Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης για το Golf-Βόρειο Αφάντου Ρόδου στον Μερκούρη Αγγελιάδη

Spread the love

Υπεγράφη την Παρασκευή, μετά την εκπλήρωση των αναβλητικών αιρέσεων και τη διευθέτηση σειράς νομικών και τεχνικών ζητημάτων, η σύμβαση πώλησης (SPA) για το Golf- Βόρειο Αφάντου, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της M.A. Angeliades Inc. 

Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνεται από το Ταμείο, μπαίνει στην τελική ευθεία η αξιοποίηση των ακινήτων στην Αφάντου, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση δύο μεγάλων έργων τουριστικής ανάπτυξης στο νησί.

Το γήπεδο γκολφ Αφάντου βρίσκεται 20 χλμ. νότια της πόλης της Ρόδου, στην ανατολική πλευρά του νησιού, στην περιοχή Αφάντου. Πρόκειται για γήπεδο γκολφ και κτιριακές εγκαταστάσεις προς εξυπηρέτηση των πελατών – παιχτών, σε παραλιακή έκταση εμβαδού περίπου 1.500 στρεμμάτων.

Το γήπεδο, επιφάνειας 550 στρεμμάτων, σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Donald Harradine, ο οποίος έχει σχεδιάσει ένα πολύ σημαντικό αριθμό γηπέδων (580) στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, και Αφρική. Το γεγονός αυτό καθιστά «επώνυμο» το γήπεδο της Αφάντου. Η προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να προχωρήσει η επένδυση πάει πίσω στο 2016.

Για το Golf – Βόρειο Αφάντου είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής η M.A. Angeliades Inc, έναντι συνολικού τιμήματος 26,9 εκατ. ευρώ, ενώ για το Νότιο Αφάντου προτιμητέος επενδυτής έχει ανακηρυχθεί η Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί μετά τη σχετική έγκριση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ενώ σύντομα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης πώλησης και για το Νότιο Αφάντου.

Σημειώνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση των δύο ακινήτων στην Αφάντου, ακολούθησε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μια από τις αναβλητικές αιρέσεις για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αποτελεί η δημοσίευση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), με το οποίο αποδίδονται χρήσεις γης και όροι δόμησης στο ενιαίο ακίνητο (Βόρειο και Νότιο), αίρεση η οποία πλέον έχει εκπληρωθεί (ΦΕΚ ΑΑΠ/180/2016). Ωστόσο, πριν την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, το σύνολο του ακινήτου, καθώς και ευρύτερη έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος.

Το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου των δύο προεπιλεγέντων επενδυτών, υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, με αντικείμενο τη διενέργεια, με δική του δαπάνη, προκαταρκτικών δοκιμαστικών τομών.

Μετά από την ολοκλήρωση των τομών, αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, οι οποίες δεν κατέδειξαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, το Ταμείο ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιοποίησης των ακινήτων.

SHARE
RELATED POSTS
Ο Πράσινος «Παπαγάλος»!🦜The Green “Parrot”!, του Γιώργου Σαράφογλου-by George Sarafoglou
Η Ελληνική Μακεδονία είναι Ελληνική (Το plan b της απευκταίας αποτυχίας), του Πάνου Μπιτσαξή
Eις μνήμην Δημήτρη Φύσσα(ςς), του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.