Υγεία

Πώς συμπεριφερόμαστε στα «πρωτάκια»;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Πώς συμπεριφερόμαστε στα «πρωτάκια»;

Στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό μία νέα περίοδος ξεκινά για το παιδί, για την οποία πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο. Οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση με ψυχραιμία…

Ας έχουμε κατά νου ότι:

 Το άγχος του αποχωρισμού είναι κάτι φυσιολογικό, που το παιδί σταδιακά μαθαίνει να διαχειρίζεται. Μπορεί να μην εμφανιστεί τις πρώτες μέρες αλλά λίγο αργότερα, με το να επικαλείται διάφορες ασθένειες για να μην πάει σχολείο. Χρειάζεται ψυχραιμία και συζήτηση.

 Για να προετοιμάσετε το παιδί, επισκεφθείτε μαζί του το σχολείο λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η έννοια “σχολείο” είναι αφηρημένη για τα παιδιά και έχουν την ανάγκη να της δώσουν περίγραμμα! Στη συνάντηση με τους δασκάλους ,να το ενθαρρύνετε να μιλήσει για τον εαυτό του, τα αγαπημένα του παιχνίδια ,το χόμπι του…

 Στέλνουμε στο παιδί μόνο θετικά μηνύματα για την σχολική εμπειρία, με θετικές λέξεις και έννοιες. Επιμείνετε στο ότι θα γνωρίσει νέους φίλους, θα μάθει καινούρια παιχνίδια και θα αποκτήσει ωραίες εμπειρίες. Μην εστιάζετε στις υποχρεώσεις που αυξάνονται, μην αναφέρετε τις λέξεις “κλάμα” και “φόβος” .

 Μην αφήνετε το παιδί να ζει σε αβεβαιότητα για το πού βρίσκεστε όσο είναι στο σχολείο. Δώστε αναλυτική εικόνα των κινήσεων σας για να αισθανθεί ασφάλεια.

 Μην φύγετε κρυφά , ειδικά την πρώτη μέρα.

 Ακόμη κι αν το παιδί διαμαρτύρεται να είστε χαμογελαστοί και ήρεμοι. Μην εκδηλώσετε στενοχώρια ή άγχος.

 Ο αποχαιρετισμός να είναι σύντομος και χαρούμενος.

 Αν ανησυχείτε, ενημερωθείτε από το σχολείο για την πορεία προσαρμογής του.

 Η ρουτίνα δίνει στο παιδί την αίσθηση της ασφάλειας. Φροντίστε να έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα καθημερινά και μην το αλλάζετε για ψύλλου πήδημα!

 Η πρώτη ημέρα στο σχολείο απαιτεί ηρεμία και συνεργασία.

 Αρκετές ημέρες, πριν από το πρώτο κουδούνι, χαλαρά και χωρίς βιασύνη κάντε μαζί εξορμήσεις σε καταστήματα για να αγοράσετε φόρμες , σχολική τσάντα, μαρκαδόρους κ.α

 Προμηθευτείτε ταμπέλες για ρούχα που αλλάζει (μπουφάν, ζακέτες, γάντια, καπέλα κ.α) για να αποφύγετε την ταραχή της απώλειας τους.

 Ρούχα και παπούτσια, να μην είναι σφιχτά με δύσκολα κουμπώματα και κορδόνια.

 Να έρθετε από νωρίς σε επαφή με άλλα «πρωτάκια» και τους γονείς τους. Η μεγαλύτερη ανησυχία των παιδιών είναι το ότι δεν θα καταφέρουν να έχουν κανένα φίλο στο σχολείο.

 Στο τέλος της πρώτης σχολικής ημέρας να περιμένετε το παιδί και όχι εκείνο εσάς με τα άλλα πρωτάκια φεύγουν συνοδευόμενα. Κάθε λεπτό είναι για τα παιδιά αιώνας.

 Μην το κατακλύζετε με ερωτήσεις για το πώς πέρασε. Αφήστε να αφηγηθεί μόνο του την εμπειρία του.

Καλή σχολική χρονιά!

SHARE
RELATED POSTS
Γνωρίζετε την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υγεία: το λεμφικό μασάζ διώχνει τις τοξίνες από το πρόσωπο και το σώμα, της Κατερίνας Παπασάββα
Πώς θα ελέγξω την ακοή του παιδιού μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.