Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Στην Ελλάδα θα ταφούν τα λείψανα 17 στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ, 43 χρόνια μετά τη θυσία τους

26-80401kyvernitis800-454.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26-80401kyvernitis800-454.jpg

 

 

Στην πατρώα γη, την Ελλάδα, για να ταφούν με τιμές ηρώων επιστρέφουν σήμερα, 43 χρόνια μετά τη θυσία τους, τα λείψανα δεκαεπτά στρατιωτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τα ονόματα των οποίων βρίσκονταν στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974.

 

Στις 9 το πρωί στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία, πραγματοποιείται η επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής των λειψάνων, παρουσία συγγενών των πεσόντων από την Ελλάδα. Θα παραστεί και θα μιλήσει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και την κυβέρνηση της Ελλάδος θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος.

 

Παρών στην Κύπρο από τις 24 Μαΐου είναι και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

 

Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Στις 12:30 στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας θα αποδοθούν οι δέουσες στρατιωτικές τιμές κατά την αναχώρηση των λειψάνων των 17 πεσόντων, για την Αθήνα. Τα λείψανα θα μεταφερθούν με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C- 130 της Eλληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Η σημερινή ημέρα ανακαλεί στη μνήμη τον μαύρο Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τα λείψανα των 10 βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στις εκταφές τις Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα στο κατεχόμενο σήμερα Κιόνελι, σε κοντινή περιοχή με το στρατόπεδο το 1974 της ΕΛΔΥΚ. ‘Αλλοι τρεις ΕΛΔΥΚάριοι βρέθηκαν σε τάφο στη «νεκρή» ζώνη, στην περίμετρο του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. ‘Αλλοι τρεις βρέθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, ο κυβερνήτης Παναγόπουλος Βασίλειος και δύο καταδρομείς του μοιραίου Noratlas- 4. Το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κυπριακά αντιαεροπορικά πυρά κατά την προσγείωση του, τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να συντριβεί και να σκοτωθούν 27 καταδρομείς και 4 αεροπόροι. Στην επιχείρηση «Νίκη» συμμετείχαν 15 «Νοράτλας» με 350 Έλληνες καταδρομείς, τα οποία εστάλησαν στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του ’74, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της Εθνικής Φρουράς.

 

Τέλος, ένας, ο Νιόφας Νικόλαος ανθυπασπιστής ναυτικού της ακταιωρού «Φαέθων» που βυθίστηκε από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων στην Τυλληρία το 1974, ήταν θαμμένος στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία. Η εύρεση των λειψάνων έγινε από το πρόγραμμα εκταφών της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα και αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

 

SHARE
RELATED POSTS
Η Πίστωση που κρύβεται πίσω απο την Χρέωση, του Ηλία Καραβόλια
Αυτή είναι η επίσημη ελληνική πρόταση στους Θεσμούς
Μιθριδατισμός, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.