Πόρτα στην Πολιτική

Αποχώρηση ΔΝΤ από την διαπραγμάτευση

Spread the love

Εξακολουθούν να υπάρχουν «μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της, μια συμφωνία είναι ακόμη μακριά. Η Ελλάδα διαπραγματεύεται πολιτικά, ενώ το ΔΝΤ είναι ένας τεχνικός θεσμός» δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αποκαλύπτοντας ότι ο υπεύθυνος του Ταμείου για την Ελλάδα αναχώρησε από τις Βρυξέλλες με προορισμό την Ουάσιγκτον.

 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου υιοθέτησε «ωμή» φρασεολογία, περιγράφοντας το πρόβλημα στις σχέσεις με την Ελλαδα. «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας σε πολλούς τομείς. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να περιορισθούν οι διαφορές αυτές. Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, απορροφά μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ» είπε χαρακτηριστικά. Και έδωσε ένα παράδειγμα: «Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με τη Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από τον Γερμανό».

 

Αναφερόμενος στα φορολογικά, είπε ότι το Ταμείο έχει ζητήσει από την Ελλάδα να προχωρήσει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής συλλογής φορολογικών εσόδων. «Η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα κενά στην είσπραξη του ΦΠΑ στην Ευρώπη, Απαιτείται απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως».

 

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως το ΔΝΤ δεν «εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και θεώρησε βέβαιο ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις συζητήσεις με νέες προτάσεις. Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο, είπε ότι η χώρα έχει αναλάβει αυτή τη δέσμευση. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση από το Ταμείο, είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για να απαντήσει επί τούτου.

 

Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ

«Είχαμε μια σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος συνομιλούσε με τον Αλέξη Τσίπρα επί δύο ώρες. Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας στα δημοσιονομικά», σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις προσεχείς ημέρες.

 

«Κεραυνούς» εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα σε κεντρικούς τομείς.

 

Ο Τζέρι Ράις, μάλιστα, αποκάλυψε ότι η αντιπροσωπεία του Ταμείου αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες επειδή δεν υπήρξε συμφωνία για το χρέος, η οποία θα βοηθούσε τη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία. «Οι ελληνικές αρχές μιλούν σε πολιτικό επίπεδο αυτήν την στιγμή, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Ταμείο είναι τεχνικός και όχι πολιτικός θεσμός» πρόσθεσε.

 

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου τονίζοντας ότι «Υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ μας σε κεντρικά σημεία. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος για να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές πρόσφατα».

 

Εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι είναι θέμα χρόνου η Αθήνα να καταθέσει νέες προτάσεις στους πιστωτές, ενώ υπογράμμισε ότι «Το Ταμείο δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

 

Χωρίς αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν πετυχαίνουν τους στόχους

 

Ο Τζέρι Ράις μίλησε και για τις συντάξεις σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να υπάρξει μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

 

«Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από το Γερμανό» τόνισε χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του Mega, Μιχάλης Ιγνατίου.

 

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπήρξαν παρερμηνείες για το τι ζητάει το Ταμείο για τις συντάξεις. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί βασικό στόχο του Ταμείου. Τασσόμαστε υπέρ της προστασίας των βασικών συντάξεων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

 

Πολύπλοκο το ΦΠΑ

 

Χαρακτήρισε, ακόμη, εξαιρετικά πολύπλοκη την δομή του ΦΠΑ σημειώνοντας ότι η απλοποίησή της θα προσφέρει επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ.

 

«Πρέπει να βγαίνει η χρηματοδότηση»

 

Για την χρηματοδότηση, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι πάγια θέση του Ταμείου είναι πως πρέπει να «βγαίνει». «Υπάρχει ένα πλαίσιο στο τρέχον πρόγραμμα με τους Ευρωπαίους αναφορικά με τη χρηματοδότηση το οποίο έχει συμφωνηθεί. Υπάρχει, όμως, και σχέση ανάμεσα στους δημοσιονομικούς στόχους και τη χρηματοδότηση» είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογραμμίζοντας «Αν οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πιο ευέλικτοι, αυτό πρέπει να αντανακλάται σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους».

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Εν όψει προσυνεδριακών ζυμώσεων, του Γιάννη Πανούση
Μία δημοκρατία της βίας και του φόβου;, του Γιάννη Πανούση
«Εν αρχή ην το ψέμα», του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.