Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Ernest Hemingway: Το γάλα είναι μόνο για τις γάτες, του Βαγγέλη Παυλίδη

Vangelis Pavlidis
Spread the love

Vangelis Pavlidis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Βαγγέλης Παυλίδης 

 

 

 

 

 

 

ERNEST-HEMINGWAY.jpg

 

 

 

“Το γάλα είναι μόνο για τις γάτες”
Ernest Hemingway

Θα μπορούσε να πει κανείς πως, εκτός απο το γράψιμο, ο Ernest Hemingway έτρωγε για να ζεί και ζούσε για να τρώει, όχι απαραίτητα μ’ αυτήν τη σειρά προτεραιότητας. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το ποτό, αν και όταν έγραφε δεν έπινε. Όταν κάποτε ρωτήθηκε αν πράγματι κάθε πρωί έπαιρνε μια κανάτα “μαρτίνι” στην δουλειά απάντησε: “Ιησούς Χριστός! Ποιός θα φτιάξει περισσότερα απο ένα μαρτίνι κάθε φορά”.

 

O Hemingway γεννήθηκε μια μέρα σαν και σήμερα, 21 Ιουλίου 1899. Συγγραφέας και δημοσιογράφος που κάλυψε τον Ισπανικό εμφύλιο, την συμμαχική απόβαση στην Νορμανδία και την απελευθέρωση του Παρισιού, επιρρέασε ουσιαστικά με το στύλ του το μυθιστόρημα του 20ου αιώνα. Η περιπετειώδης ζωή του -λάτρης της φύσης, κυνηγός άγριων θηραμάτων στην Αφρική, ψαράς ανοιχτής θάλασσας στην Καραϊβική και την Κούβα – επιρρέασε κι αυτή τις επόμενες γενιές. Το 1952 του απονεμήθηκε το Βραβείο Πούλιτζερ και το Βραβείο Νόμπελ για την Λογοτεχνία το 1954. Πολλά απο τα έργα του θεωρούνται κλασσικά όχι μόνο στην Αμερικάνικη μα και την παγκόσμια λογοτεχνία. Τον Ιούλιο 1961 έβαλε το αγαπημένο του δίκανο στο στόμα και τράβηξε την σκανδάλη.

 

Λάτρης της καλής ζωής, απο τα πούρα της ίδιας μάρκας που κάπνιζαν ο Τσώρτσιλ και ο προσωπικός του φίλος Φιντέλ Κάστρο που συχνά του τα έκανε δώρο, μέχρι τα μύδια και το τυρί Pont-l’Évêque απο την Νορμανδία. Στην Ισπανία, την παραμονή του κυνηγιού των ταύρων στους δρόμους της Παμπλόνα έτρωγε τεράστιες ποσότητες ψητό χοιρινό ενώ στην Βενετία προτιμούσε το ριζότο με ψάρια και αστακό ραγού που ο σεφ του Gritti Palace Hotel ετοίμαζε ειδικά γι αυτόν. Κι ακόμα, στην Βενετία πάλι, το επίσης ειδικά φτιαγμένο γι αυτόν Μαρτίνι, στο Harry’s Bar. “Άσε τις εκκλησίες, τα κρατικά κτήρια και τις μεγάλες πλατείες”, είπε κάποτε. “Αν θέλεις να μάθεις για τον πολιτισμό ενός τόπου πήγαινε το βράδυ στα μπαρ του”.
Να τώρα δυο συνταγές, από τον ίδιο τον Ερνέστο:

 

ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΤΗΓΑΝΙΤΗ (από την Toronto Star)

Τηγάνισε την πέστροφα (ή τις πέστροφες αν είσουν τυχερός στο ποτάμι) για πέντε λεπτά κι ύστερα γύρισέ την απο την άλλη πλευρά. Τοποθέτησε πάνω στο ψάρι δυο φέτες μπέικον. Τηγάνισε για άλλα 10 – 15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού.

DAIQUIRI

“Τούτο το ντακίρι, καλοχτυπημένο όπως είναι, μοιάζει με την θάλασσα, με το κύμα προστά στην πλώρη ενός πλοίου που τρέχει με 30 κόμβους”,

 

Ernest Hemingway, Islands in the Stream

100 ml Ρούμι Baccardi ή Havana Club
Χυμός 2 λάιμ
Χυμός 1/2 γκρεϊπφρουτ
6 σταγόνες Maraschino λικέρ
Γεμίζουμε το 1/4 του μπλέντερ με σπασμένο πάγο
Προσθέτουμε το ρούμι, χυμό λαίμ και γκρεϊπφρουτ και το Maraschino
Ανακατεύουμε σε μεγάλη ταχύτητα στο μπλέντερ μέχρι να πάρει ανοιχτό χρώμα. Σερβίρουμε σε ψηλό, παγωμένο ποτήρι.

(Πηγή, Michael Palin’s Hemingway Adventure)

SHARE
RELATED POSTS
Στρατιωτικά Λύκεια, του Βαγγέλη Παυλίδη
1914 – 1940, το Ελληνικό Προξενείο Ρόδου, το σπίτι του παππού μου, του Βαγγέλη Παυλίδη
.jpg
Η ώρα της κρίσεως – The time of judgment, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.