Πόρτα στον Κόσμο

Frontex τέλος – ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, της Μαρίας Καρχιλάκη

Μαρία Καρχιλάκη
Spread the love

Μαρία Καρχιλάκη

 

  Μαρία Καρχιλάκη 

 

 

 

bulgaria2.JPG

 

 

 

 

Στο πέρασμα Καπιτάν Αντρέεβο στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία, σε μια χρονική στιγμή όπου τα κυκλώματα που διακινούν πρόσφυγες από την Ασία προς την Ευρώπη ασκούν μεγάλη πίεση, ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Καθήκον της είναι η φρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και μπορεί να επεμβαίνει, εάν και εφόσον, ανακύψει θέμα προσφυγικών ροών και εκτιμηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια.

Η δομή αυτή αντικαθιστά τον Frontex και σε αυτή συνεισφέρουν με προσωπικό και τεχνικά μέσα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνες της Σένγκεν. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, συνεισφέρει με 50 άτομα. Με άλλα λόγια, συστατικά της κομμάτια είναι ο Frontex αλλά με διευρυμένες αρμοδιότητες και οι εθνικές Αρχές που έχουν στην ευθύνη τους τη διαχείριση των συνόρων.

Μία Ευρώπη φρούριο;

Ήταν το ερώτημα που κυριάρχησε τόσο στην πρες κόνφερενς που σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας του νέου Οργανισμού όσο και στις ξεχωριστές συνεντεύξεις στη συνέχεια: «Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε φρούριο, μια έννοια που παραπέμπει στο 1939 και σε αλλοτινούς καιρούς», υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, για να προσθέσει όμως ότι «κάποτε η Ευρώπη πρέπει να βάλει τάξη σε αυτό που ήταν και η βασική της αδυναμία, δηλαδή στη διαχείριση των συνόρων της […] είναι ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι παράτυποι μετανάστες θα βρίσκουν τις πόρτες κλειστές […] η Ευρώπη δεν θα οδηγηθεί σε απομονωτισμό αλλά έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσει την αντοχή των αξιών της στο εσωτερικό της.


Ευρωπαϊκά πρότυπα για τη διαχείριση των συνόρων

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα διασφαλίζει ότι τα πρωτόκολλα της ΕΕ για τη διαχείριση των συνόρων εφαρμόζονται σε όλα τα εξωτερικά σύνορα, τα οποία θα παρακολουθούνται διαρκώς με τακτικές αναλύσεις κινδύνου και υποχρεωτικές εκτιμήσεις τρωτότητας έτσι ώστε να εντοπίζονται και να θωρακίζονται τα αδύνατα σημεία. Αξιωματικοί-σύνδεσμοι θα αποσπώνται σ’ εκείνα τα κράτη-μέλη όπου τα σύνορα βρίσκονται σε κίνδυνο. Θα ενσωματώνονται πλήρως στα εθνικά συστήματα πληροφοριών και θα έχουν τη δυνατότητα να διαβιβάζουν τις πληροφορίες στη νέα δομή.

 

Δικαίωμα Παρέμβασης

Όταν εντοπίζονται ελλείψεις, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή έχει την αρμοδιότητα να ζητήσει από τα κράτη-μέλη τη λήψη έγκαιρων διορθωτικών μέτρων. Σε επείγουσες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν και κατά τις οποίες δεν αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις, θα είναι σε θέση να παρέμβει για να διασφαλίσει ότι θα αναληφθεί δράση επί τόπου, ακόμη και απουσία αίτησης για βοήθεια από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος ή ακόμα κι αν το εν λόγω κράτος-μέλος θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετης παρέμβασης.

 

Συνεργασία με και σε τρίτες χώρες

Βάσει εντολής θα διορίσει αξιωματικούς-συνδέσμους σε γειτονικές τρίτες χώρες έτσι ώστε να δρομολογήσει κοινές επιχειρήσεις με αυτές, μεταξύ άλλων και στο έδαφός τους.

Να σημειωθεί ότι παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

 

  * Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

bulgaria4.JPGbulgaria3.JPGbulgaria1.JPG

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Το «σκουπιδαριό» της προεδρίας Τραμπ! – The “trash” of trashy Trump’s presidency!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
«…Republic»! Is it? – Είναι;, του Γιώργου Σαράφογλου
w28-11512418038230.jpg
Χορστ Ζεεχόφερ: Να διακοπεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.