Υγεία

Οι χρόνιοι πόνοι μας* μέσα από τις δυνατότητες του Σιάτσου, της Μαρίας Γρυλλάκη

Spread the love

Η Μαρία Γρυλλάκη είναι πιστοποιημένη ασκούσα το Σιάτσου (1995) και την Κινέζικη Ιατρική (2006) με εκπαίδευση-μετεκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με 3ετή εθελοντική προσφορά Σιάτσου στο Ιατρείο Πόνου του Αρεταίειου Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αθηνών.*

Λέμε ότι κάποιος υποφέρει από χρόνιο πόνο όταν ο πόνος διαρκεί πάνω από 3-6 μήνες, και η αλήθεια είναι ότι είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ή βιώνουν χρόνιο πόνο σε όλο τον κόσμο! Ο πόνος, ως υποκειμενικό αίσθημα, εκδηλώνεται με χαρακτηριστικά που ποικίλουν σε ένταση, συχνότητα, διάρκεια και χαρακτήρα (βλ. οξύς, βαθύς, μουντός, κ.ά) ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου και την αιτία που τον προκαλεί και άλλους παράγοντες.

Συχνές αιτίες που προκαλούν τον πόνο μπορεί να είναι:

-εξωτερικές, σωματικές ή/και ψυχικές:

-μυοσκελετικοί τραυματισμοί, πρόσφατοι/παλαιοί σε ατελή/λανθασμένη αποκατάσταση

-παρατεταμένη χρήση (over-use) συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων εξαιτίας της επαγγελματικής/άλλης ενασχόλησης (βλ. οδοντίατρος, κομμωτής, χόμπι, κ.ά.)

-μυοσκελετικές ιδιαιτερότητες εκ γενετής (βλ. κύφωση, σκολίωση, κ.ά.) ή/και επίκτητες (βλ. κακή στάση/κίνηση/ακινησία του σώματος, κ.ά.)

-μακρόχρονη έκθεση σε καιρικές συνθήκες (βλ. υγρασία, κ.ά.)

-παρατεταμένες δύσκολες συνθήκες προσωπικής και κοινωνικής ζωής (βλ. άγχος, εθισμός, βία, πένθος, αϋπνία, ανεργία, μοναξιά, κ.ά.)

-εσωτερικές, ως  πρωτογενές ή δευτερογενές σύμπτωμα σε προ-/συνυπάρχουσες παθολογίες:

-πόνοι και περιορισμός κίνησης στις αρθρώσεις

-μυϊκοί πόνοι σε όλο το σώμα (βλ. ινομυαλγία)

-πόνος στη μέση και την πλάτη

-πονοκέφαλοι/ημικρανίες

Ο χρόνιος πόνος συχνά ενέχει την προοπτική ή ευνοείται από συνθήκες (βλ. διατροφή, άσκηση, απουσία φροντίδας, κ.α.) στο να αναπτύσσει εξελικτικά συνδυασμό εξωτερικών-εσωτερικών και ψυχικών-σωματικών συνθηκών όπως:

-να δημιουργεί σοβαρό αίσθημα κακουχίας

-να υποβιβάζει την ποιότητα ζωής

να οδηγήσει στην ανάπτυξη άλλων προβλημάτων υγείας, και

-καταλήξει σε έναν δυσάρεστο, και δύσκολα διαχειρίσιμο φαύλο κύκλο, τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο που υποφέρει, όσο και για το άμεσο περιβάλλον του.

Έτσι, το να αναζητήσει και να βρει αυτός ο άνθρωπος κάποια αποτελεσματική φροντίδα, είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την ανακούφιση από τον πόνο, όσο και για την συνολική διασφάλιση της υγείας και της ευεξίας του.

Το Σιάτσου στον χρόνιο πόνο

Συστηματοποιημένο στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ιαπωνία, και προερχόμενο από χειροπρακτικές παραδόσεις της Ανατολής, και κυρίως τη θεωρία της Κινέζικης Ιατρικής**, το Σιάτσου έχει δείξει ακόμη και με τα σύγχρονα δυτικά κλινικά δεδομένα*** ότι μπορεί να συνεισφέρει  ικανοποιητικά στην ανακούφιση ή και στην εξάλειψη χρόνιων πόνων, όπως:

μυοσκελετικοί πόνοι αιφνίδιοι ή χρόνιοι (μέση, πλάτη, αυχένας, ώμοι, κ.ά.)

κεφαλαλγίες και ημικρανίες

μεθερπητική νευραλγία

ινομυαλγία

Και πρωτογενή, δευτερογενή ή συνοδά συμπτώματα του χρόνιου πόνου, όπως:

αϋπνία

αίσθημα κακουχίας και κόπωσης

πεσμένη διάθεση και στενοχώρια

υπερένταση και νευρικότητα

Ως αγωγή υγείας είναι προληπτική, ολιστική και εξατομικευμένη, δηλαδή αξιολογεί το δυναμικό υγείας κάθε ανθρώπου σαν μια ξεχωριστή και ενιαία ψυχοσωματική οντότητα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες.

Βασίζεται στη θεώρηση ότι ο άνθρωπος ενέχει ένα Ενεργειακό δυναμικό αυτοΐασης το οποίο, εφόσον διατηρείται ενεργό, δυνατό και σε ισορροπία, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ζωής και το πώς αυτές εκδηλώνονται και επιδρούν καθημερινά στην υγεία μας.

Η άσκηση του Σιάτσου

Mέσα από σύνθετες διαγνωστικές μεθόδους, (ψηλάφηση, παρατήρηση, συζήτηση, κ.ά.), και τεχνικές πιέσεων, διατάσεων, και άλλων χειρισμών**** που ασκούνται με τα χέρια στην επιφάνεια του σώματος, το Σιάτσου ενεργοποιεί αυτό το δυναμικό αυτοΐασης επενεργώντας στο σύνθετο δίκτυο Ενεργειακών καναλιών που διέπει το σώμα μας.

Η συνεδρία του Σιάτσου διαρκεί μία (1) ώρα και ο δεχόμενος είναι ντυμένος με άνετα ρούχα***** και ξαπλωμένος, είτε σε στρώμα futon στο δάπεδο, είτε σε ειδικό κρεβάτι ή καρέκλα. Μέσα σε αυτή την ασφαλή και βαθιά χαλαρωτική διαδικασία, επιτυγχάνεται για κάθε άνθρωπο η ανακούφιση ή και η πλήρης αποκατάσταση ενοχλήσεων και συμπτωμάτων, χρόνιων ή και αιφνίδιων, ενώ προοδευτικά προάγεται η βελτίωση της υγείας, της ευεξίας, και η πληρέστερη βίωση της ζωής του.

Το Σιάτσου απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα με το φύλο, την ηλικία, τη θρησκεία ή την πολιτικοκοινωνική τοποθέτηση, και δεν αντικαθιστά αναγκαία την ιατρική βοήθεια, αλλά συνδυάζεται υποστηρικτικά με αυτή, και με οποιαδήποτε άλλη αγωγή υγείας κλασική ή εναλλακτική.

* Αναφερόμαστε στον χρόνιο καλοήθη πόνο.

** Η Κινέζικη Ιατρική, με ιστορία πολλών χιλιάδων ετών περιλαμβάνει διάφορες εφαρμογές θεραπευτικής αντιμετώπισης όπως είναι ο βελονισμός, η ειδική διατροφή, η λήψη φυτικών συμπληρωμάτων, η άσκηση Qi Gong, κ.ά.

*** Από το 2008 το Σιάτσου ασκείται σε εθελοντική βάση από πιστοποιημένα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου, στα Ιατρεία πόνου δημόσιων νοσοκομείων στην Αθήνα όπως, το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών, το  Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο και το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

**** Ανάλογα με το στυλ Σιάτσου που εφαρμόζει ο επαγγελματίας, και με τις ανάγκες/ιδιαιτερότητες του δεχόμενου.

***** Τα ρούχα στο Σιάτσου παίζουν διαγνωστικό ρόλο.

Βιογραφικό: Η Μαρία Γρυλλάκη είναι πιστοποιημένη ασκούσα το Σιάτσου (1995) και την Κινέζικη Ιατρική (2006) με εκπαίδευση-μετεκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με 3ετή εθελοντική προσφορά Σιάτσου στο Ιατρείο Πόνου του Αρεταίειου Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αθηνών.(2009-2012) και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια αντιμετώπισης χρόνιου πόνου τόσο ως ακροάτρια όσο και ως παρουσιάστρια ανάλογων μελετών την ίδια περίοδο.

Eίναι ιδρυτικό μέλος και έχει διατελέσει επί σειρά πολλών ετών μέλος στο Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου (www.shiatsugr.gr). Ακόμη, είναι μέλος στο Σωματείο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών, στην Ελληνική Εταιρεία Βελονιστών-μη γιατρών, και στην Ελληνική Εταιρεία Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α).

Αρθρογραφεί στον γενικό και κλαδικό περιοδικό τύπο, δίνει διαλέξεις και οργανώνει κύκλους διαλέξεων στους γνωστικούς τομείς της με Έλληνες/αλλοδαπούς προσκεκλημένους.

Επικοινωνία:

www.shenwellnesstherapies.gr

+30 697 7975381

SHARE
RELATED POSTS
Πώς να προστατευθώ από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υγεία: Ποιες ασθένειες επηρεάζουν την ούρηση;, του Δρ Σπυρίδωνος Γκούβαλη
Καλή σχολική χρονιά!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.