Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

ΚΕΔΕ: οι 6 προτάσεις που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία-Παμψηφεί το αίτημα του Δημάρχου Ρόδου Φ. Χατζηδιάκου για τον ΦΠΑ

24174188_2053226068247023_6178741127817830873_n.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24174188_2053226068247023_6178741127817830873_n.jpg

 

 

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα με τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για μία ριζική μεταρρύθμιση με ισχυρούς δήμους, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που ολοκληρώθηκε το απόγευμα στα Ιωάννινα.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, κατά την ομιλία του στη λήξη του Συνεδρίου, έστειλε το μήνυμα πως η Αυτοδιοίκηση, ενωμένη, απαιτεί τη μεγάλη αλλαγή, μία ριζική μεταρρύθμιση με αιχμή την αποκέντρωση και την ισχυροποίηση του θεσμού.

 

24296595_2053225948247035_423150262835611551_n.jpg

 

Δυναμική ήταν και η παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κου Φώτη Χατζηδιάκου, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα.

 

Ομόφωνα δεκτό το ψήφισμα που κατέθεσε ο κος Χατζηδιάκος, για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

 

Πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και ανάδειξη όλων των βασικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί Δήμοι της χώρας, έστειλε από τα Γιάννενα όπου διεξάγεται το ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου, με θέμα:

 

«Αλλάζουμε το κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα,» ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος.

 

Παρουσία μεγάλης αντιπροσωπευτικής ομάδας από το Νότιο Αιγαίο, αποτελούμενη από είκοσι τρεις (23) συνολικά εκπροσώπους (Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέλη της ΠΕΔ), ο επικεφαλής κος Φώτης Χατζηδιάκος, στην εισήγησή του, παρουσία των Αντιδημάρχων του Δήμου Ρόδου: Οικονομικών κου Σάββα Διακοσταματίου, Ανάπτυξης κου Γιώργου Πόκκια, εστίασε σε πέντε βασικούς τομείς: (Αντιπλημμυρικά έργα, Μεταναστευτικό, Σχέσεις Δήμων με Περιφέρειες, Νέος εκλογικός Νόμος και τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ), καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Ειδικότερα ο κος Χατζηδιάκος, ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κο Γιώργο Πατούλη, την έκδοση ψηφίσματος για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, που έγινε ομόφωνα δεκτό, από το σύνολο των συνέδρων και Δημάρχων της χώρας.

 

Ακολούθως ο Δήμαρχος Ρόδου, αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα και τις καθυστερήσεις ωρίμανσης των μελετών, λόγω της δαιδαλώδους νομοθεσίας. Ζήτησε την απλοποίηση των διαδικασιών και την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ. Επιπλέον αναφέρθηκε στις πρόσφατες καταστροφές στη Σύμη κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο συγκοινωνιακό πρόβλημα, που έγινε πιο ορατό, με το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική να δυσκολεύονται να μεταφέρουν δυνάμεις στο νησί.

«Ο χαρακτήρας της νησιωτικότητας του Νοτίου Αιγαίου, είναι αυταπόδεικτος με τα 48 Νησιά και τα 150 Λιμάνια». Οι μειωμένοι συντελεστές όπως τόνισε ο Δήμαρχος, ήταν το μοναδικό μέτρο που στήριζε την ιδιαιτερότητα της περιοχής. Η κατάργηση τους έρχεται τη χειρότερη στιγμή, με ανοικτά σοβαρά ζητήματα, όπως οι φυσικές καταστροφές και το συγκοινωνιακές δυσκολίες, αλλά κυρίως το προσφυγικό, το οποίο παρ΄ όλες τις ανεξάντλητες, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, αντοχές για αλληλεγγύη των νησιωτών, έχει φέρει στα όρια τις υποδομές των δήμων, ειδικότερα όταν το 90% των χρημάτων που εισέρευσαν στη χώρα για το προσφυγικό, είχε ως αποδέκτη τις ΜΚΟ.

 

Όσον αφορά τις σχέσεις των Δήμων με τις Περιφέρειες ο κος Χατζηδιάκος ζήτησε αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, θέτοντας ως παραδείγματα τις εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Να διαχωρίσουμε τους ρόλους και να γνωρίζουμε τις ευθύνες που έχει ο καθένας», ενώ τόνισε την ανάγκη να επικρατήσει αλληλοσεβασμός και συναλληλία.

 

Μιλώντας για τις προωθούμενες καταστατικές αλλαγές στον «Καλλικράτη» και το νέο εκλογικό Νόμο για τους ΟΤΑ, κατηγορηματικά δήλωσε: «Με την απλή αναλογική, δεν θα υπάρχει αυτοδιοίκηση, δεν θα υπάρχουν Δημοτικά Συμβούλια δεν θα υπάρχουν Δήμοι. Νομοθετούν το τσάμπα και επαναφέρουν τον Καποδίστρια» Ο Κος Χατζηδιάκος ζήτησε διαβούλευση του θέματος, ώστε να κατατεθούν οι απόψεις των αυτοδιοικητικών και να βρεθούν σημεία συμφωνίας.

 

Τέλος, έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, στο νέο Νόμο, με την θέσπιση πόρων που ανήκουν στους Δήμους. Ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα τελών που θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικά προς τις τοπικές κοινωνίες, όπως τα έσοδα από αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, που καρπώνεται αποκλειστικά το Υπουργείο Πολιτισμού και θα έπρεπε να δίνεται ποσοστό στους Δήμους που έχουν την ευθύνη συντήρησης των μνημείων, αλλά και το τέλος διανυκτέρευσης, το οποίο διαφαίνεται να καταλήγει στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους.

 

 

Οι διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ, διατυπώνονται στο ψήφισμα ως 6 αδιαπραγμάτευτες θέσεις.

 

– Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού, ενόψει της Αλλαγής του Καλλικράτη.

 

– Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου ότι αποφασιστεί, να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.

 

– Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών, καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

 

– Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των Εταιρειών Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε. έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δις από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυβέρνησης), για τους Δήμους μας. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι και για άλλους σκοπούς τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών.

 

– Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης.

 

– Ισότιμη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

 

Να σημειωθεί τέλος, ότι στο συνέδριο έγιναν και επιμέρους ψηφίσματα για το Παλαιστινιακό, τα δημοτικά ΜΜΕ και για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

 

SHARE
RELATED POSTS
Η φωνή του Πλανητάρχη, του Ηλία Καραβόλια
Ναρκωτικά και πρόταση Γερουλάνου: απάντηση Ηλιόπουλου και Μπακογιάννη
Ο βρακοφόρος του Αιγαίου στην προεδρική Φρουρά – Επίσημη ένταξη της παραδοσιακής ενδυμασίας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.