Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ένας αστρολάβος στις Βρυξέλλες, του Ηλία Καραβόλια

elias-karavolias.jpg
Spread the love

 

Πριν 6 μήνες ψηφίσαμε για το ποιούς Έλληνες θα στέλναμε στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Και δοκιμαστήκαμε σαν λαός ώστε να δειξουμε προσοχή και υπευθυνότητα πέρα και πάνω απο κόμματα, ιδεολογίες, πολιτικές.

 

Η κάλπη για τις Ευρωεκλογές είχσ μια μεγάλη ιδιαιτερότητα.Και δεν αναφέρομαι στον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που δόθηκε απο τον ΣυΡιζΑ, ούτε για τον εκβιαστικό χαρακτήρα που πρόταξε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

 

Υποτίθεται ότι επιλέξαμε Έλληνες για να πρεσβεύουν στην ΕΕ την χώρα, τον πολιτισμό της, τις επιστήμες και την κοινωνία της. Ανθρώπους που έχουν αποδείξει οτι με το έργο τους ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας.Και φυσικά ικανούς νέους που πιστεύουν στο ευρωπαικό ιδεώδες. Κυρίως έπρεπε να επιλέξουμε αυτούς που μπορεί να ακουστεί η φωνή τους, όχι οι “κραυγές” τους.

 

Υπήρξαν στα ευρωψηφοδέλτια αρκετοί επιφανείς και ικανοί Ελληνες. Δεν μπορώ όμως να μην ξεχωρίσω έναν λαμπρό επιστήμονα, έναν σοφό συμπολίτη μας που εκτός της επιστημονικής του ακτινοβολίας διεθνώς, αγαπάει και προσφέρει πολλά στον πολιτισμό και στις τέχνες μας.

 

Μιλάω φυσικά για τον Γιώργο Γραμματικάκη. Πέτυχε την είσοδο του στην Ευρωβουλή με το Ποτάμι και όχι με κάποιο απο τα παλιά κόμματα.Ο Γραμματικάκης συνηθίζει να λέει ένα “…συγνώμη για την χώρα που αφήνουμε εμείς οι παλιότεροι στην νέα γενιά…” Κουβέντα που δεν την ακούς εύκολα από πολλούς πολιτικούς.Είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με την ουσία της πολιτικής. Την προσφορά στα κοινά, στον πολιτισμό, στο πανεπιστήμιο. Άλλωστε η πείρα του τόσα χρόνια σε πόστα διοίκησης καθώς και οι εμπειρίες του από το εξωτερικό τον
καθιστούν καταξιωμένη προσωπικότητα στην ελληνική κοινωνία.

 

Ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι από το 1982 καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάσθηκε στο «Δημόκριτο» και αργότερα στο Ευρωπαικό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.

 

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την Ιστορία της επιστήμης. Εξελέγη δύο φορές (1990-1996) Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ για μία τριετία διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε διεθνείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που ασχολούνται με τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Eυρωπαϊκή Ένωση. Είναι αντιπρόεδρος της Εθνικής Λυρικής σκηνής και έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην εικόνα της, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

 

Ο Γιώργος Γραμματικάκης έχει γράψει εξόχως ενδιαφέροντα βιβλία: Την «Κόμη της Βερενίκης», που γυρίσθηκε και σε τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ-1, την “Αυτοβιογραφία του φωτός”, που περιγράφει την καθοριστική συμβολή του φωτός στην Επιστήμη και την Τέχνη και τις “Συνομιλίες με το φως”.

 

Το τελευταίο βιβλίο του” Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής”, ξεκινάει από τα θαυμαστά του Σύμπαντος, τους μακρινούς γαλαξίες και τους κομήτες, την αντιύλη και τις υπέρλαμπρες εκρήξεις αστεριών.

 

Αναζητεί τις απαντήσεις που δίδει η σημερινή επιστήμη στα προαιώνια ερωτήματα του ανθρώπου: για την έννοια του χρόνου αλλά και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, για το μεγάλο πείραμα του CERN αλλά και την ανίχνευση του φαντασματικού νετρίνου στα θαλάσσια βάθη της Πύλου (πείραμα και εργο ζωής για τον Γ. Γραμματικάκη). Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ και είχε την επιστημονική επιμέλεια και την παρουσίαση της πετυχημένης σειράς “Στα μονοπάτια της επιστήμης”.

 

Η πίστη, αυτού του καταξιωμένου στην Ελλάδα και την Ευρώπη επιστήμονα, για τους ικανούς και άξιους Έλληνες, η “μανία” του για την κοινή λογική και τον ορθολογισμό καθώς και η λακωνική του σοφία, είναι γνωρίσματα που μόνο αν γνωρίσει κάποιος τον άνθρωπο Γραμματικάκη μπορεί να τα κατανοήσει.

 

Γνωρίζει και πιστεύει βαθιά ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη Ευρώπη και μια άλλη Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη των λαών, της προοόδου, των επιστημών. Πιστεύει σε έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό, πέρα από τον διαχειριστικό πολιτικό ρόλο που ασκούν ευρωπαικές κυβερνήσεις, θεσμοί, κόμματα.Και γι αυτά έχει ήδη αρχίσει να παλεύει στις Βρυξέλλες….

 

Η χώρα χρειάζεται φωτεινά μυαλά να την εκπροσωπούν στην ΕΕ. Χρειάζεται έναν αληθινό αστρολάβο (σημ: αυτός που καθοδηγούσε τους ναυτικούς στα ταξίδια τους και αποκάλυπτε στους ανθρώπους τις κινήσεις των άστρων και τις φωτεινές αναλαμπές τους) που να μπορεί να μας καθοδηγήσει σε σωστά μονοπάτια, αυτές τις δύσκολες εποχές για το ευρωπαϊκό ταξίδι της χώρας. Ευτυχώς, ο σοφός λαός έστειλε στην Ευρωβουλή έναν σοφό Έλληνα…

 

elias-karavolias.jpg

* Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος.

 

SHARE
RELATED POSTS
Φράνκο Τζεφιρέλι: Αποχαιρετισμός στον Μαέστρο, του Γιάννη Καραχισαρίδη
Μαρλένα Σκουλά-Περιφεράκη + 1933-2021
Πηγαίο ή χυδαίο;, του Αλέξανδρου Μπέμπη
1 Comment
  • Γιάννης Λεριάς
    25 Οκτωβρίου 2014 at 20:15

    “Υποτίθεται ότι επιλέξαμε Έλληνες για να πρεσβεύουν στην ΕΕ την χώρα, τον πολιτισμό της, τις επιστήμες και την κοινωνία της. Ανθρώπους που έχουν αποδείξει οτι με το έργο τους ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας.Και φυσικά ικανούς νέους που πιστεύουν στο ευρωπαικό ιδεώδες. Κυρίως έπρεπε να επιλέξουμε αυτούς που μπορεί να ακουστεί η φωνή τους, όχι οι “κραυγές” τους.”

    Υποτίθεται… Διότι εν τέλει, στείλαμε όλο τον κατιμά μας στα πρόσωπα του Κατρούγκαλου, της Κούνεβα, του Ζαγοράκη, του Κεφαλογιάννη, της Σπυράκη, τη Καϊλή κ.λπ. Η λαμπρή παρουσία της Χριστίνας Κατριβάνου-Γιαννόπαπα πέρασε στο ντούκου επειδή ο εξυπνότερος λαός του κόσμου δεν κατάφερε να ξεχωρίσει τα ρούχα της δουλειάς μιας επιστήμονος μέλους του ESO από μια αποκριάτικη στολή. Και όσοι νομίζουν ότι το φως ενός Γραμματικάκη φτάνει για να καλύψει το σκοτάδι όλου αυτού του συρφετού κάνουν μεγάλο λάθος. Ο αιώνια Βαλκάνιος Έλληνας μετά από 30 χρόνια στα Ευρωπαϊκά σαλόνια δεν κατάφερε ούτε κατ’ ελάχιστο να αποβάλλει τα πλέον απεχθή βαλκάνια ελαττώματα του με βασικότερο όλων την πελατειακή νοοτροπία, το λίκνο της απόλυτης κατάντιας του εν έτει 2014… Γι αυτό και αυτοκαταδικάστηκε να είναι ο αιώνιος δούλος των βελανιδοφάγων, Γότθων κ.λπ. Γερμανών και λοιπών Ευρωπαίων. Μιά ζωή καθυστερημένος, μια ζωή μίζερος, μια ζωή να ψάχνει για δικαιολογίες για τα χάλια του. Και στο βάθος του τούνελ το μόνο που διακρίνεται είναι περισσότερο τούνελ…

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.