Πόρτα στην Πολιτική

Ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης, του Γιάννη Σιδέρη

Giannis Sideris
Spread the love

Giannis Sideris

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιάννης Σιδέρης 

 

 

 

 

 

625_1C54E16D-086F-2B0B-5299-D73DBF86FBB4.jpeg

 

 

 

 

 

Στη Σουηδία εισάγουν… σκουπίδια, 800 χιλιάδων τόνων ετησίως, επειδή οι πολίτες της παράγουν λιγότερα από όσα χρειάζονται για την παραγωγή… ηλεκτρισμού και θερμότητας, από τις υπάρχουσες μονάδες καύσης! Χάρις στο σύστημα ανακύκλωσης που έχει αναπτύξει η χώρα, μόνο το 4% των οικιακών απορριμμάτων πηγαίνει στις χωματερές!

 

Στη Γερμανία τα πάντα ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται, ενώ πολλοί δήμοι κερδίζουν χρήματα από τα σκουπίδια. Από το 2005 έχουν καταργηθεί, ουσιαστικά, οι 55.000 παραδοσιακές χωματερές που λειτουργούσαν σε όλη την επικράτεια και έχουν αντικατασταθεί με μερικά από τα πλέον προηγμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων στον κόσμο.

 

Στην Αυστρία, όπως είδαν ιδίοις όμμασι, οι εκπρόσωποι φορέων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχουν άρτια οργανωμένες μονάδες διαλογής και κομποστοποίησης απορριμμάτων, με εργοστάσια σύνθετης επεξεργασίας πολλών ανακυκλώσιμων υλικών και με εργοστάσια καύσης. Υπάρχουν ήδη μονάδες αερόβιας κομποστοποίησης που λειτουργούν εδώ και 30 χρόνια!

 

Στην Κοπεγχάγη χρησιμοποιούν τα σκουπίδια ως καθαρό και εναλλακτικό καύσιμο και ως πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών είναι στο κέντρο τη πόλης! Η Δανία διαθέτει δεκάδες μη συμβατικές μονάδες αποτέφρωσης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης σκουπιδιών, που σημαίνει υπερσύγχρονα εργοστάσια τα οποία μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ενέργεια και θέρμανση για τις κοινότητες που τα φιλοξενούν, με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον.

 

Στη Γαλλία τα σκουπίδια επεξεργάζονται σε ειδικές μονάδες αποτέφρωσης, προκειμένου να παράγουν βιοαέριο και θέρμανση. Από το 2006, οι Γάλλοι κατάφεραν να παράξουν μέσω της καύσης των σκουπιδιών τους σε αποτεφρωτήρες, αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν ένα εκατομμύριο σπίτια με ηλεκτρισμό και 600.000 σπίτια με θέρμανση.

 

Αυτά ήταν μερικά – ολίγα – παραδείγματα από χώρες όπου ο πολιτισμός κυριαρχεί, η οικολογική συνείδηση είναι ανεπτυγμένη, η επιστημονική συνεισφορά επιδιώκει λύσεις και οι πολιτικοί ενδιαφέρονται να συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

 

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται στο μέγαρο Μαξίμου την ΠΟΕ- ΟΤΑ προκειμένου να τους πείσει να καταστείλουν το αγωνιστικό τους φρόνημα και να συμβάλουν στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που σιγοντάρισε τον ξεχασμένο μικρό εμφύλιο στην Κερατέα (μεταξύ κατοίκων, αντιεξουσιαστών εκ μεταφοράς από τα Εξάρχεια και άλλες γειτονιές της Αθήνας και των ΜΑΤ), όταν υπήρξε η προσπάθεια δημιουργίας ΧΥΤΑ. Τότε βρισκόταν στα αγωνιστικά κάστρα, ανεμίζοντας αντιμνημονιακές παντιέρες, και είχε αποκαλέσει την Κερατέα τον πρώτο αντιμνημονιακό της Ελλάδας (δεν ξεχνιούνται αυτά)!

Το πρόβλημα φυσικά είναι παλιότερο του Τσίπρα. Αφορά την κοινωνική μας κουλτούρα, τόσο συνολικά ως λαού, όσο και των παινεμένων πρωτοπόρων εκπροσώπων μας, περιφερειαρχών, δημάρχων, τοπικών βουλευτών. Αυτών που χωρίς καμιά γνώση των σύγχρονων προβλημάτων και των μοντέρνων λύσεων που επιδέχονται, το μόνο που ξέρουν είναι, με αταβιστική συμπεριφορά, να κραυγάζουν το πατροπαράδοτο «όχι σκουπίδια στην αυλή μου».

 

Είμαστε η μόνη χώρα που η αποκομιδή σκουπιδιών ενέχει τέτοια πολιτική σημασία, και τροφοδοτεί πολιτικές συγκρούσεις. Ο αρμόδιος υπουργός Σκουρλέτης, με αρειμάνιο ύφος δήλωσε ότι δεν θα παραδώσει τα σκουπίδια στα ιδιωτικά συμφέροντα. Έχουν γνώσιν όμως οι φύλακες, και ο Πατούλης, καθ’ ύλην γνώστης του θέματος, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, το κάρφωσε, ότι έχει υπογράψει την ιδιωτικοποίηση! Είναι ο ίδιος υπουργός που έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις νομικές προβλέψεις, και ζητούσε από τους δημάρχους την παράνομη ανανέωση συμβάσεων.

 

Χθες το βράδυ κατέθεσε εκτάκτως τροπολογία, με στόχο να ψηφιστεί σήμερα, στην οποία προβλέπεται η υπογραφή νέων συμβάσεων για όσους εργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμόδιοι Δήμοι θα προχωρήσουν στις συμβάσεις και θα καλύψουν τις αναγκαίες πιστώσεις (αν έχουν να τις καλύψουν;). Προβλέπεται επίσης ότι εντός Ιουλίου οι δήμοι θα υποβάλουν αιτήματα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις οικονομικές δυνατότητές τους. Όσο για τους συμβασιούχους, προβλέπεται πρόσθετη μοριοδότηση για όσους έχουν εργαστεί στο παρελθόν στον τομέα της καθαριότητας.

 

Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, αυτή που πρώτη μας έκανε γνωστό ότι είναι διαφορετική η αριστερή αποκομιδή σκουπιδιών από τη δεξιά, ποιεί τη νήσαν ώσπου να περάσει η δύσοσμη μπόρα, κάνοντας «προσημειώσεις» για τι αυριανές ανακατατάξεις στο ηγετικό απαράτ του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μάλλον χάνουν όλοι τους. Ο Μπουτάρης ήδη επιμένει στην απόφασή του να αναθέσει σε ιδιώτες την αποκομιδή, και τότε θα έχουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα. Κάποιοι δήμοι επίσης, που έχουν ιδιωτική ή συμπληρωματική ιδιωτική αποκομιδή, τώρα στην όξυνση, καταρρίπτουν το μύθευμα περί αποτελεσματικής δημόσιας αποκομιδής (την οποία θεωρητικώς ασπάζεται και η στήλη, αλλά τελικά, κάποιες σωστές ιδέες δεν μπορούν να ανθίσουν στην ευκλεή μας χώρα).

 

Τα σκουπίδια είναι εδώ ακόμη, «τη γης η διαμαντόπετρα» όζει σαν χώρα της Κεντρικής Αφρικής, οι εργαζόμενοι (που με το δίκιο τους απεργούν αφού νιώθουν ότι τους κορόιδεψαν) θα επανακάμψουν, και τα σκουπίδια θα μαζευτούν.

 

Ωστόσο, θα εξακολουθούν να είναι… σκουπίδια, και όχι υλικά θέρμανσης, παραγωγής ηλεκτρισμού, και παραγωγής πλούτου. Εδώ είναι Ελλάδα και ισχύει διαχρονικά το «μακριά από την αυλή μου», έστω και αν η αυλή σου μπορεί να είναι χρυσοφόρα.

 

Φωτογραφία SOOC

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η Φώφη, ο ΓΑΠ και η ειρωνεία του 42,5% της Τζίνας Δαβιλά
Ο αδιευκρίνιστος, του Γιώργου Πίτσου
0050018305_kammenos1.jpg
Καταδίκη του Πάνου Καμμένου από το Πρωτοδικείο μετά από αγωγή του Κουρτάκη [Παραπολιτικά]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.