Πόρτα στον Κόσμο

Stratfor: Οι 11 ανατριχιαστικές πρόβλεψεις για το πως θα είναι ο κόσμος σε μια δεκαετία

Spread the love

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τα επόμενα 10 χρόνια σχετικά με τις παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, όπως δημοσίευσε πρόσφατα το ίδρυμα μελετών Stratfor.

 

Με πολλούς τρόπους, το Stratfor θεωρεί ότι ο κόσμος σε 10 χρόνια από τώρα θα είναι πιο επικίνδυνο μέρος, με τις ΗΠΑ να χάνουν δύναμη και άλλες επιφανείς χώρες να βιώνουν μια περίοδο χάους και παρακμής.

 

Η Ρωσία θα καταρρεύσει…

 

Η Ρωσία προβλέπεται κι αυτή να καταρρεύσει χάνοντας μάλιστα εδάφη προς όφελος των γειτόνων της και των ΗΠΑ. Λευκορωσία και Ουκρανία θα μπουν στη σφαίρα επιρροής Πολωνίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας, η Δημοκρατία της Καρελίας θα ενταχθεί στη Φινλανδία και η ρωσική Άπω Ανατολή θα στραφεί προς Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ. Αποτέλεσμα να προκύψουν ημιαυτόνομες περιοχές που απλά θα πρέπει να ανέχονται η μία την άλλη.

 

“Είναι μάλλον απίθανο να καταφέρει να επιβιώσει η Ρωσία με τη σημερινή της μορφή” αναφέρει η ανάλυση.

 

… και οι ΗΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον στρατό τους για να εξασφαλίσουν τα πυρηνικά της χώρας.

 

Θα είναι οι κερδισμένοι. Η Χώρα θα συνεχίσει να είναι «η μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον κόσμο». Αυτό λογικό φαίνεται, για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον.

 

“Η Ουάσινγκτον είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό, είτε μέσω μιας σταθεροποίησης των επιμέρους κυβερνήσεων είτε με την κατασκευή ενός νέου στρατιωτικού όπλου που δεν φανταζόμαστε αυτή τη στιγμή” τονίζει.

 

Ο κατακερματισμός των αποθεματικών των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με τη Stratfor.

 

Μια τέτοια κατάσταση θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις.

 

Η Γερμανία πρόκειται να έχει προβλήματα…

 

Η Γερμανία θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος εξαιτίας των επερχόμενων αλλαγών, πράγμα που πρόκειται να την αποσταθεροποιήσει εσωτερικά-πολιτικά. Να σημειώσω, ότι εδώ και πολύ καιρό έχω γράψει πως η Γερμανία -ως χωροφύλακας των ισχυρών χρηματοπιστωτικών οίκων- λογικό φαίνεται να πέσει τελευταία, αλλά με «πάταγο».

 

Η εγχώρια κατανάλωση της Γερμανίας δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει το κενό από την πτώση των εξαγωγών σε συνδυασμό με την μείωση του πληθυσμού με αποτέλεσμα να βιώσει μια στασιμότητα, παρόμοια της Ιαπωνίας.

 

Με την υπάρχουσα, συνεχιζόμενη και μεταδιδόμενη ύφεση, η γερμανική οικονομία θα έχει σύντομα πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων της, ελλείψει αγοραστών.

 

… και η Πολωνία θα είναι ένας από τους ηγέτες της Ευρώπης.

 

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος, θα είναι η Πολωνία που θα εξελιχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στη Βόρεια Ευρώπη. Είναι αναμενόμενο να επιθυμούν οι ΗΠΑ την ισχυροποίηση Πολωνίας και Τουρκίας, λόγω των προαιωνίων εχθρικών διαθέσεων των λαών τους προς την Ρωσία, της οποίας επιδιώκουν την εξασθένιση.

 

Σημαντικός παράγοντας για την οικονομική και πολιτική της ανέλιξη είναι και το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη και η πιο εύρωστη ευρωπαϊκή χώρα στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

 

Θα υπάρχουν τέσσερις Ευρώπες.

 

Για την Ενωμένη Ευρώπη, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερη αστάθεια, περιορισμούς και κατακερματισμό, αποδυνάμωση των κεντρικών κοινοτικών οργάνων και πιθανή κατάρρευση καθώς δεν υπάρχει “καμία κοινή πολιτική που να ικανοποιεί όλους τους Ευρωπαίους”.

 

Οι εθνικισμοί θα επιστρέψουν δριμύτεροι. Ο προστατευτισμός θα επιστρέψει κι αυτός στην οικονομία προετοιμάζοντας το έδαφος για περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων, ενώ περιορισμοί πρόκειται να επιβληθούν και στην ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων εντός Σένγκεν.

 

“Η Ευρώπη θα χωριστεί σε 4 κομμάτια, τελείως διαφορετικά το ένα με το άλλο: στη δυτική Ευρώπη, την ανατολική Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και τα βρετανικά νησιά. Αν και θα συνυπάρχουν δεν θα είναι σε καμία περίπτωση τόσο κοντά όσο βρίσκονταν πριν” αναφέρει η ανάλυση.

 

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι στενοί σύμμαχοι, αλλά για κάποιον απροσδόκητο λόγο.

 

Η Κίνα θα αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα.

 

Η ανάπτυξη της Κίνας δεν είναι ομοιόμορφα γεωγραφικά κατανεμημένη. Οι παράκτιες πόλεις ακμάζουν, αλλά το εσωτερικό της Κίνας έχει μικρότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και είναι συγκριτικά πολύ φτωχότερο. Αυτό το πρόβλημα θα γίνεται χειρότερο καθώς η Κίνα συνεχίζει με την έντονη αστικοποίηση.

 

Η Ιαπωνία θα αυξήσει τη ναυτική δύναμη της Ασίας.

 

Τα νησιά της Νότιας Θάλασσας της Κίνας δεν θα ξεκινήσουν έναν πόλεμο – αλλά υπάρχει μια παγίδα.

 

Οι περιφερειακές δυνάμεις θα αποφασίσουν ότι τα διάφορα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας δεν αξίζουν μια σημαντική στρατιωτική κλιμάκωση, αλλά θα εξακολουθούν να είναι ένα σύμπτωμα μιας επικίνδυνης δυναμικής ισχύς.

 

Θα υπάρξουν 16 μίνι-Κίνες.

 

Η οικονομία της Κίνας θα επιβραδυνθεί, και η ανάπτυξη της παραγωγικής της ικανότητας θα μηδενισθεί. Αλλά αυτό στην πραγματικότητα είναι καλό για μια χούφτα χώρες. Οι εργασίες κατασκευής που χρησιμοποιούσε η Κίνα θα μεταναστεύσουν σε 16 αναδυόμενες οικονομίες, με συνολικό πληθυσμό 1,15 δισ.

 

Έτσι, ενώ η ανάπτυξη της Κίνας θα καθυστερήσει, οδηγώντας σε απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, το Μεξικό, η Νικαράγουα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Περού, η Αιθιοπία, η Ουγκάντα, η Κένυα, η Τανζανία, το Μπαγκλαντές, η Μιανμάρ, η Σρι Λάνκα, το Λάος, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, οι Φιλιππίνες, και η Ινδονησία θα μπορούσε να δουν βελτίωση της οικονομίας τους κατά την επόμενη δεκαετία και περισσότερες θέσεις εργασίας.

 

Η δύναμη των ΗΠΑ θα μειωθεί.

SHARE
RELATED POSTS
Το Βερολίνο κατασκόπευε Γάλλους και Ευρωπαίους για λογαριασμό της NSA
Το “κερασάκι”, του Γιώργου Σαράφογλου
A video timeline from inside the Capitol siege
1 Comment
  • Δημήτρης
    18 Ιουνίου 2015 at 22:59

    Κάτω από τον τίτλο-των προβλέψεων-θα έπρεπε να υπάρχει ειδική μνεία για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα καρδιάς.
    Άς το έχει υπόψη της λοιπόν η σύνταξη,για την νέα έκθεση(εαν προλάβει)όταν δοθεί στη δημοσιότητα.

    Δημήτρης Κατσούλας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.