ο Abdulkarim Rehawi -ο οποίος είχε συλληφθεί και βασανιστεί απ’ το καθεστώς Άσαντ, και στον οποίον η Γερμανία έχει χορηγήσει άσυλο- έχει παραδώσει λίστα με 150 ονόματα υπόπτων για εγκλήματα πολέμου.
Αντίστοιχες έρευνες πραγματοποιούν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. H Ολλανδία, για παράδειγμα, ταυτοποίησε, στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη, 30 υπόπτους για εγκλήματα πολέμου μεταξύ των προσφύγων -10 εκ των οποίων Σύροι- ενώ το 2014 είχε ταυτοποιήσει άλλους 50.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr
The article expresses the views of the author
iPorta.gr