Πόρτα στην Πολιτική

Ν. Κοτζιάς: Mπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε τη διάδοση των αξιών του φιλειρηνικού πολιτισμού

24-183603forumarxpolitismwn.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24-183603forumarxpolitismwn.jpg

 

 

 

Με τους καλύτερους οιωνούς έπεσε τη Δευτέρα η αυλαία της πρώτης Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. Με ενθουσιασμό και τους καλύτερους επαίνους για την ελληνική πρωτοβουλία αλλά και τη συνδιοργάνωση της Κίνας, οι δέκα χώρες ανανέωσαν το ραντεβού της επόμενης συνάντησης σε ένα χρόνο, με τρεις από αυτές να προσφέρονται για την επόμενη διοργάνωση του, την οποία ανέλαβε τελικά η Βολιβία.

 

Θεσμοθέτηση του Φόρουμ, άνοιγμα σε νέα μέλη και παρατηρητές, πρόσκληση για συμμετοχή της UNESCO και του ΟΗΕ, αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών ανάλογα με το θέμα, καταγραφή των παρεμβάσεων σε βιβλίο και δημιουργία ενός δικτύου εμπειρογνωμόνων είναι τα επόμενα βήματα που συμφωνήθηκαν από κοινού στο δρόμο αυτού του νέου εργαλείου της πολυδιάστασης διεθνούς πολιτικής ήπιας ισχύος, στην οποία βασίστηκε η πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αποσπώντας την καθολική συναίνεση των συμμετεχόντων.

 

Αυτή ήταν η εικόνα που παρουσιάστηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή υψηλών αξιωματούχων -στην πλειοψηφία τους υπουργών Εξωτερικών- των 10 συμμετεχόντων κρατών που αντιπροσωπεύουν αρχαίους πολιτισμούς.

 

Ο κ. Κοτζιάς εμφανώς ικανοποιημένος από την επιτυχία της πρωτοβουλίας του χαρακτήρισε «ιστορική» τη Διάσκεψη του Φόρουμ και τη συνάντηση των Αθηνών. «Προτιμούμε από το φανατισμό, το διάλογο, προτιμούμε τον εκπολιτισμό από τρομοκρατικές ενέργειες. Προτιμούμε να ανασύρουμε τη σοφία των λαών μας μέσα από το παρελθόν και να σφραγίσουμε το μέλλον» είπε. Και πρόσθεσε: «Ο πολιτισμός για εμάς είναι και ήπια ισχύς και οικονομικός παράγοντας, και είναι αυτό που εκπολιτίζει, εξανθρωπίζει τον άνθρωπο και δίνει τη δυνατότητα να λέμε το ανείπωτο με τρόπο που να φεύγουν οι φόβοι και οι ανασφάλειες».

 

«Καταλήξαμε» είπε «ότι μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία για τη διάδοση των αξιών ενός φιλειρηνικού πολιτισμού και συμφωνήσαμε τους επόμενους δύο μήνες να υπάρξει σειρά από σχεδιασμούς, projects».

 

ΑΠΕΜΠΕ

SHARE
RELATED POSTS
Με «σκέρτσο», του Νίκου Βασιλειάδη
Όχι στη μικροπολιτική του φόβου, του Κώστα Αρβανίτη
Στη “θάλασσα” του χρέους, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.