Tuesday, Nov 26, 2024

Συνεντεύξεις

Art: η τέχνη θεραπεύει-Θωμάς Πάτιος: «Η έκθεση είναι αποτέλεσμα μιας εθελοντικής προσπάθειας”, του Κων/νου Καραγιαννόπουλου

Spread the love

Ο Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος ασχολείται με την δημοσιογραφία, την κριτική λογοτεχνίας και την ποίηση

10392588_641221322646411_639374329633812692_n.jpg

 

Θωμάς Πάτιος: «Η έκθεση είναι αποτέλεσμα μιας εθελοντικής προσπάθειας από καλλιτέχνες και ανθρώπους, οι οποίοι προσφέρανε τον προσωπικό τους χρόνο, για την όλη οργάνωση»

 Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Καραγιαννόπουλο

 Η τέχνη εμπνέει, συνεισφέρει, θεραπεύει. Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ 2019, φέτος, διοργανώνεται -για δεύτερη συνεχή χρονιά- η ομαδική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Η Τέχνη Θεραπεύει / Art Heals ΙΙ».

 Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια. Είναι η πιο κοινή αιτία της άνοιας – μιας ομάδας διαταραχών του εγκεφάλου που οδηγεί σε απώλεια της πνευματικής λειτουργίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων. Στη νόσο αυτή, τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται και πεθαίνουν, προκαλώντας μια σταθερή μείωση στη μνήμη και την διανοητική λειτουργία***.

 Έτσι, λοιπόν, καλλιτέχνες, εμπνευσμένοι και ευαισθητοποιημένοι από τις απαιτήσεις της φροντίδας ατόμων με άνοια, ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμβάλλουν με την τέχνη τους στην «μεταμόρφωση» της καθημερινότητας και στην προσπάθεια για καλύτερες συνθήκες ζωής για τους συμπολίτες μας.

 Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο του ART16, Αρτεμισίου 16, στον Κεραμεικό, και θα διαρκέσει από 20 – 29 Σεπτεμβρίου 2019.

  Συναντήσαμε τον διοργανωτή της έκθεσης, Θωμά Πάτιο, και συζητήσαμε μαζί του για την έκθεση, καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας.

Είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνεται αυτή η έκθεση, σωστά; Πώς προέκυψε το συγκεκριμένο project και ποιος ο βασικός του στόχος.

Πράγματι, η έκθεση ξεκίνησε πρώτη φορά πέρυσι, τέλη Σεπτέμβρη, με το όνομα «Art Heals – Η Τέχνη Θεραπεύει». Έγινε μια σοβαρή προσπάθεια από εθελοντές, η οποία αγκαλιάστηκε από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και επαναλαμβάνεται και φέτος.

Στο πλαίσιο παρακολούθησης σεμιναρίων προσωπικής ανάπτυξης, που σε απελευθερώνουν ως άτομο και κυριολεκτικά σε «μεταμορφώνουν» και  φτάνοντας στον 3ο κύκλο αυτών, όπου σε προωθούν να δημιουργήσεις project για την  κοινωνία (η εκπαίδευση είναι από την  ΑΜΚΕ «μεταμόφωσις»), οραματίστηκα τα ο συγκεκριμένο project, ορμώμενος από το στενό οικογενειακό μου περιβάλλον.  Συγκεκριμένα, από την κατάσταση του πατέρα μου με άνοια στο τελευταίο στάδιο, σε σημείο που να μην αυτοεξυπηρετείται και τις περισσότερες φορές να μην μας αναγνωρίζει. Καθώς, επίσης, και απ’ αυτή της μητέρας μου, η οποία τον φρόντιζε και ξεπέρασε τα όριά της ψυχικά, σωματικά και οικονομικά (ευτυχώς που τα δύο τελευταία χρόνια ζούσε μαζί τους και ο αδερφός μου και κάπως ισορροπούσε η σωματική κούραση). Ενασχολούμενος, λοιπόν, με  την ζωγραφική, αποφάσισα να δημιουργήσω μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής, όπου καλλιτέχνες θα δωρίσουν αφιλοκερδώς τα έργα τους, ενώ θα εξελίσσονται παράλληλες δράσεις ενημέρωσης του κοινού για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στόχος είναι να βοηθηθούν άνθρωποι με κάθε μορφή άνοιας αλλά και φροντιστές αυτών (μέσω της ενίσχυσης του έργου  της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών) και κυρίως να ενημερωθούνε/ ευαισθητοποιούν συνάνθρωποί μας, καθώς και η κοινωνία μας ευρύτερα για ένα τέτοιο καίριο ζήτημα.

Είμαστε οι Έλληνες ευαισθητοποιημένοι γύρω από το θέμα της άνοιας; Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας από την περυσινή χρονιά;

 Κατά την διαδικασία αναζήτησης καλλιτεχνών και επικοινωνώντας μαζί τους για να ενταχθούν στην έκθεση, συνειδητοποίησα ότι  οι περισσότεροι είτε στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, είτε στο ευρύτερο κύκλο τους, είχαν περιπτώσεις με ανθρώπους με κάποια μορφή άνοιας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αγκαλιάσουν με ενθουσιασμό το όλο εγχείρημα και να δεχτούν με ενσυναίσθηση και ευαισθησία να συμμετάσχουν. Ωστόσο θεωρώ ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας μας που χρειάζεται ενημέρωση – ευαισθητοποίηση για αυτό το ζήτημα.

Πώς έγινε η επιλογή των καλλιτεχνών;

Πρώτα απ’ όλα, δημιουργήθηκε από την πρώτη χρόνια ένας πυρήνας, μια ομάδα καλλιτεχνών και απλών εθελοντών, που συντονίζουμε όλοι μαζί τις ενέργειες για την δομή της έκθεσης.  Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφέρω τα ονόματα τους που είναι αλφαβητικά: η Λένα Βακά, Γιώργος Ελευθεριάδης, Στέλλα Ζαφείρη, Σκαρλάτος Άντωνης, Ηλιάνα Σκουλάξινου, Ευγενία Κοτοπούλου, καθώς και το νεότερο μέλος της ομάδας μας Ηλέκτρα Τσιτσοπούλου. Αλλά και απλός κόσμος, φίλοι, γνωστοί και καλλιτέχνες που συνέβαλαν με τον χρόνο τους και τις ιδέες τους.

Κυρίως, απευθυνθήκαμε σε καλλιτέχνες του ευρύτερου κύκλου μας, που γνωρίζαμε το έργο τους και ξέραμε ότι θα ανταποκρίνονταν σε μια εθελοντική προσπάθεια.   

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

 

 

Wermen Herman Θωμοπούλου Ευδοκία Παπανικολάου Δημήτρης
Αληφραγκής Μηνάς Καλατζή Μαρία Παπασπηλιοπούλου Χριστίνα
Αντωνιάδου Μαρία Καλοβρυνά Άντζελα Παππά Φωτεινή
Βακά Λένα Κατσαντώνη Έλενα Παρθένη Χαρά
Βαλαντάση Ηρώ Κατσαρά Ευτέρπη Πατιός Θωμάς
Βηχά Ρούθ Κιλιμάντζου Αθηνά Ρίμπας Δημήτριος
Βιλλιώτη Μαρία Κουρτζέλη Ειρήνη Σερφιώτη Μαίρη
Βρανά Γιούλη Κρόκος Μάριος Σκαρλάτος Αντώνης
Γεωργίου Ρέα Λαμπρόπουλος Βαγγέλης Σκόδρας Γιάννης
Γεωργοπούλου Ειρήνη Μαγκιώρου Όλγα Σκουλάξινου Ηλιάνα
Γιακουμάκης Μανώλης Μαυρογιώργης Θεόδωρος Σπορέα Λάουρα
Γιαουρτά  Φίλιου Άννα Μελίδου Ίνα Στεφάνου Μαίρη
Γκόλια Αργυρώ Μερμηκίδου Μαρία Ελένη Τζέη Αθηνά
Δημάκη Άννα Μιχαήλ Κωνσταντίνα Τσακίρης Γιώργος
Δημητράκη Ελισσάβετ Μουρίκη Ελένη Τσιτσοπούλου Ηλέκτρα
Ελευθεριάδης Γιώργος Μπεβούδα Νίνα
Ζαφείρη Στέλλα Ξυμητήρη Δήμητρα
Ζαχαρόπουλος Σπύρος Οικονόμου Μιχάλης
Ζεμπερλίγκου Ιωάννα Πανταζή – Ευδαίμον Βιβή
Θεοδωράκης Θωμάς Παπαθανάση Σοφία

 

Τι μπορεί να δει κάποιος άνθρωπος στην έκθεση;

Κατ’ αρχάς, τα έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές), που έχουν δημιουργηθεί με αγάπη από τους καλλιτέχνες για τον σκοπό αυτό. Επίσης, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει αρκετές παράλληλες δράσεις. Αναλυτικότερα:

Στις 20 Σεπτεμβρίου στις 19:00 θα γίνει πάρτυ για τα εγκαίνια της έκθεσης

21 Σεπτεμβρίου στις 11:00 θα πραγματοποιηθούν ομιλίες με σχετικά θέματα:

«Η νόσος Αλτσχάιμερ σήμερα – Κοινότητες Φιλικές προς την Άνοια». Ομιλήτρια η Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια.

«Πρακτικά θέματα φροντίδας και συμπεριφοράς σε άτομα με άνοια», Ομιλητής ο Κωστής Προύσκας, Ψυχολόγος – Δρ. Γεροντολογίας, Διευθυντής ΜΦΗ Άκτιος.

«Παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος iDo – Καινοτόμα ψηφιακή εκπαίδευση για επαγγελματίες φροντιστές ατόμων με άνοια». Ομιλήτρια η Ελένη Μαργιώτη, κλινική νευροψυχολόγος, υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια στο Μαρούσι.

Στις 24 Σεπτεμβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Τέχνη και ψυχική νόσος, μια μικρή περιήγηση στις σκιές του μυαλού» με ομιλίτρια την Δρ Μαρία Αθανασέκου, Ιστορικό Τέχνης, διδάσκουσα ΕΑΠ και πανεπιστήμιο Frederick.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 10:00-14:00 θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Επίσης ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να δια δράσει στην έκθεση, συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι με την ονομασία «Θυμάμαι».

Τέλος, διοργανώνεται λαχειοφόρος αγορά και η κλήρωση των έργων θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00.

Ποιοι είναι οι συντελεστές της έκθεσης;

Όπως ήδη έχω αναφέρει, η έκθεση είναι αποτέλεσμα μιας εθελοντικής προσπάθειας από καλλιτέχνες και ανθρώπους, οι οποίοι προσφέρανε τον προσωπικό τους χρόνο, για την όλη οργάνωση.

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, η οποία από την πρώτη στιγμή ενίσχυσε αυτή την προσπάθεια. Προσωπικά, απευθύνθηκα στην εταιρεία, καθώς το έργο της είναι πολύπλευρο και πολύ σημαντικό, και τυγχάνει να έχω άμεση άποψη από την κατάσταση της οικογένειας μου.

Επίσης, σημαντικός συντελεστής – χορηγός της έκθεσης είναι η εταιρεία VAΚΤAK που διέθεσαν αφιλοκερδώς τον χώρο όπου στεγάζεται η έκθεση ( Art 16- Αρτεμισίου 16 στον Κεραμικό), με αντάλλαγμα την οργάνωση αιμοδοσίας η οποία αγκαλιάστηκε από το ΕΚΕΑ.

Να σημειωθεί ότι και οι ομιλητές στις παράλληλες δράσεις, συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Τέλος, αναφέρονται χορηγοί νερά ZAROS, ζαχαροπλαστείο cremeux , τυπογραφείο bitmap.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον. Θα υπάρξουν άλλες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησής γύρω από αυτό το ζήτημα;

Θα θέλαμε να υπάρχει συνέχεια αυτής της προσπάθειας, καθώς και εξέλιξη της για το «Art Healls II – Η τέχνη θεραπεύει». Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συνέχεια, καθώς κινούμαι σε ένα περιβάλλον όπου ο κόσμος συμμετέχει όλο και περισσότερο στον εθελοντισμό και δρα μέσα από την συλλογικότητα.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να πιστεύουν και να δρουν μέσα από τις δυνατότητες τους, έχοντας ως γνώμονα την συλλογικότητα.

*** Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σελίδα: https://alzheimerathens.gr/

SHARE
RELATED POSTS
02-distilo1.jpg
Στ. Θεοδωράκης: “Την Ελλάδα πρέπει να την κυβερνήσουν άνθρωποι που έχουν δουλέψει”- Συνέντευξη στη Real News
Άλκη Ζέη: “Ο καλός δάσκαλος ενδιαφέρεται να πάει πέρα από το καθήκον του” – Hχητικό video
Στέφανος Κορκολής: ο ευγενής πρεσβευτής της Ελλάδας, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.