Συνεντεύξεις

Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός: το εισιτήριο διαρκείας της Δωδεκανήσου για το αθηναϊκό κράτος, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Θετικός στο κορονοϊό βρέθηκε στις 26 Μαρτίου 2020 ο καθηγητής καρδιολογίας κ.Δημήτρης Κρεμαστινός και νοσηλεύθηκε για ενάμισι μήνα στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Ο κύριος Καθηγητής έχοντας υπερβεί τον ιό, απεβίωσε στις 8 Μαΐου 2020. Ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

iPorta.gr Team

Πρόταση: Ο Καθηγητής Κρεμαστινός καταγόταν από τη Χάλκη. Το “Χάλκειο Ίδρυμα Δημήτρη Κρεμαστινού” θα είναι ένα ακόμη αποτύπωμα. Ο νυν Δήμαρχος Χάλκης, για έτη πιστός του φίλος και εξαιρετικός άνθρωπος Άγγελος Φραγκάκης είναι ικανός να το δημιουργήσει.

Καλή στράτα, κύριε Καθηγητά.

Πληροφορία: Το Σάββατο 9 Μαΐου 2020 στις 5:00μμ θα τελεστεί η  εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Ρόδου και η ταφή θα πραγματοποιηθεί  στο Κοιμητήριο του Ταξιάρχη Ρόδου.

Τζίνα Δαβιλά

 

Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός: το εισιτήριο διαρκείας της Δωδεκανήσου για το αθηναϊκό κράτος

 

Αρχείο, Δεκέμβριος 2015, Ρόδος

Ήθελε να γίνει αεροναυπηγός. Στην πολυτεχνική σχολή που επέλεξε να φοιτήσει πήραν 17 άτομα και είχε την 18η θέση. Αποφάσισε να ακολουθήσει την ιατρική και, αν γυρνούσε πίσω το χρόνο με την γνώση του σήμερα, θα επέλεγε αυστηρά και μόνο την ιατρική επιστήμη για λόγους επιστημονικούς, κοινωνικούς, ανθρωπιστικούς.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Κρεμαστινός είναι πρώτα καθηγητής Καρδιολογίας και μετά πολιτικός. Ή μήπως δεν είναι ο πολιτικός που έχουμε συνηθίσει να συναντούμε την τελευταία 40ετία; Σε κάθε περίπτωση από το 2000 εκλέγεται βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ  χωρίς ο ίδιος να ακολουθεί την πεπατημένη τακτική των εκλογών. Ίσως επειδή οι Δωδεκανήσιοι τιμώντας με την ψήφο τους τον καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό, έχουν εξασφαλισμένο το ισχυρότερο εισιτήριο για την παρουσία της ακριτικής Δωδεκανήσου στο αθηνοκεντρικό κράτος. Γιατί; Η συνέχεια επί της ανάγνωσης. Τον ευχαριστώ θερμά για την όμορφη συζήτηση και τον αυθορμητισμό του.

«Γεννήθηκα στη Χάλκη το 1942 και πάντα ήμουν συνετός, άριστος μαθητής. Στα νιάτα μου ήθελα να γίνω αεροναυπηγός. Μια «αποτυχία» με έστρεψε στην ιατρική που δεν μετάνιωσα στιγμή που την υπηρέτησα. Άλλωστε, αν γυρνούσα πίσω την ζωή μου το ίδιο θα έκανα. Είχα την δυνατότητα να μπω στα καλύβια και στα ανάκτορα. Εννοώ πως ήρθα σε επαφή με όλα τα υφάσματα των ανθρώπων . Για μένα αυτή είναι η αξία. Η ιατρική μου έδωσε την ευκαιρία της κοινωνικής επαφής και νοιώθω απόλυτα δικαιωμένος σε αυτό το ταξίδι.

Αν με ρωτάς αν θα έκανα το ίδιο στην Πολιτική; Σαφώς και θα ξαναστήριζα τον Ανδρέα Παπανδρέου με την παρουσία μου ως Υπουργού Υγείας, όπως έκανα τότε που μου το ζήτησε. Αλλά δεν θα ξαναστήριξα την Κυβέρνηση Σημίτη. Γι αυτό και παραιτήθηκα . Ας μην ξεχνάμε ότι βουλευτής εκλέχτηκα πρώτη φορά το 2000. Πριν ήμουν εξωκοινοβουλευτικός πολιτικός. Προσωπικά ως άνθρωπο με ενδιαφέρει πρώτα η επιστημονική μου παρουσία και μετά η πολιτική με την έννοια του επαγγελματισμού. Και αν το 2000 η εκλογική μου παρουσία σ τη Βουλή, θα μου έθετε το δίλημμα καρδιοχειρουργός ή κοινοβουλευτικός, θα επέλεγα χωρίς σκέψη το πρώτο.

Η Πολιτική για μένα είναι καθετί που κάνουμε. Από τον φούρναρη και τον παπά της εκκλησίας μέχρι τον πρωθυπουργό. Δεν υπήρξα ο κλασσικός πολιτικός. Δεν υπολόγισα το τίμημα γιατί με ενδιέφερε η επιστήμη μου και πιστεύω ακράδαντα πως πρόσφερα στην Δωδεκάνησο και το Νοσοκομείο αυτό που όφειλα. Αλλά δεν αρκεί μόνο για το Νοσοκομείο. Τι γίνεται, ας πούμε , με το Εθνικό Θέατρο;

Σήμερα λυπάμαι που ως βουλευτής δεν μου δίνεται, στο βαθμό που θέλω, η δυνατότητα να υλοποιήσω τις υποσχέσεις μου. Με λύπησε πολύ, λόγου χάρη, που το αεροδρόμιο Διαγόρας που δέχεται 5 εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο να μην έχει κυλιόμενες σκάλες. Ένοιωσα ανακουφισμένος όταν το υλοποίησα. Αλλά τέτοια γεγονότα είναι απολύτως προσβλητικά για τον τόπο μου .

Η παρουσία μου για το Νοσοκομείο Ρόδου υπήρξε καταλυτική. Ευτυχώς τα κατάφερα με το ακτινολογικό, περιμένω την δημιουργία του ογκολογικού τμήματος, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως είμαι απογοητευμένος από την συνεργασία μου με τον σύλλογο των καρκινοπαθών, καθώς σε όσες προσκλήσεις τους έχω απευθύνει, δεν ανταποκρίθηκαν.

Αν με ρωτάς πώς βλέπω τα πράγματα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου μετά την απομάκρυνση του κ. Παπανικόλα; Έγκλημα! Επιστροφή στο ’50. Δεν καταργείς, αν έχεις σοβαρότητα, έναν Διοικητή που έχει λύσει προβλήματα. Αυτά συνέβαιναν στην ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις) και στη ΝΔ. Αυτή είναι μια φασιστική νοοτροπία.

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι ο φασισμός βρίσκεται παντού. Είναι νοοτροπία, δεν είναι ιδεολογία μόνο. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές και τα κόμματα, όποιος πιστεύει στις αρχές της ολότητας και θέλει να τις επιβάλλει είναι φασίστας. Φασισμός είναι και το να βάζουμε όλους τους πολιτικούς στο ίδιο καζάνι. Η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει.

Πώς πάει το ΠΑΣΟΚ; Πρέπει να πείσει τους οπαδούς του. Πιστεύω πως πρέπει να ενωθούν τα κόμματα που είναι φιλελεύθερα ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού μια κυβέρνηση που δεν είναι σοβαρή. Δεν μπορεί να έχει σταθερότητα η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιατί οι θέσεις δεν είναι σταθερές. Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί την Ελλάδα ως ασφαλή χώρα για επένδυση; Κανείς.

Τι να σχολιάσω για τα «στρατιωτικά Λύκεια» του Καμμένου; Και μη χειρότερα!

Για το σύμφωνο συμβίωσης ψήφισα επί της αρχής. Είμαι κάθετα αρνητικός, όμως, στην υιοθεσία παιδιών. Ας μου απαντήσει κάποιος τι θα γίνει στην περίπτωση χωρισμού των ομόφυλων ζευγαριών; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι μια ομόφυλη σχέση δεν κινδυνεύει, όπως όλες οι σχέσεις, από τον χωρισμό; Τι θα γίνει τότε το υιοθετημένο παιδί; Σφαγή αντίστοιχη των ετεροφύλων; Τα βλέπουμε στα δικαστήρια.

Η Δικαιοσύνη θα ήθελα να λειτουργήσει με αυτοτέλεια, όπως στην Αγγλία. Τι δουλειά έχει ο πολιτικός να παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη;

Όσον αφορά στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας δεν είμαι σύμφωνος, δεδομένου ότι ο Χριστιανισμός από την προβυζαντινή αλλά την μεταβυζαντινή περίοδο βοήθησε το έθνος να μην χάσει τη γλώσσα του. Δεν θα υπήρχε η ελληνική γλώσσα, αν δεν υπήρχε η σχέση του Κράτους με την Θρησκεία.

Θαυμάζω τους ανθρώπους που η ζωή τους απέχει από την ζωολογική τους κατάταξη, είναι πνευματικά ανήσυχοι και έχουν έργο σημαντικό σε κάποιο τομέα. Συγγράφουν ή οποιαδήποτε ιδιότητά τους την χρησιμοποιούν στον υπερβατικό βαθμό για να είναι χρήσιμοι στους άλλους.

Με ενοχλεί η ψευτιά, η εικόνα του δήθεν, αυτό που λέμε περσόνα.

Κινηματογραφικά ζω στο σήμερα. Μου άρεσε πολύ η ταινία του Παπακαλιάτη «Ένας άλλος κόσμος». Την θεωρώ από τα καλύτερα έργα του ελληνικού κινηματογράφου.

Θεατρικά έχω μείνει στο παρελθόν. Ο Κάρολος Κουν ήταν ανεπανάληπτος.

Μουσικά, μου αρέσει η κλασσική, αλλά στην Ελλάδα μοναδικός είναι ο Χατζιδάκις. Επίσης εκτιμώ τον Μίκη Θεοδωράκη ως προς την επαναστατικότητα του έργου του.

Σήμερα προεδρεύω του ιδρύματος «Λοχαγού Φανουράκη», με ανάθεση από τον αδελφό του Σωκράτη. Το Ίδρυμα δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Σωκράτη Φανουράκη το 2011. Φέρει το όνομα του αδελφού του, Διογένη, ήρωα της Χάλκης, που υπήρξε ο πρώτος αξιωματικός που σκοτώθηκε από τους Γερμανούς κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα το ίδρυμα ελέγχεται για το κοινωφελές του έργο από το Υπουργείο Οικονομικών, δίνει υποτροφίες σπουδών σε 100 άτομα από Κω και Χάλκη και συντηρεί 25 γηραιούς της Χάλκης.

Σαφώς και με φθόνησαν άλλοι βουλευτές. Αλλά προχωρώ εστιάζοντας μπροστά και στους στόχους μου. Δεν χρησιμοποίησα ποτέ την βουλευτική μου ιδιότητα για να πετύχω κάτι. Στην συνείδησή μου είμαι ο γιατρός, ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που δεν υπήρξα υποψήφιος για οποιαδήποτε διοικητική θέση στο πανεπιστήμιο (πρόεδρος, κοσμήτορας, πρύτανης) αρνούμενος να συμβιβαστώ με τη συναλλαγή που επικρατούσε στα πανεπιστήμια μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, γεγονός το οποίο θεωρούσα απαράδεκτο για την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ενός καθηγητή.

Κάνοντας τον απολογισμός μου νοιώθω συνεπής με την συνείδησή μου ως επιστήμονας και ως πολίτης.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις του: “Θα κριθούμε από τον εαυτό μας και τον Θεό” , της Τζίνας Δαβιλά
Αρλέτα: “Ο Έλληνας ξέρει τα πάντα από τότε που γεννήθηκε”, της Τζίνας Δαβιλά
Π.Γερουλάνος: “Βασική προτεραιότητα τα προσβάσιμα πεζοδρόμια για όλους, ανθρώπους με αναπηρία, γονείς με καρότσι, ηλικιωμένους”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.