Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Γεωργία Σάνδη – George Sand, του Βαγγέλη Παυλίδη

Vangelis Pavlidis
Spread the love

Vangelis Pavlidis

 

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

 

 

 

GEORGE-SAND-2.jpg

 

 

 

 

Διάσημη, γνωστή στα πέρατα του κόσμου με την κοινωνική της ζωή και τις συνήθειές της, τα κείμενα και τα πιστεύω της να δημιουργούν σχόλια και αντιδράσεις, ακόμα κι από άλλους διάσημους των γραμμάτων και των τεχνών.

 


Η Amantine -Lucile- Aurore Dupin, γνωστότερη με το ψευδώνυμο George Sand – η Γεωργία Σάνδη, που λέμε εμείς- γεννήθηκε μια μέρα σαν και σήμερα, 1 Ιουλίου 1876. Έγραψε νουβέλες, λογοτεχνική κριτική και πολιτικά κείμενα. Πήρε το μέρος των φτωχών και της εργατικής τάξης καθώς και των δικαιωμάτων των γυναικών. Στην διάρκεια της επανάστασης του 1848 ξεκίνησε δικιά της εφημερίδα που τυπωνόταν σε εργατική κο-οπερατίβα.

Η φήμη της έγινε αμφιλεγόμενη και σκανδαλώδης όταν άρχισε να καπνίζει δημόσια και να ντύνεται αντρικά. Διάσημη ήταν επίσης για τις ρομαντικές της σχέσεις με πολλούς καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Σοπέν και ο Alfred de Musset.

Και τώρα στο φαγητό, αυτό που με κάνει να σκαλίζω την ιδιωτική ζωή των διάσημων. Στις δεκαετίες 1860 και ’70 το τραπέζι της Σάνδη ήταν πάντα γεμάτο με αστέρια από τον γαλαξία των τεχνών και τις διανόησης: Μπαλζάκ, Ντελακρουά, Σοπέν, Δουμάς… και αγαπητός της φίλος Γουστάβος Φλωμπέρ.

Της άρεσε να μαγειρεύει, μα με χρόνιο πρόβλημα με το στομάχι και την πέψη δοκίμαζε συνεχώς διάφορα φαγητά και δίαιτες για να βρει τι είναι καλύτερο γι αυτήν. Στις μαγειρικές της εξερευνήσεις βρήκε φίλο και συμπαραστάτη τον Φλωμπέρ. Αν και ζούσαν 300 χλμ μακριά ο ένας από τον άλλον όχι μόνο αντάλλασσαν επιστολές με συνταγές μα και μαγείρευαν μαζί όποτε δινόταν ευκαιρία.

Σας δίνω μια “Γαλέτα” από το “A la table de George Sand”, ένα βιβλίο με συνταγές της Σάνδη που συνέλεξε ο τελευταίος της απόγονος, Christiane Sand.

2 φλυτζάνια αλεύρι – 1 αυγό κι άλλο ένα – 120 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους – 600 γρ πατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες σε κύβους – 1/2 φλυτζάνι γιαούρτι – 1/2 φλυτζάνι γραβιέρα τριμμένη – αλάτι και πιπέρι – 1 κουτάλι θυμάρι

Σε μια καθαρή επιφάνεια κάνουμε με το αλεύρι ένα βουναλάκι με μια γούβα στην μέση. Σπάμε στην γούβα το αυγό με λίγο αλάτι κι ένα φλυτζάνι νερό. Πλάθουμε την ζύμη καλά και την αφήνουμε να ηρεμήσει 2 ώρες.

Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Τις κάνουμε πουρέ και προσθέτουμε το γιαούρτι και την γραβιέρα. Ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.

Ενώ βράζουν οι πατάτες ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο, περίπου 3 χιλιοστά πάχος. Καλύπτουμε το μισό φύλλο με 1/4 από τους κύβους του βουτύρου, διπλώνουμε στην μέση και το ξαναδουλεύουμε στο ίδιο πάχος, 3 χιλιοστά. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.

Κόβουμε το φύλλο σε δυο κύκλους, περίπου 30 εκ. διάμετρο. Απλώνουμε το μείγμα της πατάτας στο ένα φύλλο αφήνοντας 2 εκ. γύρω γύρω. Σκεπάζουμε με τον δεύτερο κύκλο και διπλώνουμε τις άκρες ώστε να κλείσουν καλά.

Χτυπάμε ελαφρά το άλλο αυγό και αλείφουμε με το πινέλο την “γαλέτα” μας.

Ψήνουμε για περίπου 30΄ σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 C.

 

SHARE
RELATED POSTS
Δείπνο με τον Juan Fernandez de Heredia, του Βαγγέλη Παυλίδη
Bαγγέλης Παυλίδης: Απόψεις
Φωτιά, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.