Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Πόσο αγαπάμε την Κύπρο;, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

 

«Έχουν νοιώσει κατοχή, ξεριζωμό, προσφυγιά, γι’ αυτό και οι Κύπριοι τηρούν ευλαβικά τις ελληνικές παραδόσεις και με αυτές αντιστέκονται». Το ανέφερε η κυρία Ζωή Αλεξανδρή, βέρα Σπαρτιάτισσα, η οποία. όπως δήλωσε αγαπά την πατρίδα της αλλά λατρεύει την Κύπρο. Ποια είναι η κυρία Αλεξανδρή;

Έχουμε και λέμε. Είναι ιστορικός, αρχαιολόγος, θεολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο γραφείο Πατρολογίας. Ηταν η ομιλήτρια χθες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου (Μονή Πετράκη), με θέμα «Κύπρος, Μεγαλεία Βυζαντινού Πολιτισμού».

Παρουσιάστηκαν (από τη δραστήρια λειτουργό Μάρκετινγκ του υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου της Αθήνας κυρία Ιωάννα Χατζηκωστή) αναλυτικά:

Οι δέκα βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της ΟΥΝΕΣΚΟ

Τα σημαντικά Μοναστήρια της Κύπρου

Τα ιδιαίτερα χριστιανικά ήθη και έθιμα της Κύπρου.

Και όλα αυτά στο πλαίσιο του θρησκευτικού Τουρισμού στην Κύπρο που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Στην εκδήλωση ανταποκρίθηκαν με εκπροσώπους αρκετές  Μητροπόλεις της χώρας μας αλλά και εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων στην Αθήνα, αφού, σκοπός (και μόνιμος στόχος θα έλεγα…) είναι η αύξηση των αφίξεων Ελλήνων στην Μεγαλόνησο. Ενας αριθμός ο οποίος παραμένει καθηλωμένος στις 180-190.000 ετησίως (επί πληθυσμού σχεδόν 11 εκατομμυρίων), όταν οι Κύπριοι αδελφοί, με πληθυσμό μόλις 850.000 ψυχών, επισκέπτονται την Ελλάδα σε αριθμό ρεκόρ: πάνω από 600.000! Ίσως γιατί ουσιαστικά νοιώθουν ΕΛΛΗΝΕΣ. Και όπως είχε γράψει ο μέγιστος των Κυπρίων ποιητών Κώστας Μόντης: «Αυτό που μας κρατάει γενναίους, είναι η διατήρηση της γλώσσας μας».

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Αλέξης, η σταθερή αιτία της μελαγχολίας μας τα τελευταία χρόνια, του Μάνου Στεφανίδη
Συνθήματα και άλλα…, του Κωστή Α. Μακρή
syropoulos.jpg
Η πολιτιστική διπλωματία και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αποφοιτά από τη Ρόδο, του Σπύρου Συρόπουλου [Αντιπρύτανη Παν/μίου Αιγαίου]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.