Υγεία

Τι αγαπούν τα μάτια μας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Στο ερώτημα πώς θα είμαστε «αετομάτηδες» όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, η απάντηση είναι ότι μπορούμε να το καταφέρουμε αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε βιταμίνες και συστατικά που ενισχύουν την όραση και προστατεύουν τα μάτια.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει ν’ αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα- που περιέχουν λιπαρά και ζάχαρη- και να δίνουμε έμφαση σε πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά αλλά και γαλακτοκομικά. Σύμφωνα με μελέτες, μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, ωφελεί τα μάτια. Όπως στην καρδιά, έτσι και στα μάτια, μικροσκοπικές αρτηρίες τα τροφοδοτούν με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Πρέπει επομένως, να διατηρούμε ανοιχτές αυτές τις αρτηρίες.

Μάλιστα, η υγιεινή διατροφή μειώνει και τον κίνδυνο για διάφορες οφθαλμοπάθειες. Τα μάτια έχουν ανάγκη θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως, λουτεΐνη ζεαξανθίνη, βιταμίνες (Α, C και Ε), βήτα-καροτένιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ψευδάργυρο, τα οποία προστατεύουν από τον καταρράκτη, την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς (μπορεί να οδηγήσει έως την τύφλωση), το γλαύκωμα και την  ξηροφθαλμία.

Τρόφιμα που ωφελούν τα μάτια είναι:

Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά. Πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι,  φύλλα των γογγυλιών, σέσκουλα, άγριο λάχανο, μπρόκολο και μπιζέλια είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καροτινοειδή που ανιχνεύονται σε υψηλά επίπεδα στο κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Η καθημερινή κατανάλωσή τους, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Εσπεριδοειδή. Πλούσια σε βιταμίνη C, που λειτουργεί αντιοξειδωτικά και προστατεύει τα μάτια, περιέχουν πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και λεμόνια. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι και ροδάκινα, κόκκινες πιπεριές, ντομάτες και φράουλες.

Πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά. Καρότα, γλυκοπατάτες, βερίκοκα και πεπόνι είναι πλούσια σε βήτα-καροτένιο, το οποίο ενισχύει τη νυκτερινή όραση.

Καρότα. Περιέχουν βιταμίνη Α και Β καροτίνη. Η έλλειψη  βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία: αναζητείστε την σε γάλα, τυρί, κρόκο αυγού, συκώτι και γλυκοπατάτα.

Φασόλια. Όλα τα είδη τους, περιέχουν τον πολύτιμο ψευδάργυρο, που προστατεύει τα μάτια από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Πλούσια σε ψευδάργυρο είναι και αράπικα φιστίκια, στρείδια, άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά κ.ά.

Λιπαρά ψάρια. Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία «φρουρούν» την υγεία των ματιών μας. Πείτε ναι σε σολομό, τόνο, σαρδέλες κ.ά.  Τα Ω3 μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που προκαλεί θολή όραση.

Αβοκάντο. Γεμάτο αντιοξειδωτικά, φιλτράρει την επιβλαβή ακτινοβολία  και μειώνει τον κίνδυνο για καταρράκτη. Πλούσιο και σε βιταμίνη C.

Αυγά. Άριστη πηγή βιταμίνης Α, η οποία καταπολεμά την οφθαλμική ξηρότητα ενώ τα αντιοξειδωτικά του κρίκο, προστατεύουν  από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Τα μαγειρεμένα αυγά, σύμφωνα με έρευνα, βελτιώνουν την απορρόφηση των καροτενοειδών από τα ωμά λαχανικά.

Πράσινο τσάι.  Ενεργοποιεί τα κύτταρα και προστατεύει από τις ακτινοβολίες UV.

Τι άλλο να κάνω;

Όχι στο κάπνισμα. Οι τοξικές χημικές ουσίες του καπνού, μπορεί να κάνουν κακό τα μάτια. Βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και ο χαλκός, μπορούν να προκαλέσουν καταρράκτη. Οι καπνιστές έχουν τριπλάσια πιθανότητα ν’ αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.  Το κάπνισμα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Ναι στα γυαλιά ηλίου όλο τον χρόνο. Αν και τον χειμώνα τα διαστήματα ηλιοφάνειας είναι μικρότερα, ωστόσο οι ακτίνες εξακολουθούν να είναι επικίνδυνες. Η υπεριώδης ακτινοβολία, μπορεί να προκαλέσει από κερατίτιδα ή επιπεφυκίτιδα, έως καταρράκτη και  εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Προστασία των ματιών από τραυματισμούς. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ασχολούμαστε με σπορ ή ασχολίες, κατά τις οποίες είναι πιθανόν να τραυματίσουμε το πρόσωπό μας.

Έλεγχος και ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Το σάκχαρο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην όραση. 

Προληπτικός έλεγχος. Επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο μία φορά τον χρόνο για να ελέγξουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μάτια μας.

SHARE
RELATED POSTS
Οι παιδικές ασθένειες στα θρανία…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς θα καταναλώνω λιγότερο αλάτι; της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γιατί με… αγαπάνε τα κουνούπια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.