Πρόσωπα - Αφιερώματα

Δήμος Σταρένιος: ο “φίλος των Γερμανών” ήταν ορκισμένος Αριστερός

Spread the love

 

Η κινηματογραφική ατάκα του «Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε» έμεινε  ως ιστορική…

Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 στο Κάιρο. Άνηκε σε ευκατάστατη οικογένεια. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια, ωστόσο στην Κατοχή της Αθήνας κατέρρευσε στην θεατρική σκηνή από την πείνα, σημείο του έργου που καταχειροκρότησαν οι θεατές νομίζοντας ότι είναι μέρος του σεναρίου. 

Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στην Αριστερά. Το 1945 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου Ενωμένοι Καλλιτέχνες (μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νάσο Κεδράκα, Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέξη Δαμιανό, Αλέκα Παΐζη) και υπέστη διώξεις.

Το ταλέντο του αναγνωρίσθηκε αμέσως και το γεγονός αυτό του άνοιξε το δρόμο για να συνεργασθεί με σχεδόν όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής (Κατερίνα, Μελίνα Μερκούρη, Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Βίλμα Κύρου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Χορν κ.ά.).

Τη δεκαετία του ’70 εμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στο σήριαλ του Βασίλη Γεωργιάδη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο ρόλο του γερο-Λαδά. Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει τόσο στη θεατρική (με τον θίασο του Μάνου Κατράκη το1956), όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά (του Ζιλ Ντασέν το1957) του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Δήμος Σταρένιος αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι το 1977, λόγω βαριάς αγγειοπάθειας. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη, αδελφή του ποιητή και δημοσιογράφου Γιάννη Βαρβέρη, ο οποίος τον έχει χαρακτηρίσει “ρομαντικό κομουνιστή” Αγαπούσε κυριολεκτικά την αριστερά και δεν μπορούσε να δεχτεί τον εσωτερικό διαχωρισμό της σε ΚΚ εσωτερικού και ΚΚΕ. Έτσι όταν πούλαγαν κουπόνια δεν έκανε διακρίσεις. Βοηθούσε πάντα και τις δύο ομάδες της αριστεράς, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα συμφωνήσουν και θα ενωθούν. Τα πολιτικά πιστεύω του ηθοποιού δεν ήταν κρυφά. Έτσι την περίοδο της χούντας η συμμετοχή του σε κρατικές κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και σε παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου, ήταν απαγορευμένες. Ο Σταρένιος ήταν τόσο «στιγματισμένος» από τη χούντα που δεν επιτρεπόταν ούτε η αναφορά του ονόματος του. Όταν ο Φρέντυ Γερμανός κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής του αναφέρθηκε τυχαία στον ηθοποιό, η λογοκρισία έκοψε τη φωνή του. Η τεχνολογία δεν επέτρεπε να κοπεί η εικόνα και τα σαίνια βρήκαν την εξής λύση: κατά την προβολή της εκπομπής, φαίνεται ο δημοσιογράφος να προφέρει το όνομα του Σταρένιου, αλλά δεν ακούγεται.

Ο Δήμος Σταρένιος εμφανίστηκε σε 66 ελληνικές παραγωγές και λόγω του ότι μιλούσε πολλές γλώσσες, συμμετείχε και σε αρκετές ξένες. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983. Δεν είχε παιδιά. 

SHARE
RELATED POSTS
2cf6603.jpg
Το “παράτολμο” ταξίδι της Μέρκελ στην Τουρκία, της Μαρίας Καρχιλάκη
Στη μνήμη ενός αγαπημένου φίλου… ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ τ. Δήμαρχος Ρόδου +11-11-2023, του Δημήτρη Ι. Μπρούχου
Λούης Σορωνιάτης: ο διεθνής, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.