Πόρτα στην Πολιτική

Αντιμετώπιση τουρκικής προκλητικότητας, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Spread the love

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

   Οι πρώτοι μήνες του 2020 θα είναι δύσκολοι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η τουρκική επιθετικότητα είναι η πιο ορατή των κινδύνων που συσσωρεύονται. Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τον διαχωρισμό των Αποκλειστικών   Οικονομικών Ζωνών, στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου. Την κενότητα του περιεχομένου την χαρακτηρίζει και το έγγραφο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στα Ενωμένα Έθνη. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας ήταν γνωστή. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικώνείχε  κάνει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης. Ο πρωθυπουργός είχε ειδοποιήσει τον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ιταλία. Παρά ταύτα, η Κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο αυτό.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές  προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου αναπτύσσονται οι θέσεις οι ελληνικές.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι:

Πρώτον: Η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες Τουρκίας και Λιβύης δεν γειτνιάζουν.

Δεύτερον: Η Συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμα τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες.

Τρίτον: Είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από την λιβυκή Βουλή.

Τέταρτον: Διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Λιβύη και την Τουρκία να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Επίσης, το θέμα τέθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  από τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο στα ανοικτά της Κρήτης η Ελλάδα, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών, θα κάνει ότι  χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πέτυχε στη Σύνοδο Κορυφής να περιληφθεί στο ψήφισμα των Ευρωπαίων ηγετών η καταδίκη των παράνομων πράξεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και να εξουδετερωθεί νομικά η ψευδοσυμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Αναγκαία, είναι η υιοθέτηση στρατηγικής που θα ωθήσει την Τουρκία να αποδεχθεί: α) την ειρηνική επίλυση, βάσει του διεθνούς δικαίου, της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στις οποίες   ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και πλέον ανατολική Μεσόγειο. Η άρνηση της Τουρκίας να προσφύγει στη διεθνή δικαιοσύνη θα πρέπει να συνεπάγεται κόστος γι’ αυτήν.

Η επίλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δια της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προβάλλει ως η μόνη ρεαλιστική λύση, στο ελληνικό δημόσιο λόγο. Για να το πετύχουμε, πρέπει στο πλαίσιο της νέας ευρωτουρκικής σχέσης η Τουρκία να αποδεχθεί δυο πράγματα: τη δικαιοδοσία της Χάγης  για τα όρια των θαλασσίων ζωνών της με την Ευρώπη και την επίλυση του Κυπριακού μέσω διζωνικής-διακοινοτικής ομοσπονδίας. Και αν η Άγκυρα αρνηθεί να υπογράψει συνυποσχετικό, τότε θα εκτεθεί διεθνώς ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο και δεν διαθέτει επιχειρήματα.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιον και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών.

Παράλληλα, πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κύκλωμα διακίνησης: α) θα πρέπει να γνωρίζετε ότι , όταν έρχεστε στην Ελλάδα και γνωρίζετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα σας στείλουμε πίσω. β) Η θάλασσα έχει σύνορα.  Είναι απλώς πιο δύσκολο να τα παρακολουθεί κανείς. Αλλά η διαχείριση των συνόρων είναι το αποκλειστικό προνόμιο του κράτους.

Τέλος, όπως επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε μα συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. γιατί εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι αυτή που  δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας.

Το παραλήρημα Ερντογαν αντιμετωπίζεται από την Αθήνα με αποφασιστικότητα και συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις οι οποίες έχουν ως βάση το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η προκλητικότητα  της αντιμετωπίζεται και δεν μπορεί να λογίζεται ως στοιχείο διπλωματίας.

Η Ελλάδα, με συντονισμένες κινήσεις απομυθοποίησε τα όσα λέγονταν για την τουρκική διπλωματία.  Η Άγκυρα  έχει απομονωθεί διεθνώς. Η Αθήνα κινήθηκε σε όλα τα επίπεδα με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα, όπως προκύπτει και από την συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με πνεύμα ενότητας, αλλά και επαγρύπνησης. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

www.iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Νίκος Ανδρουλάκης: “Πέταξαν τις θυσίες των Ελλήνων”
“Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”: “Ο πολίτης δικαιούται να γνωρίζει, να συνδιαμορφώνει, ούτε ένα ευρώ στο άγνωστο και στην σπατάλη”-Ιδρυτική Διακύρυξη
Ο Αίσωπος στη ΣυΡιζούπολη, του Χρήστου Μαγγούτα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.