Ο Constantin Brâncuși γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1876, μια μέρα σαν και σήμερα που γράφω. Ρουμάνος ζωγράφος, γλύπτης και φωτογράφος, πρωτοπόρος του μοντερνισμού, απο τους σπουδαιότερους γλύπτες του 20ου αιώνα, ο πατριάρχης της σύγχρονης γλυπτικής, που έζησε και δημιούργησε στην Γαλλία.
Ντυμένος πάντα με απλά, παραδοσιακά Ρουμάνικα ρούχα, το σπίτι του θύμιζε τα σπίτια των χωρικών της πατρίδας του. Αγαπούσε τις γυναίκες μα απόφευγε σχέσεις που θα τον εμπόδιζαν στην δουλειά του. Λάτρευε το καλό φαγητό και συχνά μαγείρευε παραδοσιακά Ρουμάνικα φαγητά για τους φίλους του. Μια τέτοια συνταγή παραθέτω. Της υπομονής μα αξίζει τον κόπο.
Tochitură
ΥΛΙΚΑ= 300γρ. χοιρινό σε μικρά κομμάτια – 300 γρ. χωριάτικα λουκάνικα σε κομμάτια – 300 γρ. καπνιστό μπέηκον – λίγο σηκώτι, προαιρετικό – 3 κρεμμύδια (ή ανάλογα φρέσκα κρεμμυδάκια) ψιλοκομμένα – 6 σκελίδες σκόρδο, λιγότερο ή περισσότερο κατά βούληση – 100 ml λευκό κρασί – 1 κουταλιά σούπας πάπρικα – 1 κουταλιά σούπας χοιρινό λαρδί – αλατι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ= Τηγανίζουμε το μπέηκον στο λαρδί και προσθέτουμε την πάπρικα και το κρέας. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να λειώνει το μπέηκον. Προσθέτουμε αρκετό νερό ωστέ να σκεπάσει τα υλικά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας πότε πότε, περίπου 30’.
Προσθέτουμε τα λουκάνικα και μαγειρεύουμε μέχρι να έχει σχεδόν το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Προς το τέλος προσθέτουμε το κρασί, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε για περίπου 15’, ανακτεύοντας συχνά. Αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε ζεστό με πατάτες, τυρί πρόβειο, αυγά τηγανιτά και σαλάτα εποχής.
Constantin Brâncuși was born on 19 February 1876, a day like today that I am writing. a Romanian sculptor, painter and photographer who made his career in France. Considered a pioneer of modernism, one of the most influential sculptors of the 20th-century, Brâncuși is called the patriarch of modern sculpture.
Brâncuși always dressed in the simple ways the Romanian peasants did. His studio was reminiscent of the houses of the peasants from his native region. He loved women but he renounced relations that might have threatened to interfere with his work. He loved good food and would often cook traditional Romanian recipes for his guests. I give you one such recipe. It needs patience but it is worth it.
Tochitură
INGREDIENTS: = 300 g pieces of boneless pork meat – 300 g sliced fresh smoked sausages – 300 g sliced smoked ribs – 150 g sliced smoked bacon – a small piece of liver(optional) – 3 sliced large onions (or 3 bouquets of green/spring onions) – 6-7 sliced cloves of garlic (on your taste) – 100 ml white wine – 1 tsp sweet paprika – 1 tbsp pork lard – salt,pepper
METHOD = Fry in hot lard the bacon, adding then paprika, meat and ribs; stir in, until bacon starts to melt. Cover then all with enough amount of hot water. Cook on low heat, stirring occasionally.
After about 20-30 min add sausages. With the pot being uncovered this time,still boil everything until the meat is almost done(easy roasted) and the liquid from the pot almost evaporated (during the boiling process, if necessary, you can add an extra amount of hot water).
Towards the end add the white wine, onions and garlic. Stew them together with meat (not longer then 10 or 15 minutes),stirring often. Add salt and pepper, on your own taste.
Serve as long as it is hot or warm with potatoes, accompanied by sheep cheese, fried eggs and seasonal salads or your favorite pickles.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr