Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Γιατρέ, τι έχω;, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Δεν χρειάζεται να το κρύβουμε. Όλοι μας, άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό, άλλοι σε μικρότερο, έχουμε τρομοκρατηθεί, γεμίσει από έντονο άγχος και φόβο για την υγεία μας. Καθημερινά είτε παρακολουθώντας την συνεχώς ανοικτή τηλεόραση στο σπίτι, είτε έχοντας ανοικτά τα Κοινωνικά δίκτυα όπου άλλοτε γράφαμε ποιηματάκια και πολιτικά τσιτάτα, τώρα κατακλυζόμαστε από πληροφορίες για τον αόρατο εχθρό της Υγείας μας που έχει κατσικωθεί πάνω από τον πλανήτη και δεν λέει να ξεκουμπιστεί.

Πολλοί ψάχνουμε συμπτώματα, τα διαβάζουμε ξανά και ξανά κι εφόσον βρούμε έστω και ένα σύμπτωμα που ταιριάζει με τα δικά μας αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι έρχεται το τέλος, ή η αρχή των βασάνων και οικτίρουμε το Κράτος που δεν μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε εξετάσεις και βρίσκουμε καταφυγή στον άμοιρο γιατρό που προσπαθεί από το τηλέφωνο να μας καθησυχάσει. Εις μάτην βεβαίως.

Τί έχουμε πάθει; Το πιθανότερο είναι να πάσχουμε από κυβερνοχονδρίαση και όχι από τον Covid 19. Και για να ξέρουμε ποια είναι αυτή η νέα ασθένεια που μας προκύπτει, η κυβερνοχονδρίαση είναι η περίπτωση κατά την οποία το άτομο που διακατέχεται από έντονο άγχος και φόβο για την υγεία του ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικές με θέματα υγείας για να δει αν ταιριάζουν με αυτό που νιώθει ή που υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει – και δεν του το λένε ή δεν το έχουν βρει οι γιατροί. Όχι νέα ασθένεια, πολλοί την έχουμε περάσει ή την περνάμε σε κάθε μικροπρόβλημα υγείας που μας προκύπτει στην πορεία της ζωής μας, ο γράφων έχει ίδια πείρα, αλλά τώρα φαίνεται πως παίρνει τεράστιες διαστάσεις.

Δίχως να σκεφτούμε πως πολλές από τις πληροφορίες που «ταξιδεύουν» ελεύθερα στο διαδίκτυο και που είναι χρήσιμες για αρκετούς ανθρώπους δεν παύουν να είναι πληροφορίες που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι έγκυρες και αξιόπιστες. Δίχως να μπορούμε να σκεφτούμε πως το διαδίκτυο που από μόνο του σίγουρα δεν είναι επιβλαβές, μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν ο τρόπος που το χειριζόμαστε είναι λάθος. Σωματικά συμπτώματα όντως υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Άνθρωποι είμαστε, ατελή όντα. Μια λίγο αυξημένη θερμοκρασία, ένα φτάρνισμα, ένα βηχαλάκι γιατί μέσα στον φόβο και στο άγχος κάναμε ένα τσιγάρο παραπάνω – ελπίζω να μην με καταδώσετε – μια ταχυπαλμία, όλα μπορούν να μας συμβούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Όμως απλά όσο περισσότερο τα σκεφτόμαστε τόσο πιο έντονα γίνονται. Και ακόμη που στην περίπτωση που νοιώθουμε πως μπορεί να υπερβάλλουμε δεν μπορούμε να το ελέγξουμε.

Ηρεμήστε. Αυτή η έντονη ανησυχία για την υγεία μας που μπορεί να συνδέεται με γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα, όπως θέματα υγείας ή απώλεια ενός αγαπημένου ατόμου, έχει κυρίως ψυχολογικό υπόβαθρο και όχι σωματικό.

Περιορίστε τους παράγοντες που την ενισχύουν, όπως την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, αναλογιστείτε την έκταση των αρνητικών επιπτώσεων στη ζωή μας, ιδιαίτερα τώρα που πρέπει να την διαφυλάξουμε από έναν αόρατο και επικίνδυνο εχθρό και διαχειριστείτε αλλιώς την ένταση και την πίεση που νοιώθετε.

Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις (αυθαίρετα συμπεράσματα, καταστροφολογία, άσπρο-μαύρο) με θετικές.

Χαρείτε αυτές τις ώρες που μπορείτε επιτέλους να χαλαρώσετε στο σπίτι απαλλαγμένοι από το καθημερινό τρέξιμο για την επιβίωση.

Μείνετε μέσα, χαμογελάστε, και όλα θα πάνε καλά. Μην σας δω όταν περάσει όλο αυτό να τρέχουμε όλοι σε ψυχοθεραπείες…Αρκετά.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Οι λέξεις μου οι ανυπάκουες, του Δημήτρη Κατσούλα
Το χειροφίλημα και ο έρωτας (μικρό δοκίμιο για τον πολιτικό ρομαντισμό), του Μάνου Στεφανίδη
Τα ροξ της μαμάς, της Μαρίας Κοζάκου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.