Συνεντεύξεις

Βύρων Ματαράγκας: “Σε ένα περιβάλλον οικονομικού Αρμαγεδώνα οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό πρέπει να κάνουν αγώνα”, της Μ.Χ.

matatagas.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

matatagas.jpg

 

 Ρεπορτάζ και συνέντευξη: Μ. Χ. 

 

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη τη νύχτα που έγινε ή απόπειρα του πραξικοπήματος περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια στο “iporta” ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπάχτσε Σεχίρ της Κωνσταντινούπολης και του Εuropean Law University κ. Βύρων Ματαράγκας.

Η κατάσταση, όπως τονίζει ο κ. Ματαράγκας έχει ηρεμήσει μεν αλλά υπάρχει φόβος για τρομοκρατικά χτυπήματα.

 

Ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Μπαχτσέ Σεχίρ αναφέρεται και στις επιπτώσεις που είχε ή απόπειρα του πραξικοπήματος στον τουρισμό της γειτονικής χώρας. Ακόμη αναφέρεται και στις κινήσεις που πρέπει να κάνουν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στην Ελλάδα.

Ή συνέντευξη του κ. Ματαράγκα αναλυτικά:

 

Να ξεκινήσουμε από την απόπειρα του πραξικοπήματος . Ήσασταν στην Κωνσταντινούπολη εκείνες τις δύσκολες ώρες;

 

Όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, την Παρασκευή, 15 Ιουλίου, περί ώραν 21.45,βρισκόμουν σε ένα εστιατόριο της γειτονιάς μου εδώ στην Χαλκηδώνα (Kadıköy) στην Ασιατική (ανατολική) πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου κατοικώ. Αντί να επιστρέψω στο σπίτι μου, κατευθύνθηκα προς την παραλιακή οδό, προς την προκυμαία της Χαλκηδώνος.
Έζησα μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Οι ειδήσεις κυκλοφορούσαν αστραπιαία μέσω κινητών τηλεφώνων και όλοι οι παριστάμενοι επληροφορούντο αυτοστιγμεί τα διαδραματιζόμενα. Το πραξικόπημα έγινε γνωστό από ανθρώπους, οι οποίοι ενημέρωσαν μέσω κινητών τηλεφώνων, τους δικούς τους, δηλαδή τους οικείους τους, τις παρέες τους κτλ, ότι αδυνατούσαν να φθάσουν στην Χαλκηδώνα και στα πέριξ αυτής, επειδή ο στρατός διέκοψε την κυκλοφορία στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου. Ακολούθως, η ίδια είδηση ήλθε, πάλι χάρη στα κινητά τηλέφωνα, και από την δεύτερη γέφυρα του Βοσπόρου,που ονομάζεται γέφυρα του Σουλτάνου Μεχμέτ (του Πορθητού).

Η πρώτη σκέψη όλων ήταν μήπως εκδηλώθηκε τρομοκρατική ενέργεια. Όμως οι Τούρκοι ηλικίας 50 ετών και άνω, μόλις άκουσαν ότι, την κυκλοφορία διέκοψε ο στρατός, είπαν: darbe! Δηλαδή πραξικόπημα! Αυτή η γενεά των Τούρκων έχει ζήσει τέσσερα (4) πραξικοπήματα!

 

Ήταν αναμενόμενο αυτό που έγινε δηλαδή ή απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας;
Εύστοχη η ερώτηση σας. Να απαντήσω ως εξής. Μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015, ο κ. Έρντογαν ισχυροποιήθηκε. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) (α-κε πε) πήρε πίσω το εκλογικό ποσοστό που είχε χάσει στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015. Η εξέλιξη αυτή ενδυνάμωσε πολιτικά τον κ. Έρντογαν.

 

Ποιά είναι η κατάσταση που επικρατεί τώρα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα; Ποιό είναι το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των Ελλήνων που ζούν στην Κωνσταντινούπολη;

 

Τώρα επικρατεί ηρεμία. Κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σύμφωνα με τα άρθρα 120 και 121 του ισχύοντος Τουρκικού Συντάγματος. Όμως το γεγονός ότι, ο Πρόεδρος κ. Έρντογαν και η κυβέρνηση εξακολουθούν να κάνουν έκκληση στον τουρκικό λαό να συνεχίσει να κατακλύζει τους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων δείχνει ότι υπάρχει ο φόβος πραξικοπηματικών πρωτοβουλιών.

Υπάρχει ο φόβος διαπράξεως δολοφονιών δημοφιλών προσωπικοτήτων, που θα αποδοθούν σε τρομοκράτες! Αυτή η τακτική έχει εφαρμοσθεί εδώ στην Τουρκία στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘90!Στις τάξεις των Ελλήνων δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

 

Πόσο ευαίσθητη είναι και ή θέση της Ελλάδας εξαιτίας των οκτώ ατόμων που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη;

 

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να χειρισθεί με την δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα. Οι οκτώ (8) φυγάδες πραξικοπηματίες ισχυρίζονται ότι, εάν εκδοθούν στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή τους, η ελευθερία τους κτλ.

Τα ερωτήματα , που ανακύπτουν αυτομάτως, είναι:

α) Γιατί, εάν εκδοθούν στην Τουρκία, κινδυνεύει η ζωή τους, η ελευθερία τους κτλ;

β) Τι έκαναν στη χώρα τους και φοβούνται ότι θα καταδικασθούν σε ισόβια κάθειρξη ή σε θάνατο, εάν και εφόσον επανακαθιερωθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία;

γ) Αν δεν έκαναν κάτι το μεμπτό, και συγκεκριμένα εάν δεν συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, γιατί αισθάνθηκαν την ανάγκη να διαφύγουν στο εξωτερικό με ελικόπτερο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων;

Αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα, στα οποία πρέπει να κληθούν να απαντήσουν!

Εγώ, που έζησα τα γεγονότα εδώ στην Κωνσταντινούπολη, έχω δύο (2) απορίες:

α) Μήπως το ελικόπτερο με το οποίο διέφυγαν στην Ελλάδα, είναι ένα από τα ελικόπτερα, τα οποία έκαναν βόλτες πάνω από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και πυροβολούσαν τους άοπλους συγκεντρωμένους πολίτες στους δρόμους και στις πλατείες;

β) Μήπως αυτοί οι οκτώ (8) φυγάδες πραξικοπηματίες ήταν μεταξύ των δέκα-τεσσάρων (14) στρατιωτών,οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου κ. Έρντογαν στην Μαρμαρίδα, και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους;

Οι Έλληνες δικασταί θα πρέπει να απευθύνουν αυτές τις ερωτήσεις στους οκτώ (8) φυγάδες πραξικοπηματίες και να επιμείνουν να πάρουν σαφείς και πειστικές απαντήσεις!
Η Ελλάδα, που έχει υποφέρει αρκετά από πραξικοπήματα και αντιπραξικοπήματα,δεν πρέπει να μεταβληθεί σε επίγειο παράδεισο καταφυγής επίδοξων ή ατυχούντων πραξικοπηματιών!
Να μη ξεχνούν οι Νεοέλληνες! Η διχοτόμηση της Κύπρου είναι αποτέλεσμα πραξικοπήματος!

 

Μπορεί να υπάρξει και έξαρση του προσφυγικού προβλήματος για την Ελλάδα;

 

Εάν επικρατούσε το πραξικόπημα, θα παρατηρείτο μία κάποια έξαρση του προσφυγικού προβλήματος. Τώρα αυτοί που επιδιώκουν να διαφύγουν στο εξωτερικό είναι αυτοί , που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα και ακόμα διαφεύγουν την σύλληψη.

 

Έχει επηρεαστεί ο τουρισμός της Τουρκίας από την απόπειρα πραξικοπήματος;

 

Βεβαίως. Έχει επηρεαστεί δυσμενώς. Τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια δεν προσεγγίζουν λιμάνια τουρκικών πόλεων, ενώ τα καραβάνια των Ρώσων τουριστών, που άρχισαν να καταφθάνουν στην Τουρκία ύστερα από την αποκατάσταση των τουρκο-ρωσικών σχέσεων, που είχαν διαταραχθεί ένεκα της καταρρίψεως του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους, σταμάτησαν να έρχονται.

 

Σε έξαρση είναι όμως και οι επιθέσεις του Ιsis με πρόσφατο ακόμα το κτύπημα στη Νίκαια. Σε συνεντεύξεις σας σε τουρκικά ΜΜΕ έχετε αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Θα υπάρξει συνέχεια των επιθέσεων και γιατί;

 

Οι επιθέσεις του ΙΣΙΣ, οι οποίες θα συνεχιστούν, είναι ένα άλλο θέμα. Δυστυχώς, το κτύπημα στην Νίκαια, μία πράξη βαναυσότητας και κτηνωδίας, σηματοδοτεί την έναρξη της σύγκρουσης πολιτισμών, την οποία προφήτεψε, το 1992, ο Samuel Huntington. Δεν πρόκειται για τις συνήθεις έως τώρα πράξεις τρομοκρατίας.

 

Έχετε ασχοληθεί πολύ με θέματα που αφορούν τον τουρισμό και στην Ελλάδα. Πώς προβλέπεται το μέλλον και τι πρέπει να κάνουν οι ασχολούμενοι με τον τομέα;

 

Τα πολύ σοβαρά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα έχουν διαφορετική προέλευση. Δυστυχώς, τα ολέθρια μνημόνια μετέβαλαν το οικονομικό τοπίο της χώρας σε βομβαρδισμένο τοπίο! Σε ένα περιβάλλον οικονομικού Αρμαγεδδώνα, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό στην Ελλάδα το μόνο που μπορούν και πρέπει να κάνουν είναι να προσπαθήσουν, με διάφορες συνεργασίες, να προσελκύσουν τουρίστες στην Ελλάδα.

 

Ρεπορτάζ και συνέντευξη: Μ. Χ. 

SHARE
RELATED POSTS
Γρηγόρης Βαλτινός: «Το μέλλον ανήκει στις μειοψηφίες», της Βασιλείας Μαξακούλη
Η ποιήτρια Μαρλένα Σκουλά-Περιφεράκη απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ
Ψαραντώνης, σαν ατίθασο, λεύτερο ξωτικό, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.