Ανοιχτή πόρτα

Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων / μεταναστών;, του Χρήστου Μαγγούτα

Xristos Magoutas
Spread the love

Xristos Magoutas

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

 

14341803_10210382144535417_2137652784_n.jpg

 

 

Στις ευνομούμενες χώρες (και δεν είναι πολλές αυτές) ισχύουν τα παρακάτω:

 

• Από σύμβαση του ΟΗΕ, όποιος εμπίπτει στην κατηγορία των προσφύγων μπορεί να καταφύγει σε γειτονική χώρα η οποία έχει υποχρέωση τον δεχτεί μέχρι ενός αριθμού.

• Οι οικονομικοί μετανάστες δε μπορούν να μπουν σε άλλη χώρα, εκτός η χώρα αυτή τους δεχτεί σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος της

• Κάθε πολίτης που χρησιμοποιεί την εργασία ενός λαθρομετανάστη τιμωρείται με διαφορετικές ποινές σε κάθε χώρα

• Ο πρόσφυγας ή ο οικονομικός μετανάστης, εφ’ όσον έχει γίνει έννομη αποδοχή του) δικαιούται να καλέσει στη νέα πατρίδα του και την οικογένειά του.

• Τα ως άνω άτομα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τον πολίτη της χώρας εκτός από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και το διορισμό σε δημόσιες θέσεις.

 

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα παραπάνω και σε τι βαθμό τα εφάρμοσε η Ελλάδα, συγκρίνοντας την με μια χώρα της Δύσης, τον Καναδά, με τη νομοθεσία της οποίας είναι εξοικειωμένος.

 

Η Ελλάδα λοιπόν οφείλει κατά τις διεθνείς δεσμεύσεις της να δεχτεί ορισμένο αριθμό προσφύγων, αλλά όχι όλους. Και επειδή είναι διάβαση προς τη Δύση, ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος αυτού που οφείλεί να δεχτεί. Τους υπόλοιπους πρέπει να τους στείλει στις γειτονικές χώρες και στις χώρες της ΕΕ, της οποίας ώστε να συμμετάσχουν στον καταμερισμό ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα: η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από τις γειτνιάζουσες χώρες, αλλά και από πολλές χώρες της Ευρώπης που φανερά παραβιάζουν τις αρχές της Ένωσης. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μια άβουλη κυβέρνηση – πάντα τέτοιες είχαμε – που δεν τολμά να υψώσει τη φωνή της γιατί είναι χεροπόδαρα δεμένη με το άλλο πρόβλημα, το χρέος: πώς να τα βάλεις με την Ευρώπη όταν (ευτυχώς) υπάρχει το καταραμένο Eurogroup που μας δανείζει ώστε να πληρώνουμε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις και να έχουμε ανοιχτά νοσοκομεία και σχολεία;

 

Στο δεύτερο θέμα: καμιά χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να δεχτεί οικονομικούς μετανάστες, Η ίδια θα αποφασίσει πόσους θα δεχτεί σε ποια επαγγέλματα θα ανήκουν, από ποιες χώρες θα προέρχονται, να ζητά λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις, ποινικό μητρώο, πιστοποιητικά σπουδών ή προϋπηρεσίας και κανείς δεν μπορεί να την κρίνει για τις αποφάσεις της. Η ιδέα είναι ότι καθένας πρέπει να μείνει στη χώρα του, αυτή που έφτιαξε με τους συμπατριώτες του και δε μπορεί να πάει σε άλλη χώρα που τη δημιούργησαν άλλοι με εργασία δεκαετιών, εκτός αν αυτό του το επιτρέψουν. Φανταστείτε να ανοίξει τα σύνορα για τους οικονομικούς μετανάστες οι Ευρώπη: θα ορμήσουν ίσως 2 ή 3 δισεκατομμύρια από τον πλανήτη και η γηραιά ήπειρος θα γίνει τριτοκοσμική χώρα.

 

Στο τρίτο θέμα: οι ευνομούμενες χώρες θεωρούν ότι ο πολίτης τους ευθύνεται ακόμα και ποινικά αν χρησιμοποιήσει την εργασία παράνομου μετανάστη αντί του πολίτη τους ή νόμιμου μετανάστη γιατί έτσι μεγαλώνει κάθετα η ανεργία και πέφτουν οι μιστοί σε τέτοιο βαθμό που οι νόμιμοι δε αξίζει να δουλέψουν.

 

Σ’ αυτά τα δύο θέματα η Ελλάδα δε θα μπορούσε να φερθεί χειρότερα: αντί να δώσει το σήμα της ευνομούμενης χώρας, φρόντισε να δώσει αυτό του ξέφραγου αμπελιού. Ακόμα και πριν 20 χρόνια οι παράνομοι ήταν περισσότεροι από τους νόμιμους. Όλοι στα χωριά τους ήξεραν, ο πρόεδρος, ο δήμαρχος, οι αστυνομικοί και έκαναν στραβά μάτια επειδή συχνά τους χρησιμοποιούσαν δωρεάν για την προστασία. Οι πολιτικοί δεν ήθελαν να τα χαλάσουν με τους αγρότες ή άλλους που προτιμούσαν να παίζουν πρέφα στο καφενείο και να έχουν τους Αλβανούς να κάνουν τις δουλειές. Ήξερα 2-3 βουλευτές που προτιμούσαν παράνομους για να γλιτώνουν το ΙΚΑ. Η χρυσόσκονη Ντελόρ έπεφτε σαν τη σκόνη από τη λιβυκή έρημο και κανένας δε σκεφτόταν ότι θα πληρώσουν τις επιχορηγήσεις και με τόκο. Το «Συμβόλαιο με το Λαό» ήταν για να καλύπτουν τις μεγάλες ή μικρές απάτες τους. Με αέρα τρέφονταν οι λαθρομετανάστες τόσα χρόνια; Αν δεν τους έδιναν δουλειά οι Έλληνες θα έφευγαν σε μια βδομάδα και δε θα ξανάρχονταν άλλοι. Ο Καναδάς έδωσε ακριβώς το άλλο μήνυμα: πριν 20 έρχονταν κατά δεκάδες τα σαπιοκάραβα από την Κίνα, όσα δε βούλιαζαν. Η ακτοφυλακή τα περίμενε, έβαζε τους επιβάτες σε πολυτελή υπερωκεάνια και τους γύριζε στην Κίνα αφού τους έδινε μια αίτηση για να μπουν νόμιμα στη χώρα αν εγκριθούν, το μόνο τρόπο να μπεις στον Καναδά. Το σήμα διαδόθηκε και έκτοτε δεν έχει προσπαθήσει κάποιος Κινέζος να μπει παράνομα. Υπάρχει και κάτι απίστευτο: μια παράνομη ήταν έγκυος και ασφαλώς κανένα νοσοκομείο δε θα τη δεχόταν. Επειδή αν γεννούσε στον Καναδά το παιδί θα γινόταν αυτόματα πολίτης, ναύλωσαν αεροπλάνο με όλον τον απαιτούμε εξοπλισμό, την πήγαν έξω απ΄ τον εναέριο καναδικό χώρο και την ξεγέννησαν. Την άφησαν να μείνει 2-3 μήνες ακόμα για να παρακολουθούν το μωρό και την ξαπόστειλαν στη χώρα της .Αν κάποιος μείνει παράνομα στον Καναδά (τη δεύτερη σε έκταση χώρα της Γης) έχει πού να κρυφτεί, αλλά δε θα βρίσκει δουλειά, στέγη, περίθαλψη, σχολεία για τα παιδιά του, αυτοκίνητο, τράπεζα κλπ. χωρίς τη λεγόμενη κάρτα S.I.N (Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης).

 

Ο νόμιμος μετανάστης φέρνει και την οικογένειά του και όλες οι χώρες το ξέρουν και το έχουν προϋπολογίσει.

 

Ο νόμιμος μετανάστης ή αναγνωρισμένος πρόσφυγας έχει από την πρώτη μέρα τα ίδια δικαιώματα στην υγεία, εκπαίδευση, κατώτερο μισθό κλπ, όπως και ο πολίτης της χώρας εκτός φυσικά του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι που και αυτό το αποκτά σε 3 ή 5 χρόνια κατά την νομοθεσία της χώρας. Λογικό δεν είναι; Δεν παίρνει σκλάβους μια χώρα, ανθρώπους παίρνει, που έχουν τα ίδια ατομικά δικαιώματα παγκοσμίως: στη θρησκεία τους, στον πολιτισμό τους, στο ντύσιμό τους. Όπως ο απόδημος Έλληνας κουβαλάει μαζί του στην άκρη του κόσμου την Ελλάδα το ίδιο θα πρέπει να μπορεί να κάνει κάθε άνθρωπος. Μα θα αλλοιωθεί η Ελλάδα! φωνάζουν μερικοί. Ασφαλώς σε κάποιο βαθμό. Αν το φοβάσαι αυτό, κάνε τη δουλειά μόνος σου. Αρκεί πληθυσμός. Μην τους πάιρνεις, δίνοντας έτσι σήμα που θα το πιάσουν και άλλοι και δε θα πατήσουν στη χώρα.

 

Μερικοί ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να συγκριθεί ο Καναδάς με την Ελλάδα. Η μια χώρα προφυλάσσεται από τρις ωκεανούς και μια υπερδύναμη και η Ελλάδα είναι στο σταυροδρόμι των ανέμων. Λάθος! Στις μέρες μας στον Καναδά μπορεί να πάει οποιοσδήποτε με το αεροπλάνο σαν τουρίστας, Αν έχει πονηρό σκοπό σύντομα θα καταλάβει ότι δεν τον σηκώνει το κλίμα και θα φύγει.

 

Χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο καταλήγω με μερικά προσωπικά συμπεράσματα ανάμεσα στα πολλά που υπάρχουν. Το ένα πρόβλημα είναι η στάση άβουλων κυβερνήσεων προς την Ευρώπη με την «άψογον στάσιν» (κατ’ ευφημισμόν, άλλως σκλαβιά) και το χάδι προς τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα να μην χάσουν ψήφους. Το άλλο πρόβλημα είναι ο λαός που τρέφει τους παράνομους επί δεκαετίες γιατί είναι φθηνότεροι και χωρίς ΙΚΑ, αλλιώς θα είχαν φύγει άρον-άρον. Τραγικό στην ιστορία: μια χώρα 11 εκατομμυρίων να έχει περίπου 3 εκατ μετανάστες και περίπου1.5 άνεργους ή άεργους πολίτες συν 400,000 νέους στο εξωτερικό.
Φυσικά, όπως είπαμε υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για τους οποίους έχω γράψει κατά καιρούς και θα ξαναγράψω. Σαν παράδειγμα το σχέδιο του κεφαλαίου να χρεοκοπήσει η Ελλάδα για να τα πάρουν όλα σε εξευτελιστικές τιμές. Οι εστίες πολέμου που δημιουργούν οι Μεγάλοι και χύνουν ύστερα κροκοδείλια δάκρυα, αλλά στέλνουν το λογαριασμό στην Ελλάδα για να τη βουλιάξουν πιο πολύ.

 

Όχι δεν υπάρχουν συνομωσίες ή αν υπάρχουν δεν είναι τόσο παντοδύναμες που να έρχεται ο σιωνιστής την Κυριακή των εκλογών για να πάρει τον καθένα από το χεράκι να τον πάει να ψηφίσει. Είναι ή κυρά Κονομισιά ή ο κυρ Ρουσφέτης με τον κύριο Τεμπέλα. Στην άκρη είναι η Άνασσα Ελλάς, αλλά λίγοι την προσέχουν πια και πιθανώς θα μας αποκληρώσει ως τέκνα της. Οπότε στο ερώτημα «Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των μεταναστών και προσφύγων;» θα σας πω: φέρτε πίσω το 1985, έναν άλλο λαό και μια άλλη πολιτική ηγεσία και ξαναδοκιμάστε.

 

Σημείωση: δεν έχω δει λαό πιο ανώριμο στην πολιτική σκέψη. Λυπάμαι τους αθώους και τίμιους συμπατριώτες μου που περνούν τόσα δεινά χωρίς να έχουν φταίξει σε τίποτα, απλά αγαπούν την Ελλάδα. Δυστυχώς δεν ισχύει το “εἶς ἐμοὶ μύριοι, ἐὰν ἄριστος ἦι”
του Ηράκλειτου, αλλά το «Ηoi Polloi» (όπως το αποδίδουν οι Αγγλοσάξονες). Κι οι τελευταίοι αποφασίζουν για όλους.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Προς Γ.Χατζημάρκο: Στον πανικό σας, είστε ο εαυτός σας, της Τζίνας Δαβιλά
Η απόλυτη προέκταση, του Ηλία Καραβόλια 
Η Χώρα της Μαρμότας, του Γιώργου Πίτσου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.