Πόρτα στον Κόσμο

Οι γκρίζοι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο και η δική μας ελαφρότητα, του Γιάννη Σιδέρη

Spread the love

 

 

 

Όσα δεν κατόρθωσε επί 40 χρόνια το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο, θα τα επιβάλει το φυσικό αέριο, και με τρόπο προφανώς όχι δίκαιο!

 

Η διαχρονική θέληση των ΗΠΑ να μειώσει τις ενεργειακές ανάγκες της Ε.Ε. από τη Ρωσία, επιτάθηκε με την γεωπολιτική αστάθεια που δημιούργησε η ουκρανική κρίση. Η νέα περίοδος που αναδύθηκε αναβαθμίζει την Κύπρο και την Ελλάδα, εντείνει τις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων τους, ενδεχομένως όμως και με λύσεις μη δόκιμες και αρεστές στις δύο χώρες!

 

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αποτελεί πλούσια κοιτίδα φυσικού αερίου που χρειάζεται η Δύση: Σύμφωνα μελέτες πετρελαϊκών ινστιτούτων, που αναφέρει σε άρθρο του ο καθηγητής Ι. Μάζης (), προκύπτει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, μπορούν να τροφοδοτήσουν κατ’ αποκλειστικότητα την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 για 20 περίπου χρόνια – και για 200 περίπου χρόνια αν συμμετέχουν σε αυτήν, μέρος μόνον, των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Λιβύης ( σ.σ. κάτι που παραπέμπει και στις ύποπτες σκοπιμότητες της «αραβικής άνοιξης», που τόσο υμνήθηκε από τα ευρωπαϊκά και εγχώρια ΜΜΕ).

 

Της άντλησης του φυσικού αερίου ωστόσο, προηγείται η πολιτική διευθέτηση των προβλημάτων της περιοχής, προκειμένου να αέριο να ρέει απρόσκοπτα στη Δύση! Γιαυτό και σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά την επίσκεψή του στην Λευκωσία την ερχόμενη εβδομάδα, θα τονίσει την «ισχυρή υποστήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών για μια συνολική διευθέτηση για επανένωση του νησιού σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα». Για τον σκοπό αυτό προετοιμάζεται και μια επικοινωνιακή επίδειξη καλής θελήσεως: Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία της επίσκεψης για να ανακοινώσουν τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανομένης και της κλειστής περιοχής».

 

Παράλληλα θα συναντηθεί και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Χαμπέρ Τουρκ», δεν μάσησε τα λόγια του και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να είναι ρυθμιστές στην Κύπρο ώστε να καταφέρουν να βγάλουν το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. «Τη Συρία την άφησαν στους Ρώσους – είπε. Δεν θέλουν να αφήσουν και την Αίγυπτο. Κι ενώ ενισχύουν τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο και το Ιράν, δείχνουν ενδιαφέρον και για την Κύπρο».

 

Η επίσκεψη Μπάιντεν προηγείται κατά λίγο της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, όπου η Ε.Ε. θα παρουσιάσει σχέδιο δράσης για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία – απόφαση που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου. Αντικείμενο θα είναι ένα σύνθετο πλαίσιο παρεμβάσεων για τους αγωγούς, τις ενεργειακές οδούς, τι εναλλακτικές λύσεις, την στρατηγική ασφάλειας κ.α. Παράλληλα τη συζήτηση κορυφής θα απασχολήσουν ζητήματα της θαλάσσιας πολιτικής της Ε.Ε., της πολιτική ασφάλειας στη θάλασσα, οι θαλάσσιες ζώνες, οι ΑΟΖ κλπ.

 

Η χώρα μας σε αυτό το περίπλοκο πλαίσιο, με δεδομένη την ύπαρξη ορυκτού πλούτου, και δεδομένη την γεωγραφική της θέση – αφού βρίσκεται στο σταυροδρόμι των ενεργειακών κόμβων – αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά. Το κακό είναι ότι αναβαθμίζεται… ερήμην της. Οι λύσεις που θα προταθούν, άπτονται των κρίσιμων εθνικών και οικονομικών μας θεμάτων, αλλά σε αυτή την φάση η Ελλάδα δείχνει απούσα, γεγονός που μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ, καθώς η Τουρκία αναζητά τρόπους, ώστε με δούρειο ίππο τους τουρκοκύπριους, να μετάσχει στους πόρους της κυπριακή ΑΟΖ –με πλείστα όσα προβλήματα δύναται να δημιουργήσει αυτό (ήδη υπουργός Ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας κ. Ντέιβι, που βρέθηκε προχθές στην Αθήνα για το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, τόνισε ότι η τροφοδοσία της ΕΕ δεν μπορεί να απειλείται από χώρες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια σαν όπλο!).

 

Αν η Ελλάδα δεν αποφασίσει να παρουσιάσει δικό της πολιτικό σχέδιο σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό σταυρόλεξο που επιφέρει ανακατατάξεις, θα βρεθεί σε δυσχερή θέση. Απαιτούνται – πέραν του σχεδίου – συμμαχίες, ισχυρό εσωτερικό μέτωπο, μελέτη των αλλαγών, ένα εθνικό δόγμα με λίγα λόγια που θα σχεδιάζει το μέλλον της χώρας. Άλλωστε, από τις εξελίξεις στον τομέα αυτόν θα κριθούν πολλά για το μέλλον της οικονομία μας –ακόμη και για την διαπραγμάτευση του χρέους!

 

Τεκμηριωμένη ένδειξη ότι η Ελλάδα, η Κύπρος, και η γενικότερα η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αποκτά κορυφαία θέση στην γεωπολιτική σκακιέρα, είναι και το γεγονός ότι αμέσως μετά την επίσκεψη Μπάιντεν, θα ακολουθήσει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα.

 

Στόχος όλων αυτών είναι να επιβάλλουν την δική τους πολιτική και τα δικά τους συμφέροντα

 

Να θυμίσουμε, ότι τα κράτη της Μεσογείου, πλην της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, δεν έχουν οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες. Αυτό καθιστά πιο εύκολη την παρέμβαση των ΗΠΑ και την επιβολή των θέσεών τους. Η οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι κλειδί για το μέλλον , γιατί με την επιβολή του δικαίου της θάλασσας θα μπορούμε να προσβλέπουμε με αισιοδοξία και ασφάλεια το μέλλον. Κατά συνέπεια πρώτη προτεραιότητα είναι να ελεγχθεί η Τουρκία και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

 

Σε αντίθετη περίπτωση και οι ΗΠΑ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που διψούν για ενέργεια και η Τουρκία που διψά …για περιπέτεια θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα και κρίσεις που η Ελλάδα δεν συζητά καν ως ενδεχόμενα, πόσο μάλλον να προετοιμασθεί να τα αντιμετωπίσει. Έτσι έχει αφήσει τα πάντα και τα εθνικά της συμφέροντα, στην καλή διάθεση των ΗΠΑ και της Γερμανίας που φυσικά ενδιαφέρονται για τα δικά τους συμφέροντα, χωρίς ευαισθησίες.

 

ΥΓ: Όσοι, και όσο ασχολούνται μόνο – μαζί και η αντιπολίτευση- με τις φαιδρότητες του Πάγκαλου, ή με το αν θα φύγουν ή θα μείνουν στις 26 του μηνός, και δεν συζητούν παράλληλα για τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται γύρω μας, τόσο πιο γκρίζο θα κάνουν το μέλλον μας.

Γιάννης Σιδέρης 

SHARE
RELATED POSTS
Χαλέπι: Ξεραίνουν ψωμί για να γλυτώσουν από την πείνα, της Μαρίας Καρχιλάκη
THALAMIGOS.jpg
Με 3.000 ευρώ έκαστος μετανάστης μεταφέρεται με θαλαμηγό στη Μυτιλήνη
Λεοπάρδαλη του χιονιού: η βασίλισσα των πανθήρων – Το είδος που ολοένα και μειώνεται

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.