Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Δεν δέχεται ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

Spread the love

Τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι, πλέον. Η ελληνική κυβέρνηση περνά το πρώτο σοβαρό κρασ-τεστ, πριν καν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, μάλιστα. Κι αυτό γιατί η ΕΚΤ την στριμώχνει στη γωνία μετά την απόφασή της να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση.

 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, πως από τις 11 Φεβρουαρίου δεν θα δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα. Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ σημαίνει πως η Φρανκφούρτη εκτιμά ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, «η αναστολή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ευρωσυστήματος, επειδή σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι δυνατόν να υποτεθεί ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση και αναθεώρηση του προγράμματος».

 

Αυτή η κίνηση ερμηνεύεται ως αποφασιστική κίνηση της Φρανκφούρτης για ένα μήνυμα προς την ελληνική πλευρά κι έρχεται λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, στο Βερολίνο. Μάλιστα, όλα αυτά, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην Αθήνα, μετά τα συνεχόμενα ταξίδια του στην Ευρώπη, όπου και συναντήθηκε με Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ, όπως και με τους Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς στις Βρυξέλλες.

 

Αυτό που μένει να φανεί τώρα, είναι τι ακριβώς θα συζητήσουν Βαρουφάκης και Σόιμπλε, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ.

 

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της ΕΚΤ.

 

Κόντρα Ελλάδας-Γερμανίας

 

Σε αντιπαράθεση μεταξύ Αθηνών και Βερολίνου εξελίσσεται η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο μίας σκληρης διαπραγμάτευσης. Έγγραφο του Βερολίνου αναφέρει ότι αναμένει από την Αθήνα να τηρήσει τις μνημονιακές της υποχρεώσεις, να κάνει περικοπές σε συντάξεις και στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ, φυσικά, δεν συζητά την κατάργηση της τρόικας. Από την πλευρά της η Αθήνα, με non paper του Μαξίμου, σχολιάζει ότι οι απαιτήσεις του Βερολίνου δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. Εκ των πραγμάτων, η Γαλλία αναμένεται να έχει έναν μεσολαβητικό ρόλο, όπως προέκυψε από τη συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο το απόγευμα της Τετάρτης και συζήτησαν για τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης για το χρέος και για την ανόρθωση της οικονομίας. Μάλιστα, και οι δύο στάθηκαν στα αμοιβαία βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση και δεν παρέλειψαν να… επενδύσουν στη βοήθεια της Γαλλίας προς την Ελλάδα: «Υπενθύμισα στον Αλέξη Τσίπρα πως η τεχνογνωσία της Γαλλίας σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης του κράτους είναι στη διάθεση της Ελλάδας. Έχουμε την τεχνογνωσία και θέλουμε να βοηθήσουμε. Θέλουμε επίσης και να επενδύσουμε μέσω των εταιρειών μας στην Ελλάδα».

 

Ωστόσο, ο Ολάντ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δεσμεύσεις που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Ευρώπη, οι οποίες «πρέπει να τηρηθούν». «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ένα κοινό νόμισμα. Το ευρώ δεν ανήκει σε κάποια χώρα, ανήκει σε όλους μας και γι’ αυτό πρέπει να παλέψουμε. Αυτό απαιτεί σεβασμό. Σεβασμό στη βούληση των λαών. Κι ο ελληνικός λαός μίλησε. Αλλά υπάρχει κι ο σεβασμός στους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Τσίπρας στάθηκε στο οτι η Ελλάδα έχει διάθεση να αλλάξει και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει να καταλάβει κι η Ευρώπη πως δεν της ανήκει τίποτα: «Η Ελλάδα δεν είναι απειλή για την Ευρώπη. Αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες κι ενοικιαστές, είμαστε όλοι συγκάτοικοι και οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε σκληρά για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλή συγκατοίκηση». Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει παίξει η Γαλλία ιστορικά και κάλεσε τον Ολάντ να βγει μπροστά και να είναι πρωταγωνιστής στην αλλαγή που πρέπει να γίνει στην Ευρώπη.

Όλα τα παραπάνω έγιναν σε ένα κλίμα περισσότερο τυπικό και λιγότερο θερμό σε σχέση με τα όσα είχαν προηγηθεί το πρωί στο Βέλγιο. Εκεί, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς. Κοινές δηλώσεις έγιναν μόνο με τον τελευταίο, αφού η Επιτροπή δεν θέλει να πάρει θέση πριν ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, το κλίμα γίνεται ακόμη πιο βαρύ, μετά την αποκάλυψη από το Reuters πως η Γερμανία είναι άκαμπτη και στο Eurogroup θα ζητήσει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ξεχάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

 

Τι λέει το έγγραφο

Από την πλευρά του, το Βερολίνο θέλει να κρατήσει σκληρή στάση καθώς δεν είναι λίγες οι συναντήσεις που έχει κάνει η ελληνική πλευρά και διαφαίνεται ένα κλίμα αλλαγής στην Ευρώπη. Οπότε η Γερμανία θέλει να βάλει ένα φρένο σε όλα αυτά. Το Βερολίνο λέει «όχι» στη διάλυση της τρόικας και προσπαθεί να πιέσει την ελληνική πλευρά να απομακρυνθεί από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Δεν αναγνωρίζει τις φοροελαφρύνσεις και ζητά επιπλέον μείωση του Δημοσίου. Στο έγγραφο τονίζεται, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Αθήνα δεν πρέπει να πάρει πίσω τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ελλάδας για βελτίωση των διογκωμένων δημοσιονομικών της μεγεθών και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

 

«Το Eurogroup χρειάζεται μια καθαρή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να μείνει το πρόγραμμα “στις ράγες”», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο-ντοκουμέντο που δημοσιοποιεί το Reuters.

 

Τι έκανε ο Βαρουφάκης στη Γερμανία

Στο μεταξύ, κι ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει τα ταξίδια του και τις συναντήσεις με τους αρμοδίους για τα οικονομικά. Μετά τους υπουργούς Οικονομικών Γαλλίας, Αγγλίας και Ιταλίας, σήμερα είδε και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με τον Μάριο Ντράγκι δεν συζητήθηκαν τα σημαντικά θέματα που αφορούν την ανταλλαγή ομολόγων και το χρέος, αλλά τεχνικά θέματα για τη ρευστότητα των τραπεζών και τον μηχανισμό ELA. «Είμαι αναθαρρημένος για το μέλλον μετά τις καρποφόρες συνομιλίες», τόνισε ο Βαρουφάκης εξερχόμενος του κτιρίου.

 

Ωστόσο, στον δημόσιο διάλογο συνεχίζει να επικρατεί επικριτικός σχολιασμός για τα όσα έχει δηλώσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε βρετανική εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «αριστερό συρφετό».

 

PRESS RELEASE

 

4 February 2015 – Eligibility of Greek bonds used as collateral in Eurosystem monetary policy operations

ECB’s Governing Council lifts current waiver of minimum CREDIT rating requirements for marketable instruments issued or guaranteed by the Hellenic Republic

Suspension is in line with existing Eurosystem rules, since it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review

Suspension has no impact on counterparty status of Greek financial institutions

Liquidity needs of affected Eurosystem counterparties can be satisfied by the relevant national central bank, in line with Eurosystem rules

The Governing Council of the European Central Bank (ECB) today decided to lift the waiver affecting marketable debt instruments issued or fully guaranteed by the Hellenic Republic. The waiver allowed these instruments to be used in Eurosystem monetary policy operations despite the fact that they did not fulfil minimum CREDIT rating requirements. The Governing Council decision is based on the fact that it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review and is in line with existing Eurosystem rules.

This decision does not bear consequences for the counterparty status of Greek financial institutions in monetary policy operations. Liquidity needs of Eurosystem counterparties, for counterparties that do not have sufficient alternative collateral, can be satisfied by the relevant national central bank, by means of emergency liquidity assistance (ELA) within the existing Eurosystem rules.

The instruments in question will cease to be eligible as collateral as of the maturity of the current main refinancing operation (11 February 2015).

For media queries, please contact William Lelieveldt, tel.: +49 69 1344 7316.

European Central Bank Directorate General Communications & Language Services
Global Media Relations Division, Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Germany
Tel.: +49 69 1344 7455, E-mail: [email protected], website: http://www.ecb.europa.eu
Reproduction is permitted provided that the source is acknowledged.

Media contacts

 

SHARE
RELATED POSTS
Φασισμός και κομμουνισμός, του Κωστή Α. Μακρή
Θετικά – Αρνητικά, του Μάνου Στεφανίδη
Καμπάνες και… “καμπάνες”, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.