Υγεία

Φθινοπωρινές αποφάσεις, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα σε μία σειρά σημαντικών δραστηριοτήτων, ανάμεσά τους και η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινούσε η νέα χρονιά στην αρχαία Ελλάδα ενώ αποτελεί και την ημερομηνία έναρξης του θρησκευτικού έτους.

Στις αρχές του φθινοπώρου τίθενται σε εφαρμογή νέα επαγγελματικά σχέδια και λαμβάνονται σημαντικές προσωπικές αποφάσεις. Το θέμα είναι λοιπόν να πάρουμε τις αποφάσεις μας χωρίς διάθεση αυτομαστίγωσης ή χωρίς να θέσουμε εξωπραγματικούς στίχους, που θα μας κάνουν να νοιώσουμε απογοήτευση και ματαίωση. Ο Σεπτέμβρης προσφέρει ευκαιρίες ενδοσκόπησης και προσωπικής ανάταξης, οι οποίες μάλιστα αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο στη φθινοπωρινή μελαγχολία!

Να μην ξεχνάμε:

 Όλα ξεκινούν από εμάς και καταλήγουν σε εμάς. Πρώτη φροντίδα μας πρέπει να είναι ο «ναός» της ψυχής μας, το σώμα μας. Η πρόληψη είναι το κλειδί. Ξεκινάμε από το ετήσιο τσεκ απ και τις εξετάσεις που απαιτούνται ανάλογα με το προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό μας. Δεν αθετούμε την υπόσχεση δώσαμε στον εαυτό μας ότι θα τον φροντίζουμε.

 Λέμε όχι στα σκουπίδια πνευματικά και διατροφικά. Αποφεύγουμε τα τρανς λιπαρά των κυλικείων και έχουμε καθημερινά στην τσάντα μας ένα μικρό γεύμα και φρούτα. Μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε στη ζωή μας τα λαχανικά: τα απολαμβάνουμε ωμά ή βαστά.

 Αναμφίβολα η οικονομική συγκυρία δημιουργεί προβλήματα. Μήπως όμως και εμείς είχαμε εξαρτήσει υπερβολικά τον εαυτό μας από τα υλικά αγαθά; Καλά και άγια τα επαγγελματικά ραντεβού αλλά πρέπει να επικοινωνήσουμε και με όσους αγαπάμε και εκτιμάμε.

 Μπορούμε να δώσουμε νόημα στη ζωή μας μέσα από τον εθελοντισμό, με προσωπική δράση ή συντεταγμένα μέσα από έναν φορέα. Πού χτυπά η καρδιά μας; Ας την αφήσουμε να επιλέξει.

 Ας μην επιτρέψουμε πλέον τον ελεύθερο χρόνο να φαντάζει σαν απειλή. Μπορούμε να γεμίσουμε τις ώρες μας όμορφα και δημιουργικά. Να θέσουμε έναν στόχο για να αποκτήσουμε μία δεξιότητα, να διαβάσουμε ή να γυμναστούμε. Και ένας περίπατος, που θα γίνει καθημερινή συνήθεια θα τονώσει τον οργανισμό μας.

 Αν δεν είμαστε ήρεμοι και ξεκούραστοι δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μας. Όχι στην υπερδραστηριότητα εις βάρος του ύπνου μας. Ο καθένας γνωρίζει πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το 24ωρο για να λειτουργήσει καλά.

 Έστω και μία ώρα «αποσύνδεσης» από το περιβάλλον μέσα στην ημέρα, είναι απαραίτητη. Ξεκουραζόμαστε, ενδοσκοπούμε, και δεν επιτρέπουμε κανέναν «εισβολέα» να μας διακόψει. Κλείνουμε και το κινητό!

 Δεν επιτρέπουμε στην αποτυχία ή στην ατυχή συγκυρία να μας αποθαρρύνουν.

 Δεν μεμψιμοιρούμε ούτε περιμένουμε οι άλλοι να δώσουν λύση στα προβλήματα μας.

 Μένουμε μακριά από «τοξικούς» ανθρώπους που τα βλέπουν όλα «μαύρα» και έχουν έναν κακό λόγο για όλους! Ο αρνητισμός είναι μεταδοτικός!

 

SHARE
RELATED POSTS
Πώς διατηρείται ακμαίος ο εγκέφαλος;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
«ΑνθίΖΩ με την ΑΚΟΣ» ΣΤ’ Κύκλος – το πρόγραμμα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
ΑνθίΖΩ με την ΑΚΟΣ, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.