Ανοιχτή πόρτα ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Η Ρόδος πρωτοπορεί: θέτει βάσεις και στην συνοικιακή κομποστοποίηση αστικού περιβάλλοντός

Spread the love

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου η 2η Τεχνική συνάντηση του προγράμματος ACUA (συστήματα αυτόνομης οικιακής κομποστοποίησης σε αστικό περιβάλλον), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ρόδου στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο πρόγραμμα και στην συνάντηση συμμετείχαν εκτός του Δήμου Ρόδου εκπρόσωποι του Δήμου Ηρακλείου, του Δήμου Λεμεσού και των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του ΤΕΙ Κρήτης και του ΤΕΠΑΚ από την Κύπρο. Από πλευράς Δήμου Ρόδου παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου συμμετείχαν ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Γαμβρούδης Χρήστος (επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος) καθώς οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου, κ. Γεραβέλης και κα. Ριζοπούλου.

Στόχος του έργου ACUA (Autonomous Composting units for Urban Areas), είναι η ανάπτυξη μέσα στον αστικό ιστό και με επίκεντρο την πολυκατοικία ή έναν μικρό αριθμό πολυκατοικιών, ενός συστήματος συγκέντρωσης των παραγόμενων βιοαποβλήτων και επεξεργασίας τους στον ίδιο χώρο, χωρίς φυσικά τη δημιουργία της οποιασδήποτε όχλησης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο επιστημονικός υπεύθυνος του Δήμου Ρόδου Δρ. Χρήστος Γαμβρούδης παρουσίασε τα έως σήμερα ερευνητικά αποτελέσματα καθώς και τον προγραμματισμό-χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών δράσεων του Δήμου. Όπως ανέλυσε «Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική πρακτική για τη μείωση των αποβλήτων και μια καλή επιλογή επεξεργασίας στην πηγή. Είναι ένας εύκολος και φυσικός τρόπος μετατροπής των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας και των φυτικών υπολειμμάτων του κήπου σε χρήσιμο λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο και στις γλάστρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών τα οργανικά σκουπίδια αποτελούν περίπου το 40% των απορριμμάτων που παράγει κάθε νοικοκυριό και σε ποσοστό 70% μπορούν να κομποστοποιηθούν. Βάσει χωροταξικών κριτηρίων καθώς και μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τον περασμένο Ιανουάριο επιλέχθηκαν πέντε περιοχές στον αστικό ιστό της Ρόδου για την τοποθέτηση των 5 Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την προμήθεια τους καθώς και μέσων διαλογής στην πηγή (καφέ κάδοι, κομποστοποιήσημες σακούλες κ.α) προϋπολογισμού 167.183 ευρώ με ΦΠΑ. Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις οι κομποστοποιητές που θα τοποθετηθούν αναμένεται να διαχειριστούν, μέσα σε ένα πλήρες έτος, περισσότερους από 50 tn βιοαποβλήτων σε κάθε δήμο και ακόμα 25 tn ανακυκλώσιμων υλικών».

Ο Δήμαρχος Ρόδου αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες τόνισε πως «Με το πρόγραμμα της χορήγησης των μηχανισμών  κομποστοποίησης, ο Δήμος Ρόδου εντάσσεται πλέον στους οικολογικούς δήμους που εφαρμόζουν, έστω και πιλοτικά, την συνοικιακή κομποστοποίηση και που αποσκοπούν μέσα από την εφαρμογή των ορθολογικών μεθόδων διαχείρισης των αποβλήτων (ανακύκλωση, κομποστοποίηση), να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό  τους αποτύπωμα. Με το παρόν πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται έχουμε ως στόχο την ανάπτυξη της συνοικιακής κομποστοποίησης για την μείωση των οργανικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους κάδους, την περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων από τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και τα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα τη δημιουργία ισχυρών περιβαλλοντικών κινήτρων στους δημότες. Το έμμεσο και βραχυπρόθεσμο όφελος αφορά στο ότι με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος ο Δήμος θα προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνοικιακής κομποστοποίησης και σε άλλες περιοχές της Ρόδου. Η εικόνα του Δήμου μας, είναι υπόθεση και προτεραιότητα όλων μας. Συνεχίζουμε όλοι μαζί, τη μάχη για να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο οι υπηρεσίες πρασίνου, περιβάλλοντος, καθαριότητας και ανακύκλωσης, ώστε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία».

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Ρόδου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρύτανη του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (ΤΕΙ Κρήτης) καθηγητή κ. Μανιό Θρασύβουλο όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε η ενδυνάμωση της μέχρι τώρα σχέσης επικοινωνίας και συνεργασίας σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης οργανικών αποβλήτων με το ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο αποτελεί νευραλγικό κύτταρο στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας για τη χώρα μας.

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κα. Λίστα Κρεμαστινού τόνισε πως «Με την συνοικιακή κομποστοποίηση παίρνουμε όλοι μέρος στη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων. Παράλληλα το παραγόμενο άριστης ποιότητας κόμποστ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό για την κάλυψη μέρους των αναγκών των πολιτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και του Δήμου ενώ στο προσεχές διάστημα η Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου προγραμματίζει και σεμινάρια για ενημέρωση και επιμόρφωση των δημοτών σε θέματα κομποστοποίησης».

SHARE
RELATED POSTS
Ο «Ένας» και οι «Κανένας»! – Collision Course!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
La mer Charles Trenet
Το κομματικό Υπέρ-Εγώ, του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.