Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στην Πολιτική

Οικογενειακή υπόθεση: Όταν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής γίνονται reality show μαγειρικής, του Πρέσβυ

Spread the love

Η συνταγή των μαγειρεμάτων της παραπληροφόρησης και των κατασκευασμένων ειδήσεων, είναι γνωστή, αλλά πρέπει κανείς να είναι και «επιτήδειος» μάγειρας για να πλασάρει ένα «ελκυστικό» πιάτο.

Αν όχι, τότε προκύπτει ένας κακοφτιαγμένος λαπάς, όπως αυτοί που συνηθίζει το κίτρινο «Πρώτο Θέμα».

Τελευταίο δείγμα ενός κακοφτιαγμένου «δημοσιογραφικού» μυθιστορήματος, με έντονες δόσεις επιστημονικής φαντασίας, αρκετή πολιτικο-διπλωματική βυζαντινή ίντριγκα κακοποιημένου σεναρίου Τζον Λε Καρέ, με μισές αλήθειες, κάμποσα ψέματα, αρκετά fake news, και βέβαια, μεγάλες ποσότητες μαγειρικής και γαστριμαργικών απολαύσεων, λες και είναι βγαλμένες από τα μυθιστορήματα αστυνομικού μυστηρίου του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, αποτελεί η προσπάθεια νεοφώτιστης συγγραφέα, που στο κυριακάτικο «αφήγημά» της, βάζει σαν σκοπό της να «μυήσει» τον ανυποψίαστο αναγνώστη, «πτωχό» μέσο Έλληνα, στα μυστήρια της «σχέσης» Κοτζιά–Καμμένου.

Σε αυτό το σκηνικό, λοιπόν, το ουΐσκυ και το κρασί, ρέουν άφθονα.

Η εικόνα αυτή, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να ήταν τέλεια, εάν έλειπαν τα φρέσκα ψάρια που οι μαγαζάτορες του Μικρολίμανου είναι πρόθυμοι να φιλέψουν την «εξουσία» με ένα και μόνο τηλέφωνο.

Και, βέβαια, μια εσάνς (essence) Βρυξελλών, πάλι όμως, γύρω από το τραπέζι «με αχνιστά μύδια με τηγανητές πατάτες, το άτυπο εθνικό πιάτο του Βελγίου», και ίσως την μπύρα να ρέει άφθονη, έρχεται να εμπλουτίσει το -αλα Μονταλμπάν- σενάριο των δυο πολιτικών, οι οποίοι, ενώ κάποτε τα «έτσουζαν», συνοδεία γκουρμεδιών, τώρα είναι στα μαχαίρια.

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά αυτό είναι «Το παρασκήνιο μιας επικίνδυνης σύγκρουσης», όπως τιτλοφορείται, άλλωστε, το δημοσίευμα.

Το οποίο προσθέτει: «Οι δύο υπουργοί είχαν μια σταθερή σχέση παρά τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές τους. Για το Κυπριακό όμως και κυρίως για το Σκοπιανό έβγαλαν μαχαίρια και τώρα αποτελούν ένα εκρηκτικό δίδυμο στην κυβέρνηση».

Κολητάρια, λοιπόν, οι Κοτζιάς και Καμμένος.

Τώρα, αν όλες αυτές οι συναντήσεις που περιγράφει το «ρεπορτάζ», ουδέποτε έγιναν στην πραγματικότητα, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, καταβάλλεται μια ατυχής προσπάθεια για να εμφανιστούν οι δυο πολιτικοί, όχι απλά ως «κολητάρια» στις προσωπικές σχέσεις τους, αλλά και «ιδεολογικά συγγενείς».

Και το ένα και το άλλο, βέβαια, αποτελούν αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας.

Πόσο μάλλον, αφού, ακόμα και οι στοιχειωδώς γνωρίζοντες τις πολιτικές αντιλήψεις, αλλά και τους χαρακτήρες των δυο, ξέρουν πολύ καλά ότι όλα αυτά ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν.

Γεμάτο το ποτήρι των fake news

Όμως, ο ντετέκτιβ, Πέπε Καρβάλιο, ο πρωταγωνιστής του Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν, φανατικού λάτρη της διεθνούς κουζίνας, ήταν λεπτολόγος.

Τόσο στη διερεύνηση και επίλυση των υποθέσεων που αναλάμβανε, όσο και στις συνταγές που αυστηρά έπρεπε να ακολουθήσει για να φτιάξει ένα ελκυστικό πιάτο.

Εδώ, ωστόσο, τα «μαγειρεία» του Πρώτου Θέματος, δεν έχουν καν φροντίσει να συλλέξουν και πολύ περισσότερο να διασταυρώσουν στοιχειωδώς πληροφορίες, όπως, εξάλλου, είθισται, έστω θεωρητικά, να κάνει ένας δημοσιογράφος.

Για παράδειγμα, βασικός κανόνας για να γραφτεί ένα στοιχειωδώς αξιόπιστο αστυνομικό μυθιστόρημα – πολιτικό θρίλερ, είναι να γνωρίζει ο συγγραφέας του τις συνήθειες των πρωταγωνιστών του.

Ετσι, το να εμφανίζει κανείς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ως μεγάλο πότη ουΐσκυ, κρασιού, κ.ο.κ., τη στιγμή που ο άνθρωπος δεν βάζει γουλιά αλκοόλ στο στόμα του, εκτός από χυμούς και αναψυκτικά, σημαίνει ότι παίρνεις μηδέν προτού καλά – καλά ξεκινήσεις να γράφεις το σενάριο του μυθιστορήματος.

Απαξ και η «συγγραφέας», λοιπόν, έχει υποπέσει σε τόσο σοβαρό λάθος, πως θα την πάρεις στα σοβαρά, όταν γράφει για σημαντικά θέματα, όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό, ή, όταν θέλοντας να δώσει μια εσσανς ίντριγκας, γράφει για όσα διαδραματίζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του μεγάρου Μαξίμου;

Τζίφος το μυθιστόρημα. Κοντολογίς, άλλο τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και άλλο τα reality show μαγειρικής στην ελληνική TV.

Χοντροκομμένη παραπληροφόρηση για το Κυπριακό

Το Πρώτο Θέμα, ωστόσο, προβαίνει και σε μια ανακρίβεια, αν όχι συνειδητή λαθροχειρία.

Εμφανίζει τον υπουργό Εξωτερικών ως εκείνον που ήταν έτοιμος να «να προχωρήσει σε σημαντικές εκπτώσεις» στο Κυπριακό.

Εξυφαίνουν, δηλαδή, το γνωστό –και πολλάκις δημοσιευθέν- σενάριο του «ξεπουλήματος» του ονοματολογικού των Σκοπίων και, βέβαια, του Κυπριακού.

Κι’ αυτό, όταν είναι γνωστό ότι, από το 2015, ο Νίκος Κοτζιάς έθετε δημόσια το θέμα του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων και των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο, και έγραψε εκατοντάδες σελίδες γι’ αυτά τα θέματα, προκειμένου να τεκμηριώσει, αλλά και για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

Και επέβαλε αυτή τη θέση του κόντρα σε όλους.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι, μάλιστα, ότι τότε κατηγορήθηκε γι’ αυτό από τη Νέα Δημοκρατία (!).

Τόσο κατά τη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, στην Ελβετία, πέρυσι το καλοκαίρι, όσο και στην προηγούμενη Διάσκεψη, τον Ιανουάριο του 2017, ήταν εκείνος που επέμεινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση του προβλήματος με την απαράδεκτη συνθήκη εγγυήσεων (στην πραγματικότητα, συνθήκη που άνοιξε το δρόμο για τον «Ατίλλα»), και την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Κάτι, εξάλλου, που αποτελεί πλέον κεκτημένο («κεκτημένο Γκουτιέρες»), και από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η όποια νέα διαπραγμάτευση υπάρξει -εάν υπάρξει- για την επίλυση του Κυπριακού.

Επίσης, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, τότε ο Ν. Κοτζιάς κατηγορήθηκε ανοικτά από ισχυρά μεγάλα, ξένα κέντρα, τα οποία ήθελαν την όπως – όπως, εδώ και τώρα, «λύση» του Κυπριακού.

Ούτε και αυτό το γνωρίζουν τα «μαγειρεία» του Πρώτου Θέματος;

Προφανώς, η επίδοξη μυθιστορηματογράφος της εφημερίδας, είτε αγνοεί παντελώς τα γεγονότα, είτε τα ξέρει, αλλά τα διαστρεβλώνει συνειδητά, όταν ξεδιπλώνει το σενάριο επιστημονικής φαντασίας, γράφοντας ότι ήταν ο κ. Π. Καμμένος που «προβληματίστηκε από τους ελιγμούς του Νίκου Κοτζιά, θεωρώντας πως ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε σημαντικές εκπτώσεις.

»Το σύννεφο διαλύθηκε γρήγορα, αφού ο υπουργός Άμυνας, όχι μόνο δεν ενέδωσε, αλλά και κατάφερε να εγγράψει στην ατζέντα το κρίσιμο αυτό ζήτημα».

Κατά την κειμενογράφο, λοιπόν, ευτυχώς που έγιναν όλα αυτά γιατί ο Κοτζιάς ήταν έτοιμος να τα δώσει όλα στους Τούρκους (όπως άλλωστε, μετά, και στους Σκοπιανούς).

Βέβαια, το γεγονός ότι η Άγκυρα του έριχνε όλη την ευθύνη πάνω του, κατηγορώντας τον για αδιαλλαξία, ή ότι Δυτικές «ναυαρχίδες» των ΜΜΕ, γνωστές για τις σχέσεις τους με ισχυρούς Δυτικούς κύκλους που πίεζαν για «λύση», είχαν κάνει κόκκινο πανί τους τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, δεν έχουν καμία σημασία.

Εξάλλου, όλα αυτά δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, αφού δεν συνοδεύονται από κάποια γαργαλιστική, γαστριμαργική αποκάλυψη, δεδομένου ότι ο Νίκος Κοτζιάς κρατάει έως σήμερα επτασφράγιστο μυστικό τι επιδόρπιο έτρωγε όταν ήταν έτοιμος να τα δώσει όλα στους Τούρκους, στο Κραν Μοντανά!

Οικογενειακή εργολαβία

Ωστόσο, από το στόρυ, όπου με πλούσια εδέσματα και αλκοόλ παίζονται οι τύχες της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε να λείπει και το πλούσιο σασπένς με βυζαντινές – κυβερνητικές ίντριγκες.

«Στο παρελθόν, είχαν πιει κρασί και είχαν απολαύσει μεζέδες, στους οποίους και οι δύο (σ.σ. Κοτζιάς, Καμμένος) έχουν ιδιαίτερη αδυναμία», αλλά τώρα, που τέτοια;

Το Κυπριακό και το Σκοπιανό, δυστυχώς, έβαλε τέλος στις γαστριμαργικές απολαύσεις.

Τέρμα πια και τα φρέσκα ψάρια από το Μικρολίμανο που «τράταρε» ο Πάνος Καμμένος τον Ν. Κοτζιά, με ένα τηλέφωνο του πρώτου στους μαγαζάτορες, τους οποίους ξέρει τόσο καλά «που τους αποκαλεί με το μικρό όνομά τους».

Και για να μην έχετε καμία αμφιβολία, κάπου εκεί, μεταξύ κρασιού (λευκού, κατά προτίμηση) και φρέσκου ψαριού, ο Π. Καμμένος «λέγεται ότι σε κομβικές στιγμές για το μέλλον του Νίκου Κοτζιά στην κυβέρνηση, μεσολάβησε παρασκηνιακά για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του πρώτου με παίκτες-κλειδιά στο Μέγαρο Μάξιμου».

Στη συνέχεια, το σενάριο προβλέπει «ουίσκι και ξηρούς καρπούς» για τους δυο ξένους στην ίδια πόλη (τους Κοτζι;a, Καμμένο, στην κυβέρνηση), οι οποίοι, εκτός των άλλων είχαν το εξής σημαντικό κοινό:

«Βρίσκονταν και οι δυο απέναντι στις εθνομηδενιστικές ιδεοληψίες της Κουμουνδούρου».

Και κάπου εκεί είχε έλθει πλέον η ώρα να παρέμβει ο Π. Καμμένος «στο πρωθυπουργικό επιτελείο», όπου «δεν τρέφουν και τα καλύτερα αισθήματα για τον υπουργό Εξωτερικών», για να … σώσει (!) τον Ν. Κοτζιά.

Αλλά, ο υπουργός Άμυνας μάλλον παραβίαζε ανοικτές θύρες, αφού ο Αλέξης Τσίπρας αν και «τον θεωρεί (σ.σ. τον Κοτζιά) πολύ δύσκολο, του αναγνωρίζει ότι ξέρει τα θέματα. Εκτός αυτού, δεν θα διακινδύνευε να τον απομακρύνει επειδή τον θεωρεί απρόβλεπτο και ικανό για όλα και ως εκ τούτου φοβάται το κόστος».

Είναι, πράγματι, απορίας άξιον πόσο επιφανειακά προσεγγίζουν οι κάθε λογής ευφάνταστοι μυθιστορηματογράφοι τα γεγονότα, αλλά και πόσο διαστρεβλωμένα, είτε επειδή βαριούνται να διασταυρώσουν τις πληροφορίες, είτε, το πιθανότερο με διάθεση παραπληροφόρησης, τα παρουσιάζουν.

Ενδιαφέρον τέλος παρουσιάζει το γεγονός ότι η κειμενογράφος προέρχεται από «οικογένεια αρθρογράφων».

Ένα εκ των μελών της, που παλαιότερα καλλιεργούσε το προφίλ της «πατριωτικής αριστεράς», αφού περιφέρθηκε σε «μαγαζιά» του Μαρινάκη, βρήκε φιλόξενο καταφύγιο στο Πρώτο Θέμα του –γνωστού για τις κρεμάλες που στήνει κάθε τόσο για τους «προδότες» στο Σκοπιανό- Θέμου Αναστασιάδη.

Που’ σαι νιότη μου που θα’ λεγες ότι θα γινόμουν άλλος, δηλαδή.

Η οικογένεια, τέλος, ως άλλοι νεόπλουτοι της εποχής, απέκτησε και site απ’ όπου, μάλιστα, παρελαύνει πλειάδα συντακτών, αρθρογράφων, αναλυτών, πολιτικών, κ.ο.κ..

Και, βέβαια, όπως στο εμφυλιοπολεμικής συνθηματολογίας Πρώτο Θέμα, έτσι και από το site, «στολίζουν» κάθε τρείς και λίγο τον Νίκο Κοτζιά.

Ούτε οικογενειακή εργολαβία να είχαν αναλάβει!

Πηγή: tribune.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η λογική είναι μνησίκακη. Εκδικείται και Πρωθυπουργούς αν την περιφρονήσουν, του Πάνου Μπιτσαξή
Η Παραγωγή μετά τον Covid, του Ηλία Καραβόλια 
Χρόνια Μπόλικα, Φίλοι μου!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.