Είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία που οι άθεοι (και όσοι δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε καμιά θρησκεία) κατακτούν την τρίτη θέση. Στην πρώτη θέση είναι ο Χριστιανισμός με 2.2 δισεκατομμύρια πιστούς και ποσοστό 31.5% στον παγκόσμιο πληθυσμό, στη δεύτερη το Ισλάμ με 1.7 δις και ποσοστό 23%, οι άθεοι 1.1 δις με 15% και οι Ινδουιστές στα 700 εκατομμύρια (10%).
Η μελέτη έγινε το 2010, συνεχίστηκε το 2014 κι στηριζόταν σε ένα σύνολον 2,400 ερευνών.
Στην εξάπλωση ο Χριστιανισμός είναι η πιο επεκταμένη θρησκεία και υπάρχει σε κάθε μέρος του πλανήτη. Αντίθετο ο Ινδουισμός (η τέταρτη σε πληθυσμό θρησκεία) βρίσκεται κατά 94% στην Ινδία.
Ως άθεοι υπό την ευρεία έννοια για το παρόν άρθρο θεωρούνται:
α) όσοι είναι αντίθετοι με την έννοια της θρησκείας,
β) οι αγνωστικιστές που δεν τους ενδιαφέρει η θρησκεία
και
γ) άτομα που μπορεί να πιστεύουν σε κάτι, αλλά σε τίποτα από τις καθιερωμένες θρησκείες.
Σε βασικό ποσοστό οι 2400 πηγές βασίζονται σε επίσημες απογραφές όπου πολλά άτομα προτιμούν να κρύβουν τις πεποιθήσεις τους αν φοβούνται μεροληψία από την κοινωνία. Σε μερικές χώρες οι θρησκευτικές ιδέες των πολιτικών πρέπει να είναι γνωστές στους ψηφοφόρους. Στις περισσότερες δυτικές χώρες αυτό δεν ισχύει σε άλλες όμως είναι σημαντικές. Μερικοί κριτικοί κατακρίνουν την Ελλάδα για την οπισθοδρομικότητα αυτή και αναφέρονται συγκεκριμένα στο ότι η Νέα Δημοκρατία ζητούσε από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και αργότερα του Συνασπισμού να δηλώσουν δημόσια αν είναι Χριστιανοί.
Από τις έρευνες προκύπτει ότι οι Μουσουλμάνοι είναι σε άνοδο και οι Χριστιανοί σε πτώση.
Στο βαθμό αθεΐας η Κίνα έχει τα πρωτεία με περίπου 60%. Δεύτεροι έρχονται οι Ιάπωνες με άθεους το 57%.
Ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες – στην Ελλάδα οι θρησκευόμενοι είναι γύρω στο 88%.
Το σημαντικό δεν είναι ότι η αθεΐα είναι τρίτη δύναμη, αλλά ότι κυρίως στη Δύση έχει σταματήσει η καταδίωξη των άθεων και δεν υπάρχει πια παρά στις πιο οπισθοδρομικές χώρες αθειοφοβία ή αθεϊστοφοβία. Αντίθετα ακόμα και το 2015, 19 χώρες καταδίκαζαν στην αποστασία και 13 από αυτές τιμωρούσαν τον άθεο με θάνατο.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές πολιτείες που απαγορεύουν στον άθεο να διοριστεί σε δημόσια θέση, αλλά οι νόμοι αυτοί έχουν περιπέσει σε αχρησία. Πάντως κατά το University of British Columbia οι πιστοί δηλώνουν ότι μισούν τους άθεους και εκτιμούν τη βαρύτητα της πράξης τους όσο αυτή του βιασμού.
(Εδώ η αναφορά στην Ελλάδα για να δείξουμε πόσο αναχρονιστικοί είμαστε: «On the contrary, in Greece, the right-wing New Democracy government stated that “the Greek people have a right to know whether Mr. Tsipras is an atheist”, citing their political opponent’s irreligiosity as a reason he should not be elected, even though they granted that “it is his right”. In the Elder Pastitsios case, a 27-year-old was sentenced to imprisonment for satirizing a popular apocalyptically-minded Greek Orthodox monk, while several metropolitans of the Greek Orthodox Church (which is not separated from the state) have also urged their flock “not to vote unbelievers into office”, even going so far as to warn Greek Orthodox laymen that they would be “sinning if they voted atheists into public office.”).
Στο Ισλάμ οι άθεοι αντιμετωπίζονται με σκληρό σχεδόν κτηνώδη τρόπο. Ακόμα και η αποστασία τιμωρείται με θάνατο.
Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε με αυτό το άρθρο είναι όχι ότι δε συμφωνούμε με το δικαίωμα κάποιου να πιστεύει αυτό που επιθυμεί αλλά με την κατάχρησή του: ότι πρέπει και οι άλλοι να συμφωνούν αλλιώς θα τιμωρηθούν βάναυσα ακόμα και με βασανιστήρια ή και θάνατο. Πολλές θρησκείες έχουν ξεπεράσει αυτό το στάδιο του μίσους προς τον «άπιστο»: τώρα είναι το Ισλάμ και οι δημόσιες εκτελέσεις, κάποτε ήταν η Ιερή Εξέταση, το κυνήγι των μαγισσών και των σοφών.
Ελπίζουμε ότι κάποτε όλες οι θρησκείες θα σέβονται τους πιστούς μιας άλλης θρησκείας και θα γλιτώναμε από πολύ αδικοχαμένο αίμα. Και ακόμα ας ευχαριστήσουμε τα άτομα που πλήρωσαν με τη ζωή τους για να έχουμε τώρα αυτή την ελευθερία, όπου ο λογικός άνθρωπος έπρεπε να παλέψει με το βάρβαρο κτήνος του φανατισμού.
ΥΓ: Λόγω μη ύπαρξης επίσημων στοιχείων τα ποσοστά μπορεί διακυμαίνονται ανάλογα με την πηγή.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The articleexpresses the views of the author
iPorta.gr