Υγεία

Τα  κρύα πόδια κάνουν…παράπονα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Παγωμένα πέλματα και δάχτυλα, τα οποία παράλληλα μουδιάζουν, συνήθως προειδοποιούν για κακή κυκλοφορία του αίματος και άρα για σειρά παθήσεων που την προκαλούν.  

Διαβήτης. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εμποδίζουν τα νεύρα να αποστέλλουν σωστά τα απαραίτητα σήματα, οπότε τα άκρα παγώνουν ή πονούν. Τα παγωμένα άκρα σε αυτήν την περίπτωση οφείλονται σε βλάβη που έχει προκληθεί στα νεύρα.

Περιφερική νευροπάθεια. Αισθανόμαστε ότι έχουμε κρύα άκρα αν και αυτό δεν προκύπτει κατά την αφή τους. Παράλληλα τα άκρα μουδιάζουν, μυρμηγκιάζουν ή υπάρχει αίσθηση καψίματος στα άκρα. Η περιφερική νευροπάθεια οφείλεται συνήθως σε νευρική βλάβη που προκαλούν διαβήτης, αλλά και η έκθεση σε τοξίνες, μολύνσεις ή η ανεπάρκεια βιταμινών. Ζητείστε ιατρική συνδρομή χωρίς καθυστέρηση.

Χιονίστρες. Τις προκαλεί η έκθεσή μας στο κρύο και οφείλονται στην εναλλαγή κρύου και ζέστης.  Πρόκειται για επίπονες φλεγμονές μικρών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος.  Όταν από εξωτερικές  χαμηλές θερμοκρασίες βρεθούμε απότομα σε θερμαινόμενο χώρο, αυτή η απότομη αλλαγή  μπορεί να προκαλέσει γρήγορη διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα. Δεν υπάρχει όμως αντίστοιχη διαστολή  των μεγαλύτερων αγγείων της ευρύτερης περιοχής, οπότε εμποδίζεται η ομαλή ροή του αίματος και προκαλείται διαρροή αίματος στους γύρω ιστούς.

Σύνδρομο Ρεϊνό. Η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει την παροχή αίματος κυρίως σε παλάμες και πέλματα αλλά και σε άλλα  μέρη του σώματος. Πρώτος την αναγνώρισε τον 19ο αι. ο Γάλλος γιατρός Μορίς Ρεϊνώ και πήρε το όνομά του. Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή ή υπάρχει έντονο στρες, τα αιμοφόρα αγγεία συσπώνται ανεξέλεγκτα και παρεμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Η περιοχή στην οποία εκδηλώνεται το σύνδρομο, αρχικά γίνεται λευκή και στη συνέχεια μελανιάζει. Όταν ολοκληρωθεί το επεισόδιο- κατά τη διάρκεια του οποίου τα άκρα πονούν ή μουδιάζουν- τα άκρα επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση και αποκτούν ένα κοκκινωπό χρώμα.  Συνήθως δεν υπάρχει φανερή αιτία, αν και μπορεί να ευθύνονται αυτοάνοσες νόσοι (ρευματοειδής αρθρίτιδα ή σκληρόδερμα).

Υποθυρεοειδισμός. Οι ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής, ελέγχουν το ρυθμό λειτουργίας των κυττάρων.  Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, επιβραδύνουν οι βιολογικές λειτουργίες και είμαστε ευαίσθητοι στο κρύο. Παράλληλα, μπορεί να εκδηλωθούν μόνιμη κόπωση, δυσκοιλιότητα κι αύξηση του βάρους χωρίς προφανή αιτία.

Ανορεξία. Όταν ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται- ως αποτέλεσμα του χαμηλού βάρους- το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά.

Ακροκυάνωση. Είναι συχνότερη στις γυναίκες και προκαλεί μελάνιασμα στα άκρα. Αν και δεν συνοδεύεται από πόνο όπως το σύνδρομο Ρεϊνό, εκτιμάται ότι οφείλεται σε στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων σε  παλάμες, πέλματα και πρόσωπο.

Καθιστική ζωή. Συμβάλει στην κακή κυκλοφορία του αίματος. Το καθημερινό περπάτημα με τα κατάλληλα παπούτσια για μισή με μία ώρα την ημέρα, προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Κρατήστε τα πόδια σας ζεστά

Ακόμη κι αν δεν είναι παθολογικά τα αίτια που προκαλούν αίσθημα κρύου στα πόδια, τα ζεστά άκρα βοηθούν να διατηρηθεί η επιθυμητή θερμοκρασία και στο υπόλοιπο σώμα.  Όπως αναφέρουν μελέτες, τα κρύα άκρα αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης.  Η πτώση της θερμοκρασίας επιβραδύνει την κίνηση των τριχιδίων στο εσωτερικό της μύτης τα οποία λειτουργούν ως φίλτρο για τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Έτσι, εισβάλλει ευκολότερα ο ιός στο σώμα και δραστηριοποιείται. Να σημειωθεί ότι η σωματική άσκηση διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία στα άκρα, οπότε ασκηθείτε!

 

SHARE
RELATED POSTS
Εκδήλωση ΓΕΣ & ΑΚΟΣ στη Λέσχη Θεσσαλονίκης: “Όταν η Τέχνη θεραπεύει, η θεραπεία γίνεται Τέχνη!”- 2.12.2018
Το πιο…  γλυκό δώρο της φύσης, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τι μάσκα να διαλέξω;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.