Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Αυγά α λα Άινστάιν – Eggs à la Einstein, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

Σημείωση για τους νέους αναγνώστες μας: ο διεθνούς εμβέλειας γελοιογράφος Βαγγέλης Παυλίδης απεβίωσε στις 8.04.2018. Η θέση του στην iΠόρτα μας μένει ζωντανή. 

Βαγγέλης Παυλίδης

Αρχείο: 2017-14-Μαρτίου

“Εάν θέλετε να γίνουν τα παιδιά σας λαμπρά, πέστε τους παραμύθια. Αν θέλετε να γίνουν πολύ λαμπρά πέστε τους κι άλλα παραμύθια.”

“Η κοινωνία των ανθρώπων περνάει κρίση… Η οικονομική αναρχία του καπιταλισμού όπως αυτός υπάρχει σήμερα είναι, κατά την γνώμη μου, η πραγματική πηγή του κακού… Το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης του ιδιωτικού κεφαλαίου σε λίγα χέρια αποτελεί μια ολιγαρχία της οποίας η ισχύς δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε και απο μια οργανωμένη, δημοκρατική κοινωνία…”

Albert Einstein -Γιατί είμαι Σοσιαλιστής, 1949

14 Μαρτίου 1879, μια μέρα σαν και σήμερα, γεννιόταν ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Ειρηνιστής, σοσιαλιστής, επιστήμονας, πατέρας της Θεωρίας της Σχετικότητας, του ενός απο τους δυο ακρογωνιαίους λίθους -μαζί με την Κβαντική Μηχανική- της σύγχρονης Φυσικής. Περιττεύει νομίζω να πω περισσότερα.

Εγώ βέβαια, κατά το συνήθειό μου, έψαξα να βρώ την σχέση του με το φαγητό. Φαίνεται λοιπόν πως οι απαιτήσεις του ήταν απλές και, όπως έλεγε, προτιμούσε έναν καλό ύπνο απο ένα καλό γεύμα. Δεν σημαίνει όμως πως δεν είχε κάποιες προτιμήσεις: αβγά τηγανητά ή ομελέτα, φακές σούπα, κάστανα, μέλι, φράουλες, σνίτσελ, σπαράγγια, μανιτάρια, φρέσκα φασολάκια, ρέγγα, πατάτες, αγγουροσαλάτα, μακαρόνια και μπριζόλα -καλοψημένη. Τον τελευταίο περίπου χρόνο της ζωής του φαίνεται πως έγινε χορτοφάγος.

Πάντα σε σχέση με το φαγητό, ο Άινσταϊν δήλωσε με όλη του την σοβαρότητα πως η σπουδαιότερή του ιδέα μετά την Θεωρία της Σχετικότητας ήταν προκειμένου να βράσει ένα αβγό -σφιχτό ή μελάτο- να το βράζει μέσα στην σούπα που μαγείρευε. Έτσι δεν χρειαζόταν να πλύνει ύστερα δυο κατσαρόλες.

Και τώρα μια συνταγή. Ο μέγας επιστήμονας, λοιπόν, έτρωγε για πρωινό γλυκά, ή λίγο γλυκά τηγανητά αυγά:

Λυώνουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι. Όταν αρχίσει να αφρίζει σπάμε μέσα δυο όσο πιο φρέσκα γίνεται αυγά. Τηγανίζουμε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα ανάλογα με τα γούστα μας και προσθέτουμε ένα κουταλάκι μέλι. Όταν λυώσει γέρνουμε το τηγάνι προς το πλάι και με το κουτάλι περιχύνουμε τα αυγά με το βουτυρόμελο, μέχρι να ασπρίσει επάνω ο κρόκος.
Ο Άινστάιν τα έτρωγε με φρέσκο άσπρο ψωμί ή πάνω σε βουτυρωμένο τόστ.


“If you want your children to be brilliant, tell them fairy tales. If you want them to be very brilliant, tell them even more fairy tales.”

“Human society is passing through a crisis … The economic anarchy of capitalist society as it exists today is, in my opinion, the real source of the evil… The result of…[the concentration of private capital in a few hands] is an oligarchy of private capital the enormous power of which cannot be checked even by a democratically organized political society.” —Why I Am A Socialist, 1949

14 March 1879, on a day like today, Albert Einstein was born. Pacifist, socialist, scientist, father of the Theory of Relativity one of the two pillars of modern physics, alongside quantum mechanics. It is needless for me to say more.

On the other hand, as I often do, I searched for the great man’s relation with food. It seems then that his taste was very simple and, as he once said, he valued a good sleep over a good meal. This does not mean he didn’t really like certain meals: eggs (scrambled and fried), lentil soup, chestnuts, honey, strawberries, schnitzel, asparagus, porcini mushrooms, green beans, herring fillets, new potatoes, cucumber salad, macaroni, and steaks (well done). During the last year or so of his life he became a vegetarian.

Still in relation to food Einstein once declared, with all his great sense of humor, that his second greatest idea after the theory of relativity was to add an egg while cooking soup in order to produce a soft or hard-boiled egg without having an extra pot to wash.

And now here’s a recipe by the great man himself, who liked to breakfast on slightly sweetened fried eggs:

Melt a knob of butter in a wide frying pan. Once fizzing, slide in two really fresh, free-range eggs and fry until almost cooked to your liking. Add a teaspoon of honey and, once that’s melted, tilt the pan slightly and repeatedly spoon the hot mixture over the egg until the top of the yolk is just opaque. Einstein liked his eggs with fresh bread rolls or on hot buttered toast.

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
Ο Άδωνις πορτιέρης, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Ο Στάθης, του Βαγγέλη Παυλίδη
Διαβάζοντας, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.