Πόρτα στις Επιστήμες

Ωριωνίδες στον ουρανό!

Spread the love

Μια νέα βροχή από πεφταστέρια, οι Ωριωνίδες, κορυφώνεται στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου και φέτος αναμένεται να φθάσουν στο μέγιστο σημείο τους το βράδυ της Τρίτης 21 Οκτωβρίου προς χαράματα Τετάρτης 22 Οκτωβρίου.

Επειδή δεν θα υπάρχει φωτεινή Σελήνη στον ουρανό, η εποχή θεωρείται κατάλληλη για παρατήρηση. Οι καλύτερες -και πιο βολικές- ώρες για παρατήρηση είναι, με κατεύθυνση προς την ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή, στο μέτρο βέβαια που ο κατά τόπους ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα.

Οι Ωριωνίδες, που πήραν το όνομά τους επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα (ή λίγο πιο βόρεια, από το μεγάλο άστρο Μπετελγκέζ), δημιουργούνται από τα υλικά που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες μετέωρα (συνήθως 20 έως 25 ανά ώρα, αλλά μπορεί να φθάσουν και τα 50) εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τα πεφταστέρια των Ωριωνίδων είναι από τα πιο γρήγορα, καθώς συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και αφήνουν έντονα ίχνη στον ουρανό.

SHARE
RELATED POSTS
Ολοταχώς προς τον ΄Ηλιο, του Δρ Γιώργου Γραμματικάκη
Ένας ακούραστος ταξιδιώτης του διαστήματος, του Δρ Γιώργου Γραμματικάκη
08-123430asteroid.jpg
Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει στις 19 Απριλίου σχετικά κοντά από τη Γη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.