Πόρτα στην Πολιτική

Το ποτήρι πάντα μισογεμάτο για την κυβέρνηση, του Γιάννη Σιδέρη

Giannis Sideris
Spread the love

Giannis Sideris

 

 

 

 

 

 

Γιάννης Σιδέρης

 

 

 

glass-iporta.gr.jpg

 

 

 

Η κυβέρνηση συνηθίζει να βλέπει ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο.

 

Την δήλωση Draghi ότι δεν υπάρχει να νόημα να γίνεται λόγος για ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, προτού υπάρξει λύση για το χρέος, τη θεωρεί υποστηρικτική των δικών της θέσεων. «Και μεις το ίδιο λέμε», μας είπε πηγή του Μαξίμου. Η άρνησή του αναδεικνύει την αναγκαιότητα ρύθμισης του χρέους, ώστε να επανεκκινήσει η Οικονομία».

 

Παράλληλα εκδηλώνουν ικανοποίηση για την υπενθύμιση εκ μέρους του, της θέσης που έχει πάρει η ΕΚΤ, ότι χρειάζεται να ληφθούν κάποια μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θετικό κρίνεται και το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα κάνει δική της έκθεση βιωσιμότητας, η οποία πιστεύουν ότι θα είναι θετική , καθώς χρειάζονται όλοι ένα νεύμα επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και αυτό θα αποτελέσει πίεση προς τον Schaeuble – όλα αυτά, φυσικά, είναι υποθέσεις εργασίας.

 

Ούτως ή άλλως τέλη του Μάρτη λήγει το πρόγραμμα Draghi, το πολύ να παραταθεί για κάποιο διάστημα, αλλά η Ελλάδα θα είναι στην ουρά, θα προλάβει τα απόνερα, ενώ και τα ομόλογα που πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, δεν αποτελούν κάποιο σοβαρό μέγεθος – κάπου 4 δις. Είναι ωστόσο η συμβολικότητα του εγχειρήματος, κυρίως το σήμα που θα δοθεί στους επενδυτές, όπως πιστεύει η κυβέρνηση.

 

Ο Schulz διαψεύδει περί πρωτοβουλίας

 

Έναν άλλο σύμμαχο – διέχεε ότι – βρήκε η κυβέρνηση στο πρόσωπο του Martin Schulz. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε στον έλληνα πρωθυπουργό, πως το ευρωκοινοβούλιο θα λάβει πρωτοβουλία για το ελληνικό χρέος.

 

Περίχαρη η κυβέρνηση επιδόθηκε σε αναλύσεις κατά το δοκούν, θεώρησε ότι ο κ. Schulz, ως σοσιαλδημοκράτης, θα ήθελε επίλυση του προβλήματος γα εκλογικούς λόγους, καθώς θεωρεί ότι η παράταση του προβλήματος οξύνει τα πνεύματα, και δίνει πόντους στο συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της κας Merkel, ή στο ακροδεξιό AFD.

 

Ωστόσο δήλωσε έκπληκτος, όταν έμαθε περί επικείμενης πρωτοβουλίας του. Διέψευσε τις ελληνικές διαρροές, τονίζοντας ότι το ευρωκοινοβούλιο δεν έχει λάβει καμιά πρωτοβουλία για το ελληνικό χρέος. Όντως το χρέος θα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, σε επόμενη συνεδρίασή, είπε, αλλά ξεκαθάρισε ότι «αυτό είναι κάτι τυπικό αλλά δεν αποτελεί πρωτοβουλία».

 

Η κυβέρνηση κάνει ασκήσεις αυτοπεποίθησης με …τις γενναίες προειδοποιήσεις του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές («αρνήσεις για το χρέος δεν θα γίνουν δεκτές»), που απευθύνονται στο δικό του ακροατήριο.

 

Θέλει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος – καθώς και να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 – από τα 3,5% στο 2,5% για το 19 και το 2% για το 20.
Άλλο το θέλει και άλλο το τι ελπίζει. Ουσιαστικά ελπίζει στη χειρότερη περίπτωση, να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση τέλη Δεκεμβρίου, ή ως τα τέλη Ιανουαρίου του 17 (πάλι καθυστερημένα δηλαδή αφού θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου), προκειμένου να δοθεί σήμα για το χρέος.

 

Το σήμα αυτό μπορεί να το πάρει και να παιανίζει ο κ. Τσίπρας στο ακροατήριό του «νενικήκαμεν».

 

Μπορεί να το πάρει αλλά όχι εύκολα, καθώς θα υπάρξουν νέες απαιτήσεις από τους δανειστές σε ασφαλιστικό, λόγω των ελλειμμάτων των Ταμείων (το ανέφερε ο Thomsen), φορολογικό (η Velculescu θέλει μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ), μείωση φοροαπαλλαγών (Thomsen), ενώ υπάρχει και η αχίλλειος πτέρνα των εργασιακών.

 

Θα είναι ωστόσο μια υποψία νίκης, καθώς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα πάρει, θα αφορούν δάνεια του δευτέρου μνημονίου από τον ESM, τα οποία ήδη δουλεύει ομάδα του Γενικού Διευθυντή του Μηχανισμού, Klaus Regling.

 

Αυτά αφορούν όχι σε απομείωση, αλλά σε κάποιες επιμηκύνσεις, ή τη θέσπιση κάποιου μικρού επιτοκίου. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μικροποσά τα οποία είναι ευκόλως διευθετήσιμα, αλλά θα δώσουν στον κ. Τσίπρα το επικοινωνιακό πλεονέκτημα, και ίσως λύνουν τα χέρια του κου Draghi .

 

Τα σοβαρά είναι τα μεσοπρόθεσμα (ως το 2018) και μακροπρόθεσμα μέτρα, που αφορούν σε δάνεια του πρώτου και του τρίτου μνημονίου, τα οποία είναι δάνεια κρατών, και εκεί θα είναι το μεγάλο μπλέξιμο, όπως είπε στο Liberal κυβερνητική πηγή.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Συγχαρητήρια από κο Γλυνό στον κο Ηλιού, πρόεδρο του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) και υποψήφιο με την Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου
Giannis Sideris
Όλα του γάμου (της Κεντροαριστεράς) δύσκολα, του Γιάννη Σιδέρη
Ηλίας Καραβόλιας
Οι Άλλοι και Εμείς, τoυ Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.