Υγεία

Aποτοξίνωση μετά τις γιορτές, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Μετά τα λουκούλλεια γεύματα και τις πιατέλες με τα κουραμπιεδάκια, ο οργανισμός αποζητά επειγόντως να ανασυνταχθεί μετά την επίθεση… λίπους που έχει υποστεί.

Eπισπεύσετε την αποτοξίνωση του οργανισμού σας ιδιαίτερα αν κουράζεστε εύκολα, συχνά ξεχνάτε τις υποχρεώσεις σας, είστε ευερέθιστοι, υποφέρετε από αλλεργίες, εξανθήματα και μολύνσεις, ταλαιπωρείστε από άγχος και κατάθλιψη ενώ δυσκολεύεστε να χάσετε κιλά. Μήπως ταλαιπωρείσθε από  δυσκοιλιότητα, κοιλιακό τυμπανισμό ή δυσπεψία; Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις τοξικής υπερφόρτωσης.

Ζάχαρη, καφεΐνη, επεξεργασμένα τρόφιμα, φθόριο, φαρμακευτικά προϊόντα και φυτοφάρμακα που δυστυχώς «εισχωρούν» σε πολλά τρόφιμα, όπως και καλλυντικά, διοξίνες, άγχος και έλλειψη άσκησης μπλοκάρουν τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Έτσι, αυξάνονται μέσα μας τοξικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, ακόμη και σοβαρές όπως ο καρκίνος.

Το όξινο περιβάλλον και το περιβάλλον σακχάρου ευνοούν τα καρκινικά κύτταρα. Η δυσκοιλιότητα κι άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την αποβολή των αποβλήτων του οργανισμού δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον μέσα στο σώμα που αποτελεί βασικό αίτιο πολλών ασθενειών αλλά και της πρόωρης γήρανσης. Το πεπτικό μας σύστημα πρέπει να λειτουργεί… ρολόι για να λειτουργεί ομαλά και ο οργανισμός.

Οι αποτοξινωτικές τροφές μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δημιουργούν αλκαλικό περιβάλλον,  αναζωογονούν τα ζωντανά κύτταρα και συμβάλλουν στην καταστροφή των άρρωστων κυττάρων. Όταν το ανοσοποιητικό είναι υγιές, το σώμα αναγνωρίζει τα άρρωστα κύτταρα ως “ξένους εισβολείς” και προσπαθεί να τα καταστρέψει.

Κατά την αποτοξίνωση διασπώνται και αποβάλλονται οι περιττές ουσίες και οι τοξίνες από το σώμα. Ο φυσικός ημερήσιος απεκκριτικός κύκλος υπολογίζεται ότι διαρκεί από τις 8 το βράδυ έως τις 4 τα ξημερώματα, διάστημα κατά το οποίο καλό να είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφίμων και ποτών εκτός από νερό. Πολύ βασική είναι και η ενυδάτωση -εσωτερική και εξωτερική- για την αποτοξίνωση του οργανισμού γι’ αυτό είναι απαραίτητα τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα, όλον τον χρόνο.

Είναι στο χέρι σας να θωρακίσετε τον οργανισμό σας.  Η σωστή διατροφή κάνει θαύματα. Τη φυσική αποτοξινωτική ικανότητα του οργανισμού ενισχύουν:

Υγιεινά λίπη – ωμέγα 3 λιπαρά και ελαιόλαδο-

Αμινοξέα που ενισχύουν την καλή λειτουργία του συκωτιού

Ψευδάργυρος και σελήνιο, στοιχεία που βοηθούν το σώμα να αποτοξινωθεί από τα μέταλλα

Κάθε πρωί πίνετε το χυμό ενός λεμονιού που ενεργοποιεί το συκώτι, σε 340 ml ζεστό φιλτραρισμένο νερό. Κι αν δεν αντέχετε αυτήν την… ξινή δοκιμασία, προσθέστε μία κουταλιά μέλι.

Για να βελτιωθεί η λειτουργία του εντέρου προτιμήστε τη λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων με άδειο στομάχι, τα οποία βοηθούν στη διάσπαση των τροφίμων και στον έλεγχο των «κακών» βακτηρίων. Ελαχιστοποιείστε κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, καλαμπόκι και αυγά και αποφύγετε προϊόντα με γλουτένη. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ όπως συκώτι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ρύζι, πορτοκάλια και οι σπόροι του σιταριού. Το φαλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 αποτελούν πολύτιμα διατροφικά συστατικά: η έλλειψή τους έχει σαν αποτέλεσμα την ελαττωματική σύνθεση του DNA σε κύτταρα που πολλαπλασιάζονται.

Αν φιλοδωρήσετε τον οργανισμό σας με νέες διατροφικές συνήθειες και ήπια άσκηση, θα σας ανταμείψει με ενέργεια και ζωντάνια. Παράλληλα εγκαταλείψετε βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Ποιες τροφές είναι αποτοξινωτικές;

Αγκινάρα. Πλούσια σε φλαβονοειδή, βοηθά στην καλύτερη πέψη.

Τσουκνίδα. Διουρητική και πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και βιταμίνες (Α, Β, C), καθαρίζει το αίμα και τονώνει τον οργανισμό.

Γκρέιπφρουτ. Καταπολεμά τους μύκητες, «καθαρίζει» τον οργανισμό από τα παράσιτα και βοηθά να παραχθούν καλά βακτήρια.

Πράσινο τσάι. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Βιολογικά φρούτα. Πλούσια σε φυτικές ίνες, ενεργοποιούν και καθαρίζουν το έντερο και μας κρατούν μακριά από χημικά κατάλοιπα και ζιζανιοκτόνα.

Φρέσκα φρούτα. Βερίκοκα, βατόμουρα, ακτινίδια και πεπόνια έχουν ισχυρή αποτοξινωτική δράση.

Γαϊδουράγκαθο. Αναγεννά κατεστραμμένα κύτταρα του ήπατος και το προστατεύει από τοξίνες του περιβάλλοντος, το αλκοόλ και τις συνέπειες από την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων.

Πικραλίδα. Καθαρίζει το αίμα και αποτοξινώνει. Βελτιώνει τη λειτουργία σε ήπαρ, πάγκρεας, έντερο και στομάχι.

Λαχανικά. Ντομάτα, σκόρδο (αντιοξειδωτικές ιδιότητες), σέλινο, πιπεριά (αναζωογονούν), θυμάρι, κρεμμύδι (αντισηπτικές ιδιότητες), μελιτζάνα, πράσο (διουρητικές ιδιότητες).

Βασιλικός. Αντιβακτηριδιακός και πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το ήπαρ.

Μύρτιλλα. Περιέχουν μία ουσία που δρα ως φυσική ασπιρίνη ενώ εμποδίζουν τα βακτήρια να εισχωρήσουν στο ουροποιητικό σύστημα.

SHARE
RELATED POSTS
Η Δρ Δέσποινα Κατσώχη για την κακοήθεια μαστού – 4 λεπτά σωτήρια για κάθε γυναίκα
Ψάχνοντας… μια καινούργια σχέση, του Δρ Θάνου Ασκητή
Το κρύο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.