Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Έρως Παντοκράτωρ, του Νίκου Σταθόπουλου

Spread the love

Νίκος Σταθόπουλος

Τα βέλη του έρωτα διαπερνούν τα πάντα

Αυτή η αδάμαστη, ακατανίκητη δύναμη της έλξης, η πανταχού παρούσα, η αναπόδραστη, που ενώνει και μετασχηματίζει την ύλη, αυτός είναι ο παντοδύναμος Έρως για τον Ησίοδο. Αυτός είναι ο αρχέγονος θεός, ο ωραιότερος όλων των αθανάτων, που έκανε να γεννηθεί το σύμπαν από το Χάος και την στέρεα ύλη, την γη. Αυτός, που έχει την δύναμη να παραλύει τα μέλη και να κάνει να χάνουν τον νου τους θνητοί και αθάνατοι. Έτσι δίδαξε ο μέγας ποιητής, που κατέγραψε την κοσμογονία κατά τους Έλληνες.

Αιώνες μετά, ο Νεύτων έβαλε μαθηματικά στον Έρωτα. Συνέλαβε και διατύπωσε τον νόμο της Βαρύτητας, τον αδήριτο νόμο της ακαταμάχητης έλξης ανάμεσα σε ο,τιδήποτε έχει υλική υπόσταση στο σύμπαν, από τα ελάχιστα σωματίδια ως τα γιγαντιαία ουράνια σώματα. Όπως πάνω έτσι και κάτω, πρέσβευαν οι αλχημιστές, ορθά, όπως αποδεικνύεται σήμερα. Ένας κορυφαίος από αυτούς ήταν ο Νεύτων – το σεντούκι με τα σχετικά γραπτά του, αφού έμεινε πολλές δεκαετίες στα αζήτητα, κατέληξε και βρίσκεται τώρα στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Ο Πλάτων μίλησε μόνο για τον ανθρώπινο Έρωτα, αλλά αλλοίωσε την φύση του, καθώς επέλεξε να τον παρουσιάσει ως παιδί του Πόρου-της αφθονίας-, αλλά και της Πενίας, της φτώχειας. Τον συρρίκνωσε δηλαδή σε ορισμένα από τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά, τα έωλα, τα πρόσκαιρα, αυτά της παροδικής εποχής του φιλόσοφου και της περιοχής που ζούσε. Ευτυχώς, τουλάχιστον, τον παρουσίασε ως γλυκύτατο θεό, να είναι από γεννησιμιού του σύντροφος του Διόνυσου, της μεγάλης, πανάρχαιας θεότητας, που στο όνομά της λατρευόταν για αιώνες σύμπασα η χαρά της ζωής.

Όπως τα ζουζούνια έλκονται από το μεθυστικό άρωμα και τα χρώματα των λουλουδιών, ώστε να μεταφέρουν ακούσια την γύρη που γονιμοποιεί τα φυτά, έτσι και η ακαταμάχητη δύναμη της ερωτικής έλξης που νιώθουμε εμείς οι θνητοί, είναι το υπερόπλο του μάρκετινγκ της φύσης για την αναπαραγωγή μας. Η παρόρμηση της συνουσίας με το επιθυμητό πρόσωπο είναι τόσο ισχυρή, που υπερνικά όλα τα εμπόδια, κοινωνικά ή πρακτικά, σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες. Κι όταν αυτό παρεμποδίζεται, όταν η φυσική επιταγή δεν εκπληρώνεται, ο άνθρωπος οδηγείται σε οδυνηρότατη ψυχική νόσο, ή συναισθηματικό ακρωτηριασμό. Η Τέχνη, η υψηλότερη ανθρώπινη δραστηριότητα, ανά τους αιώνες έχει αφιερώσει τις μεγαλύτερες και πιο λεπτεπίλεπτες πτυχές της στην εξύμνηση του έρωτα.

Οι άνθρωποι από πάντα προσπαθούν να δαμάσουν ή να παρακάμψουν τη φύση, δες τη συζήτηση και τις συγκρούσεις για το περιβάλλον. Πολλοί, αλαζονικά, προσπάθησαν να δαμάσουν και τον έρωτα, ανά τους αιώνες. Θρησκείες και κοινωνικά προστάγματα, πανίσχυρες δομές, τόλμησαν και τολμούν να εναντιώνονται στην απέραντη δύναμη του φυσικού νόμου της έλξης. Ας καγχάσουμε για την άγνοιά τους και ας τιμήσουμε με σεβασμό τα θύματά τους. Ίσως, όσο γινόμαστε συνολικά σοφότεροι, μειωθούν οι άγαρμπες παρεμβάσεις αυτών των αφρόνων, που διακινδυνεύουν όχι μόνο την ευτυχία και την ισορροπία των συνανθρώπων τους, αλλά και την ίδια την πορεία της ανθρωπότητας, για το κοντόφθαλμο συμφέρον τους.

Μέρα που είναι, ας το ευχηθούμε ολόψυχα.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

  GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

 

SHARE
RELATED POSTS
Έχουμε υπάρξει τόσα πολλά πράγματα, αλλά όχι αυτό, του Νίκου Βασιλειάδη
Τα δικά μου λάθη, του Δημήτρη Κατσούλα
Κολύμβηση: ένα στεγνό (οικονομικώς) άθλημα, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.