Πόρτα στην Πολιτική

«Ανετοι και ωραίοι» στο Μαξίμου [εκλογικός νόμος, αλλά και μείωση του 3%], του Γιάννη Σιδέρη

Giannis Sideris
Spread the love

Giannis Sideris

 
 

Γιάννης Σιδέρης

 

 

 

 

 

yoga-sagesse-millenaire.jpg

«Άνετοι και ωραίοι» (κατά το γνωστό σλόγκαν) νιώθουν στο Μαξίμου με τον εκλογικό νόμο, όπως δήλωναν στο liberal, μετά την χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

 

Διαβεβαίωναν ότι δεν έχουν «κανένα άγχος» και δεν «μετράνε κουκιά» για να δουν αν θα φτάσουν τους 200, ώστε ο εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Φυσικά το λένε «την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι», καθώς δεν βρέθηκε η συμμαχία των προθύμων, που θα ψήφιζε το νόμο.

 

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον ανεξάρτητο προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ βουλευτή, Νίκο Νικολόπουλο. Ο Βουλευτής είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει αλλά αιτείται μείωση του πλαφόν του 3%. Ο κ. Τσίπρας, του έκανε τη χάρη να μην απορρίψει το αίτημά του. Αυτό δημιούργησε αίσθηση και υπόνοιες.

 

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι το 3% μπήκε όταν ακόμη το Μαξίμου απευθυνόταν προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για συνεργασία. Τώρα εξέλιπεν ο λόγος. Άφηναν δε να εννοηθεί ότι το πλαφόν θα μπορούσε να κατέλθει και στο 1%. Ωστόσο άλλα στελέχη, μιλώντας στο liberal αναίρεσαν τη μείωση, λέγοντας σκωπτικά, «ωραία θα έχουμε μια βουλή όπου θα είναι ισχυροί η Ζωή (Κωνσταντοπούλου), ο Παναγιώτης (Λαφαζάνης ) και ο Φαήλος (Κρανιδιώτης).

 

Όμως επειδή όπου καπνός, εκεί και φωτιά, δεν αποκλείεται να σκέπτονται κάποια μικρή μείωση του πλαφόν, προς χάριν εισόδου στη Βουλή του συνεταίρου Πάνου. Μια τακτική που είναι παρακινδυνευμένη, καθώς υπάρχει το γνωστό εθνικό θέμα, και το Μαξίμου έδειχνε να έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα του 3%.

 

Παράπονα για το ΠΑΣΟΚ

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ γρήγορα απέκτησε τη νοοτροπία του μεγάλου κόμματος. Επιδεικνύει αλαζονεία και απαιτεί να δορυφοροποιήσει τις ευρισκόμενες πλησίον του πολιτικές δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικός ο επιτιμητικός λόγος του Νίκου Φίλη σε συνέντευξή του στη realnews, ο οποίος παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, έψεξε τους κ. Βενιζέλο και Λοβέρδο ότι «με το γνωστό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος τους, σύρουν την κα Γεννηματά και προσδένουν το ΠΑΣΟΚ στο άρμα του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή μετατρέπουν ό,τι έχει απομείνει από ένα μεγάλο ιστορικό ρεύμα σε δορυφόρο και βαστάζο της Δεξιάς».

 

Κατανοητοί οι λόγοι σκοπιμότητας του υπουργού, αλλά ως πρώην δημοσιογράφος, το ρεπορτάζ του δεν είναι πλήρες. Δεν ήταν οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος οι αποφασιστικοί παράγοντες για την στάση της κας Γεννηματά.

 

Απλώς το «ό,τι έχει απομείνει από ένα μεγάλο ιστορικό ρεύμα», βρέθηκε στόχος της ρητορικής του μίσους από τους συριζαίους επί πενταετία (τα γνωστά γερμανοτσολιάδες, Τσολάκογλου, και άλλα σπιλωτικά), με αποτέλεσμα το «ιστορικό ρεύμα», αν και παλιά προσηνές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα να πνέει μένεα εναντίον του – ή κατά τη λαϊκή έκφραση, δεν θέλει να τους δει …ούτε ζωγραφιστούς.

 

Η αντίδραση της βάσης ήταν ισχυρότερη από την αντίδραση των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου, και άλλων στελεχών, και καθόρισε την στάση της κας Γεννηματά – όπως ενδεχομένως να την καθορίσει και για μελλοντικές συμμαχίες. Οι άνθρωποι έχουν μνήμη, και ο αυτοπροσδιορισμός μιας κυβέρνησης ως Αριστεράς, δεν λειτουργεί ως σφουγγάρι, για να σβήσει τα ανομήματά της!

 

Ούτως ή άλλως εκ μέρους της κυβέρνησης επέμεναν εντόνως σε πρωθύστερο χρόνο, ασκώντας γενική πίεση μήπως αγγίξουν τις «αριστερές χορδές» βουλευτών του Ποταμιού – κάποιοι ήταν και σύντροφοί τους – ή των ΠΑΣΟΚων. Το τελευταίο ήταν άτοπο και αντιπαραγωγικό. Όσους ΠΑΣΟΚους ήταν να προσελκύσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους προσέλκυσε κατά τις εποχές της ορμητικής ανόδου του. Τώρα που αποδομείται δημοσκοπικά, δεν παρουσιάζει ελκτικά στοιχεία, ώστε να προσελκύσει ΠΑΣΟΚους στο άρμα του.

 

Όχι εκλογές το Φθινόπωρο

 

Εκείνο πάντως στο οποίο υπάρχουν στοιχεία πειστικότητας στον κυβερνητικό λόγο, είναι όταν αρνούνται μετ΄ επιτάσεως δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για εκλογές το Φθινόπωρο. Το σκεπτικό τους είναι απλό, όπως μας το ξεδίπλωσε στέλεχος του Μαξίμου: «Κάναμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, δυσαρεστήσαμε κόσμο – και ειδικά τον κόσμο μας – είχαμε πολιτικό κόστος και θα πάμε μετά από αυτά σε εκλογές τώρα, πριν περιμένουμε να γυρίσει η κατάσταση; Θα ήταν αυτοχειριασμός. Δεν υπάρχει κάποια μεγάλη και καθοριστική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, ώστε να μας αναγκάσει σε προσφυγή σε εκλογές.

 

Είναι ένα σκεπτικό που στέκει!

 

 * Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο liberal.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Στράτος Καρίκης: “Δήμος με ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο.”
Ευθύμιος Λέκκας για το Μάτι: “Φταίμε όλοι. Κατέρρευσαν και οι 32 υπηρεσίες, όπως και στο σεισμό του 99”
tsipras-maximou.jpg
Χαμηλές προσδοκίες έχει το Μαξίμου για τη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.